11 Haftalık Gebelik

11 haftalık gebelikte bebek büyük ölçüde gelişir. Vücut formu ve uzuvlarının oluştuğu süreçte bebeğin ana iç organları oluşmuştur ve bazıları işlevini yerine getirmeye başlar. 11. haftadan itibaren bebek, anne karnında hareket etmeye başlayabilir. Uzuvların oluşması sonucunda bebeğin cinsiyetini öğrenme ihtimali artar.

Bazı anne adaylarının karnı bu dönemde belli olmaya başlayabilir. Aynı zamanda hormonlardan kaynaklandığı düşünülen farklı fiziksel değişimler görülebilir. Hamilelikte, anne adayının bağışıklığı düşebilir. Bağışıklığın düştüğü hamilelik sürecinde anne ve bebek, hastalıklara karşı korumasız hâle gelebilir.

Gelişimini tamamlayan bebeğin büyüme süreci hızlanır. Anne adayının bedeni bu hıza uyum sağlarken zorlanabilir. Uyum aşamasında bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Solunum ve sindirim problemleri, cilt hassasiyeti, kaşıntı gibi durumlar çoğunlukla normal kabul edilir.

Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile hamilelik sürecinin sağlıklı geçmesine destek olabilirsiniz.

11 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

11 haftalık bebek, gelişimini büyük ölçüde tamamlamış olur. Düşük riskinin azaldığı haftadan itibaren anne adayı daha rahat bir hamilelik dönemine adım atar. 11 haftalık hamilelik 2,5 aylıktır. Hamilelikte ikinci trimaster’e yaklaşılan 11. haftada, bebeğin gelişimi ve annenin görüntüsünde değişimler ortaya çıkmaya başlar. Bebeğin vücut formunun ve organlarının gelişmesi sonucu büyüme hızlanır.

Bu haftadan itibaren anne haftada ortalama 450 gram alır. Alınan kilo, bireyin yapısına ve genetik özelliklerine göre değişim gösterebilir. Bebeğin vücut formunun ve organlarının gelişmesi sonucu büyüme hızlanır.

11 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

11 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bebeğinizi artık net bir şekilde görebilirsiniz. Baş, gövde, eller, ayaklar ve cinsel organın oluştuğu bu haftadan itibaren bebek hızlı bir şekilde büyür. Cinsiyeti öğrenmeniz, bebeğin rahimdeki pozisyonuna bağlıdır. 11 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü almak için ideal bir dönem olarak görülür. Ancak bazı durumlarda cinsiyetin kesin olarak öğrenilmesi için birkaç haftaya daha ihtiyaç duyulabilir.

11 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

"11 haftalık bebek kaç cm olur?" sorusunun cevabı birçok hamile tarafından merak edilir. 11 haftalık bebek görüntüsü ortalama 6,35 cm olarak belirlenir. Yaklaşık 14 gram ağırlığına sahip olan bebek büyüyüp kilo almaya devam eder. Bebek, sağlıklı bir hamilelikte hızlı bir şekilde gelişim gösterir.

11 haftalık bebek gelişiminde bebeğin el ve ayak parmaklarının birbirinden ayrıldığı görülür. Başı ile gövdesi eşit büyüklüğe ulaşan bebeğin kemikleri sertleşmeye başlar. Dış cinsel organı oluşan bebeğin cinsiyetini 11. haftadan sonra öğrenme olasılığınız artar. Vücut formu tamamlanan bebek anne karnında hareket etmeye başlar.

11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

11 haftalık gebelik belirtilerinden biri ise artan bel ağrısıdır. Rahimde büyümekte olan bebek, vücudun ağırlık merkezini değiştirir. Bu değişime alışma sürecinde bel ağrısı yaşanabilir. Bebek annenin rahminde, rahim kesesinin içerisinde yer alır. Gelişiminde önemli bir aşamaya geçen bebek, rahmin içinde hareket ederek konumunu değiştirebilir.

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler gözle görülür hale gelir. Bebeğin rahimde hızla geliştiği bu süreçte, karın bölgesi belirginleşmeye başlar. Annenin fiziksel değişiminin yavaş ilerlediği 11 haftalık gebelik görüntüsü, saç ve tırnaklarda ortaya çıkar. Saç ve tırnakların artışı, hızlı uzaması gibi değişimlerin gebelik hormonlarından kaynaklı olduğu düşünülür.

11. hafta ile beraber anne adayında kramplar, karın ve göğüs hassasiyeti, aşerma, şişkinlik, nefessiz kalma, uyku problemi, burun kanaması, bacak ağrısı, baş ağrısı, kilo alımı, bacak ağrısı ve idrar kaçırma gibi belirtiler görülebilir. Çoğunlukla bu durumlar, gebelik sürecinin olağan bir parçası olsa da gelişen değişikliklerin gebeliğin düzenli takibini yapan doktora bildirilmesi önerilir.

Hamilelikte sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alan sabah bulantısı yaşadıysanız kilo alma hızınız düşük olabilir. Bu duruma birçok hamilelikte rastlanılabilir. 11. haftaya girdiğinizde fazla kilo aldıysanız endişelenmemelisiniz. Doğru bir beslenme programı yaparak hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Hamilelikte Egzersize Ne Zaman Başlanmalı?

Hamilelikte egzersiz beslenme kadar önemli bir unsurdur. Egzersiz yapmak, hamilelik sürecini ve doğumu kolaylaştırır. 11 haftalık bebek hareketleri, sağlığınızı koruyarak güçlenmenize yardımcı olur. 11. hafta, daha önce egzersiz yapmadıysanız düşük riskinin büyük ölçüde azalması sayesinde hamilelik egzersizi yapmak için uygun bir dönem haline gelir.

Gebelik öncesi aktif bir spor hayatına sahipseniz ve düşük riski bulunmuyorsa hamileliğin her döneminde bedeninizi zorlamadan egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Bu konuda kesin bir bilgi edinmek için hekiminizin görüşünü almanız tavsiye edilir.

Gebelikten önce aktif bir spor hayatınız yoksa 11. haftadan itibaren hamile yogası gibi sürece ve bedeninize uygun, sizi zorlamayan egzersizler tercih edebilirsiniz. Yürüyüş gibi düşük efor gerektiren bir aktivite ile vücudunuzu sıcak tutabilirsiniz.

Günde ortalama yarım saat egzersiz yaparak hamilelik boyunca sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz. Haftanın 3 günü yapacağınız spor, kan dolaşımını artırmayı sağlar. Bebeğin gelişimi ile beraber vücut merkezinin değişmesi bacak ve sırt ağrılarına sebep olabilir. Egzersiz yaparak vücut dengesini koruyabilir ve ağrıları hafifletebilirsiniz.

Şişkinliğin azalmasını sağlayan spor, enerjinizi artırarak ruh halinize katkıda bulunur. Kas dayanıklılığını ve gücünü artırarak hamilelik boyunca zinde kalabilirsiniz. Doğum sürecini yönetmenizi kolaylaştıran doğru bir egzersiz programını düzenli şekilde uygulayarak doğum sonrası kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Squat gibi çömelme pozisyonu olan aktiviteler, doğum esnasında pelvik çıkışın açılmasına yardımcı olur. Bu nedenle hamilelik sürecinde squat yaparak pelvik kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Karın kaslarının güçlenmesini sağlayarak sırt ağrılarını azaltan egzersizler de süreci kolaylaştırır. Gebelik egzersizlerini vücut ağırlığınız ile yapmanız tavsiye edilir.

Hamilelikte egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurların başında doğru ekipmanları kullanmak yer alır. Spor yaparken geniş ve hava alan kumaştan üretilen kıyafetler giyinmeniz önerilir. Spor sütyeni ve ayağınıza tam oturan ayakkabılar, sorunsuz bir egzersiz yapmanızı sağlar.

Egzersiz yapmaya başladıktan sonra kaybedeceğiniz kalori, yağ yakımı ve kas yapımı gibi süreçlere destek olarak bir beslenme programı uygulamalısınız. Spordan 1 saat önce yemek yemeniz ve bol su tüketmeniz son derece önemlidir.

Spor yaparken herhangi bir problem yaşamamak için düz bir yüzeyde yavaş ve kademeli şekilde hareket etmeniz gerekir. Böylece baş dönmesi ve yaralanma gibi risklerden korunarak egzersiz yapabilirsiniz.

Hamilelikte tercih edilen egzersizler büyük önem taşır. Bebek ve anne adayı için risk oluşturan bazı sporlar bulunur. Düşme riski, ani hareketler, zıplama, atlama ve yüksek ağırlık içeren sporlardan uzak durmanız tavsiye edilir. Spor esnasında belinize yük vermek ve yoğun tempoda hareket etmek anne ve bebek için riskli olabilir.

Riskli hareketlerin yer aldığı spor türlerinden kaçınarak 11. haftadan itibaren doktor önerisi ile spor yapabilirsiniz. Egzersiz programı hazırlarken hekiminize danışmanız sağlıklı bir gebelik süreci geçirmenize yardımcı olur.

Referanslar:

  1. PregMed - 11 Weeks Pregnant https://www.pregmed.org/pregnancy-week-by-week/11-weeks-pregnant adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Gebelik.org Hamilelik ve Doğum – 11 Haftalık Gebelik https://www.gebelik.org/tr/hamilelik-hafta-hafta-gebelik-11-haftalik-gebelik.html adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. The American College of Obstetricians and Gynecologists - Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2020/04/physical-activity-and-exercise-during-pregnancy-and-the-postpartum-period adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association – 11 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/11-weeks-pregnant/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association – Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. American Pregnancy Association – Exercise During Pregnancy https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/exercise-during-pregnancy/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.