7 Haftalık Gebelik

Anne ve baba adayları tarafından doğum anının iple çekildiği bir süreç olan hamilelik, 7. haftaya gelindiğinde hem anne hem de bebek için ciddi bir dönüm noktasına ulaşır. Neredeyse ikinci aya yaklaştığınızı gösteren 7 haftalık gebelik, eğer henüz gerçekleştirmediyseniz, birtakım planlamaları artık yapmanız gereken evredir.

Öncelikli olarak kendiniz ve bebeğiniz için uzman bir doktor seçmeniz çok önemlidir. Daha sonra hamilelik sürecini nihayete erdirene kadar aksatılmadan gerçekleştirilmesi gereken rutin kontrol zamanlarını doktorunuzla belirlemeniz de bu evrede oldukça mühim bir yere sahiptir. Önceki dönemlerden farklı olarak 7 haftalık gebelikte görülen belirtiler için de doktorunuzla irtibatta kalmak rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca 7 haftalık hamilelik vakit kaybetmeden birtakım testlerin yapılması gereken zaman dilimidir. Hangi testlerin yapılması gerektiği ve hamilelikte yapılması önerilen testler hakkında da doktorunuza danışarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

7 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Her ne kadar kişiden kişiye göre değişen farklı durumlar söz konusu olsa ve gayet normal karşılansa da gebeliğin 7. haftası anne adaylarının çoğunluğu için gebelik belirtilerinin daha net bir şekilde fark edildiği dönemdir. Hamileliğin 7. haftasına ulaştığınızda daha önceden tecrübe ettiğiniz birçok belirtinin artık daha net bir şekilde kendini gösterdiğini hissedebilirsiniz. 7 haftalık gebelik belirtileri arasında mide ekşimesi, bulantı, halsizlik, koku hassasiyeti ve ruhsal dalgalanmalar gibi önceden yaşadığınız değişimler yer alabilir.

Özellikle böyle belirtilerde şiddetlenme eğilimi ile karşılaşırsanız birtakım önlemler alarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin bulantı ve kusma gibi hamileliğin ilk üç ayında gayet normal karşılanan belirtileri hafifletmek için beslenmenize dikkat edebilirsiniz. Öğünleri sık sık ve küçük porsiyonlar hâlinde tüketmek, sabah yataktan kalkmadan 15 dakika kadar önce tuzlu kraker yemek ya da mideniz bulandığında limonata içmek böyle tarz belirtileri hafifletebilir. Ayrıca 7 haftalık gebelik beslenme konusunda çeşitli planlamalar da yapmanız gereken dönemdir. Dolayısıyla konu hakkında doktorunuza danışmanız gerekir.

Önceki haftalarda yaşadığınız bazı belirtilerin şiddetlenerek devam etmesi ve yanında farklı sorunları da beraberinde getirmesi ciddiye alınması gereken bir durumun işareti de olabilir. 7 haftalık gebelikte kasık ağrısı önceki haftalarda olduğu gibi normal karşılanır. Ancak ağrı şiddetleniyorsa ve beraberinde kanama da gerçekleşiyorsa zaman kaybetmeden doktorunuza görünmenizde fayda vardır. 7 haftalık gebelik riskleri arasında bulunan düşük, kanama ve ağrı gibi semptomlar ile kendini belli edebilir.

Gebeliğin 7. haftasında daha önce hiç karşılaşmadığınız belirtiler de ortaya çıkabilir. 7 haftalık gebelikte bel ağrısı sıklıkla yaşanan bir belirtidir. Genellikle gelişen hamilelik sonucunda oluşan duruş değişikliğinden kaynaklanan bel ağrısı her 3 anne adayından en az 1’inde görülebilen normal bir durumdur. Ağrıyı hafifletmek için düz topuklu ayakkabılar giymek, sırt destekli sandalyeler kullanmak, ağır cisimleri kaldırmaktan kaçınmak ve fazla yorucu olmayan egzersizler yapmak gibi önlemler alınabilir.

Hamilelik sürecinin 7. haftasında çoğu anne adayı tarafından tecrübe edilen belirtilerden bir diğeri de kabızlıktır. Genellikle hormonal değişikliklerin yol açtığı bir belirti olan kabızlık normalden daha kuru ve sert dışkılama, dışkılama sırasında zorlanma, ıkınma gerekliliği hissetme ve bağırsakları tamamen boşaltamama şeklinde tanımlanır. Kabızlık aynı zamanda büyüyen bebek ve rahmin yarattığı baskının etkisiyle hemoroit soruna da yol açabilir.

Normalden daha fazla susuyor ve günlük su tüketiminizde artış yaşanıyorsa bu belirti de 7 haftalık gebeliğin belirtilerinden biri olabilir. Kendinizi sürekli susamış hissetmenizin ana nedeni vücudunuzdaki kan hacminin artmasıdır. Dolayısıyla bu evrede günde ortalama 8 bardak sıvı almaya özen göstermelisiniz. Bebeğin içerisinde geliştiği amniyotik sıvının oluşmasına yardımcı olan bol bol su tüketmek, aynı zamanda yaşadığınız kabızlık şikayetini azaltma konusunda da etkili olabilir.

7 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

Yeni anne ve baba adaylarının hamilelik süreci boyunca sabırsızlıkla bekledikleri en önemli an bebeklerini ilk kez gördükleri zamandır. Ancak 7 haftalık gebelik ultrason görüntüleri de önceki haftalar gibi net olmayacaktır.

Doktorunuz sizden vajinal ultrason uygulaması talep ettiyse 7 haftalık bebeğinize dair gebelik kesesi, yolk kesesi ve embriyonun gebelik kesesi içerisinde oluştuğunun ilk göstergesi olan fetal kutup dışında bir şey görebilmeniz mümkün değildir.

Ancak 7 haftalık gebelik kalp atışı konusunda daha net bir veri sağlar. Bu haftada net bir şekilde duyabileceğiniz bebeğinizin kalp atışı dakikada yaklaşık 150-180 atar.

7 Haftalık Gebelik Kesesi Kaç mm Olmalı?

Embriyonun oluşumu ve gelişimi hakkında önemli bilgiler veren gebelik kesesi hamilelik sürecinde bebekle beraber büyür. Hamileliğin ne zaman başladığını tespit etmek için de değerlendirilen gebelik kesesinin büyüklüğü ilk haftalarda sadece vajinal ultrason sayesinde görülebilir. Gebelik kesesi için haftalık olarak belirlenen büyüklük oranları mevcuttur. 7 haftalık gebelik kesesi için normal sayılan büyüklük değeri ise ultrason görüntüsünde ortalama 27 mm’dir.

7 Haftalık Hamilelikte Embriyo Gelişimi Nasıl Olur?

Hamileliğinizin 7. haftasında da bebeğiniz, gelişimine hızla devam eder. 7 haftalık bebek görünümünün en ayırt edici tarafı bebeğinizin kafasının vücuduna oranla daha büyük olmasıdır. Nedeni ise süratli bir şekilde gelişen ve büyüyen beyne yer açmaktır. Bebeğin kafasının büyümesi ile beraber yüz de yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Burun deliklerini oluşturacak çöküntüler ve retina, 7 haftalık bebek gelişimi kapsamında oluşur.

Aynı zamanda göz kapakları ve dili gelişmeye başladığı gibi bebeğin saç folikülleri de bu haftadan itibaren şekillenir. Önceleri kıvrımlı duran gövde düzleşmeye başladığı için bebeğin dirsekleri ve ayak parmakları daha görünür hâle gelir. Ayrıca kollar uzar ve uçları düzleşerek ellerin başlangıcını oluşturur. Ancak 7. haftanın sonunda yaklaşık 1 cm uzunluğunda olacak bebeğinizin tam anlamıyla büyümesi için kat edeceği daha çok yol vardır.

7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğinin 7. haftasına ulaşan anne adayları vücutlarında daha belirgin bir hâle gelen fiziksel değişimlerle karşılaşabilir. Ancak gebelikte meydana gelen fiziksel değişiklikler kişiden kişiye farklılık gösterdiği için her anne adayı için aynı değişimlerden söz etmek mümkün olmayabilir.

Önceki haftalarda başlayan meme büyüklüğü ve hassasiyeti bu hafta da en belirgin fiziksel özellik olarak devam eder. Meme uçlarının etrafını çevreleyen areolaların rengi daha da koyulaşabilir. Meme ucunun büyümesi ve belirginleşmesi de bu haftada gerçekleşebilir. Dolayısıyla göğüslerinizin rahat etmesi için uygun bir sütyen bakmaya 7. haftada başlayabilirsiniz.

Henüz karnınızın büyümesi ve fark edilir bir hâle gelmesi için 7. hafta çok erken bir evre olabilir. Ancak bu dönemde karnınızda âdet dönemi öncesine benzer bir şişkinlik yaşayabilirsiniz. Yine hormonal değişiklerden kaynaklanan şişkinlik sizi rahatsız ediyorsa bu hafta, vücudunuza uygun rahat ve konforlu kıyafetleri seçmeye başlamanız için uygun bir dönem olabilir.

Bu haftada dişlerinizi fırçalarken kanla karşılaşabilme ihtimaliniz de vardır. Hormonal değişimlerden dolayı şişen, ağrıyan ve kanayan diş etleriyle ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Dişlerinize ekstra özen göstermeniz gereken hamilelik sürecinde, böyle diş problemleri için diş doktorunuza danışabilirsiniz.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association. Morning Sickness. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/morning-sickness-during-pregnancy/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Bunce Emily E., Heine Robert P., MERCK MANUAL Comsumer Version, Pelvic Pain During Early Pregnancy. Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Better Health Channel. Pregnancy-signs and symptoms. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-signs-and-symptoms adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Australian Goverment Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby. Pregnancy at Week 7. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-7 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. Australian Goverment Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby. Bladder and Bowel Incontinence During Pregnancy. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/incontinence-during-pregnancy adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. The American College of Obstetricians and Gynecologists. How Much Water Should I Drink During Pregnancy? https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/ask-acog/how-much-water-should-i-drink-during-pregnancy#:~:text=During%20pregnancy%20you%20should%20drink,amniotic%20fluid%20around%20the%20fetus adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. NHS. You And Your Baby At 7 Weeks Pregnant. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/7-weeks/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. Keith L. Moore, T.V.N. Persaud, Mark G. Torchia, The Developing Human Clinically Oriented Embryology, 10, 2013
  9. U.S. Department of Health & Human Services Office on Woment’s Health Stages of Pregnancy. https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/stages-pregnancy adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Australian Goverment Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby. Pregnancy at Week 7. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-7 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  11. American Pregnancy Association. 7 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/7-weeks-pregnant/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  12. American Pregnancy Association. Early Signs of Pregnancy. https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/early-signs-of-pregnancy/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  13. Academia. The Developing Human-Clinically Oriented Embryology by Keith L. Moore. https://www.academia.edu/44502808/The_Developing_Human_Clinically_Oriented_Embryology_by_Keith_L_Moore adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  14. NHS. Bleeding Gums in Pregnancy. https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/bleeding-gums/#:~:text=Bleeding%20gums%20are%20caused%20by,pregnancy%20gingivitis%20or%20gum%20disease.&text=Your%20dentist%20will%20be%20able%20to%20help%20with%20this adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir