Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Rotavirüsler dünyada 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen bağırsak iltihaplarının en önemli etkenleridir.

Bu yaşa kadar birçok çocuk rotavirüs enfeksiyonu geçirmektedir. Her yıl 2 milyondan fazlası hastaneye yatırılarak tedavi edilen 25 milyondan fazla kişi rotavirüs enfeksiyonu geçirir. Ilıman iklimlerde rotavirüs enfeksiyonları kış aylarında en yüksek seviyeye ulaşır, tropik bölgelerde ise tüm yıl boyunca görülebilir.

Büyük çocuk ve yetişkinlerde genellikle subklinik (klinik belirtiler vermeyen veya oluşturmayan) seyirli olan yenilenen enfeksiyonlar görülebilir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Enfeksiyonun ilk dönemlerinde hastanın dışkı ve kusmuğundan yüksek yoğunlukta virüs atılır. Bulaşma dışkısal veya ağız yoluyla, kişiden kişiye yakın temas veya bulaşıma uğramış eşyalar aracılığı ile olur.Rotavirüsün bulaşması için küçük bir enfeksiyon dozu bile yeterli olabilir ve muhtemelen bulaşıma uğramış su ve gıdalarla ve solunum yolu ile de yayılabilmektedir. çevresel koşullara çok dirençli oldukları için bulaştıkları yüzeyler dezenfekte edilmediği sürece haftalarca veya aylarca canlı kalabilirler.

Rotavirüs belirtileri sulu dışkıdan, kusma, ateş ve susuz kalma ile elektrolit dengesizliği, şok ve hatta ölüme gidebilen ağır ishalle devam edebilir.

Genellikle 1-3 günlük kuluçka döneminden sonra ani ishal ve ishal öncesinde kusma görülebilir. Belirtiler genellikle 3-7 günde düzelir. Hastaların yaklaşık %30'unda ateş 39°C'yi geçer. Ağır, sıvı kaybı ile giden rotavirüs enfeksiyonu en çok 3-35 aylık çocuklarda gözlenir.

Referanslar:

  1. Ulusal Mikrobiyoloji Standartları Bulaşıcı Hastalıklar Laboratuvar Tanı Rehberi. Cilt 1. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı. Ocak 2023 tarihinde https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/Mikrobiyoloji_Referans_Laboratuvarlari_ve_Biyolojik_Urunler_DB/rehberler/UMS_LabTaniRehberi_Cilt_3.pdf adresinden ulaşılmıştır.