9 Haftalık Gebelik

İkinci üç aylık döneme kısa bir süre kalan 9 haftalık gebelik sürecinde, kadınların vücudunda çok fazla değişiklik meydana gelebilir. Aynı zamanda bebeğin gelişimi de devam eder. Plasenta, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu hamilelik hormonlarını üretmek için büyür. Fetüsün iç organları gelişmeye başlar ve yüzü tanınır hale gelir. 9 haftalık gebelik görüntüsünde bebek gövdesiyle hareket edebilir.

Kadınların çoğu 9 haftalık hamilelik döneminde bir miktar kilo almaya başlasa da karın, henüz dışarıdan çok belirgin değildir. Baş ağrısı ve mide bulantısı yaygın olarak görülür. Çoğu kişide mide bulantısının en yoğun olduğu dönem, 9. haftadır. Diş enfeksiyonlarına daha yatkın hale gelen kadınlar, dişlerine ve diş etlerine ekstra özen göstermek için yumuşak diş fırçaları ve diş ipi kullanabilir.

Böbrekler, hamileliğin bu aşamasında çok daha fazla çalışmaya başlar ve 9. haftaya kadar %45'e kadar daha fazla kanı süzebilir. Bu, genellikle sık sık tuvalet ihtiyacı oluşmasına neden olur. Öte yandan, hamileliğin ana hormonlarından biri olan progesteron, bağırsakları yavaşlatabilir ve sıklıkla kabızlığa yol açar. Ayrıca östrojen ve progesteron da dahil olmak üzere diğer hormonların yüksek seviyeleri rahme giden kan akışını artırmaya yardımcı olur.

9 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

9 haftalık gebelik belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Aşırı yorgunluk
  • Ağızda metalik bir tat
  • Duygu-durum değişiklikleri
  • Hasta hissetmek
  • Cilt üzerinde koyu kahverengi lekeler
  • Koku alma duyusunda artış
  • Adet sancısına benzer kramplar
  • Göğüslerde acı ya da hassasiyet
  • Baş ağrısı
  • Yiyecek ve içecek tercihlerinde değişiklikler
  • Hafif lekelenme
  • Akıntı
  • Şişkinlik

Hamileliğin bu aşamasında, özellikle bel bölgesinden kilo alma yaygın olarak görülür. Enerji kaynaklarının plasenta üretimi ve fetüsün bakımı ve gelişimi için tüketilmesi nedeniyle yorgunluk ortaya çıkabilir. Metabolik hız ve hormon seviyelerindeki dalgalanmalar nedeniyle kan şekeri seviyelerinde ve kan basıncında düşüş yaşanabilir.

İlerleyen birkaç hafta boyunca plasentanın üretimi tamamlandığında, belirtilerin çoğu ortadan kaybolur. Özellikle yorgunluk ve mide bulantısı geçer ancak bazı kadınlarda semptomlar hamilelik boyunca devam edebilir.

9 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

9 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bebeğin hareket ettiği görülebilir ancak kadınlar bebek hareketlerini birkaç hafta daha hissedemez. Hareketler, çoğunlukla sadece gövdede olsa da ultrasonda açıkça görülebilir. Kalbin dört odası tam olarak şekillendiği için 9 haftalık bebek ultrason görüntüsünde kalp atışı artık çok düzenli duyulabilir.

Bu haftada ultrasonun yanı sıra hamilelikte yapılması önerilen testler arasında bebeğin engelliliğe neden olacak bir rahatsızlığı olup olmadığının öğrenilmesine yardımcı olabilecek tarama ve teşhis testleri bulunur.

Ultrason taramalarında subkoryonik hematom (plasentada çürük) gibi 9 haftalık gebelik riskleri de görülebilir. Gebeliklerin yaklaşık %15-%20'si düşükle sonuçlanır ve bunların %80'den fazlası ilk 12 hafta içinde olur. 9. haftada meydana gelen bir vajinal kanama ya da çok rahatsız edici mide krampları, düşük belirtileri olabilir.

9 Haftalık Bebek Kaç Mm Olur?

9 haftalık bebek yaklaşık 22 mm uzunluğunda, orta boy bir fıstık büyüklüğünde ve yaklaşık 3 gram ağırlığındadır. Gebelik kesesi ise hamileliğin en erken sonografik bulgusudur. Spesifik anatomik yapılara karşılık gelmez ancak erken gebeliğe işaret eder. İlk olarak yaklaşık 4 haftalık gebelikte ortaya çıkar ve gebeliğin 9. haftasına kadar günde yaklaşık 1 mm oranında büyür. 9 haftalık gebelik kesesi yaklaşık 33 mm’dir.

9 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Kafa, vücudun geri kalanına kıyasla büyük olmasına rağmen bir insan kafasına daha çok benzer ve göğse doğru kıvrılır. Yüz hatları daha belirgindir; dış ve orta kulak şekillense de bebekler yaklaşık 24. haftaya kadar duyamaz. El ve ayak parmakları ayrılmaya başladığı için artık belirgindir. Ağız oluşur ve dil üzerinde küçük tat alma tomurcukları gelişir.

İskeleti oluşmaya başlayan fetüsün kolları ve bacakları uzun ve hafif bükülüdür. Bir anlamda, kendine sarılıyor gibi görünür. Karaciğer kan hücreleri üretmeye başladığı için şeffaf derinin altında küçük kan damarları görülebilir. Göbek kordonu ve plasenta gelişmeye devam eder. Omuriliğin alt kısmındaki kuyruk dokuzuncu hafta itibarıyla küçülür ve neredeyse yok olur.

Burun ucu değişimleri de 9 haftalık bebek gelişimi içinde yer alır. Artık profilden görülebilen burnun yanı sıra gözlerin üzerindeki deri kıvrımları, birkaç hafta içinde daha belirgin hale gelecek olan göz kapaklarının şeklini almaya başlar. Gözler sürekli açıktır ve içlerinde bir miktar renk (pigment) vardır. Ayrıca saç kökleri ve meme uçları oluşur.

Bebek, artık iç organların çoğuna sahiptir; kalp, beyin, akciğerler, böbrekler, bağırsak gibi temel iç organlar oluşmaya başlar. İskelet, şu an olduğu kıkırdaktan yavaş yavaş kemiğe dönüşmeye başlar. Sindirim sistemi gelişmeye devam ederken anüs şekillenir ve bağırsaklar uzar. Testisler ve yumurtalıklar gibi iç üreme organları oluşmaya başlar. Beyin gelişimi üçüncü üç aylık döneme kadar devam eder.

Bebeğin cinsel organları da şekillenmeye başlar ancak muhtemelen 18 ila 21. haftalarda anomali taraması yapılana kadar cinsiyet öğrenilemez.

Çoğu kadın, “9 haftalık bebek hareket eder mi?” sorusunun yanıtını arayabilir. Bu dönemde fetüsün kasları hareket edebilecekleri kadar gelişir. Hareket etmek; kolların, bacakların ve eklemlerin daha esnek olmasına yardımcı olur.

9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

9 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında sabah bulantıları bulunur ancak mide bulantısı olmasına rağmen bu, birkaç hafta içinde geçer. Sabah bulantısı normalden daha az beslenmeyle ilişkiliyse, kabızlık görülebilir. Semptomlar, lif açısından zengin bir beslenme rutini ve bol su içmekle iyileşebilir.

9 haftalık gebelik kasık ağrısı ve baş ağrısıyla da karakterizedir. Baş ağrısının nedeni, kan dolaşımındaki kan hücrelerinin ve sıvının artmasıdır. Kan damarları, buna izin verecek şekilde genişlediği için bazı kadınlarda baş ağrısına neden olabilir. Kan damarlarının genişlemesi nedeniyle düşük kan basıncına sahip olmak da yaygındır ve bu, bayılma olasılığının artmasına neden olabilir.

Hamilelik süresi boyunca cildin daha fazla sebum üretmesi normaldir ve cilt üzerinde sivilceler oluşabilir. Bazı kadınlarda ise cilt normalden daha kuru olabilir. Kuruluğun önüne geçilmesi için günde en az 6-8 bardak su içilebilir.

Hamileliğin bu aşamasında kadınların ekstra kalori almasına gerek yoktur. Yalnızca kendileri ve fetüs için gerekli besin maddelerini içeren dengeli bir beslenme rutinine bağlı kalmaları yeterlidir.

Hamilelik hormonu olan insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyeleri, 2-3 günde bir ikiye katlanır ve 9. hafta itibarıyla zirveye çıkar. Hormonlar nedeniyle kadınlar normalden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilir. 9 haftalık gebelik karın ağrısı, yanma veya batma hissine neden oluyorsa ve kadınlar çok sık idrara çıkma ihtiyacı duyuyorsa, enfeksiyon olasılığı da olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları hamilelikte daha sık görülür.

Yorgunluk, ilk üç aylık hamileliğin normal bir belirtisidir. Kadınlar, akşam erken saatlerde kendini yorgun hissedebilir ve gece erken uyumak isteyebilir. Yorgunluk, hormon seviyelerinin düzene girdiği 12.-14. haftalarda geçmelidir.

Referanslar:

  1. Babycenter. 9 Weeks Pregnant https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/9-weeks-pregnant adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NHS Better Health Start for Life. Week 9 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-9/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. The Australian Parenting Website. 9 Weeks Pregnant https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/first-trimester/9-weeks adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Cheung, K. L., & Lafayette, R. A. (2013). Renal physiology of pregnancy. Advances in chronic kidney disease, 20(3), 209–214. https://doi.org/10.1053/j.ackd.2013.01.012
  5. Chang, K., & Lubo Zhang (2008). Review article: steroid hormones and uterine vascular adaptation to pregnancy. Reproductive sciences (Thousand Oaks, Calif.), 15(4), 336–348. https://doi.org/10.1177/1933719108317975
  6. Medical News Today. Your Pregnancy At 9 Weeks https://www.medicalnewstoday.com/articles/298626 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. The Birth Company at The Portland Hospital part of HCA. Week 9 of Pregnancy (Dys 63-69) https://www.thebirthcompany.co.uk/pregnancy-week-nine.php adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. Nemours KidsHealth. Week 9 https://kidshealth.org/en/parents/week9.html adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. NCT. Pregnancy Week 9 https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-9 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Günay, T., & Yardımcı, O. D. (2021). How does subchorionic hematoma in the first trimester affect pregnancy outcomes?. Archives of medical science : AMS, 18(3), 639–646. https://doi.org/10.5114/aoms/113645
  11. Australian Goverment Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby. Pregnancy at Week 9 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-9 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  12. Military Obstetrics & Gynecology. 1st Trimester Ultrasound Scanning https://brooksidepress.org/mil_ob_gyn/?page_id=1435 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  13. Pregnancy To Parenting Australia. 9-12 Weeks https://www.pregnancyparenting.org.au/pregnancy/9-12-weeks adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  14. Bouyssi-Kobar, M., du Plessis, A. J., McCarter, R., Brossard-Racine, M., Murnick, J., Tinkleman, L., Robertson, R. L., & Limperopoulos, C. (2016). Third Trimester Brain Growth in Preterm Infants Compared With In Utero Healthy Fetuses. Pediatrics, 138(5), e20161640. https://doi.org/10.1542/peds.2016-1640
  15. Ultrasound Care. Ultrasound at 9 Week Pregnancy: How Is My Baby Developing? https://ultrasoundcare.com.au/9-weeks-gestation-how-is-my-baby-developing/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.