6 Haftalık Gebelik

Hamileliğin erken evrelerinden biri olan 6 haftalık gebelik hem annede hem de bebeğin gelişiminde yaşanan değişimlerin daha fark edilebilir bir hale geldiği, dolayısıyla da daha kolay gözlemlenebildiği bir dönemdir. Ancak yine de 6 haftalık gebelik söz konusu olduğunda herhangi bir belirti ile karşılaşmamak da mümkündür. Tıpkı 5 haftalık gebelikte olduğu gibi 6 haftalık hamilelik de bazı anne adaylarının bir bebek beklediklerini ilk fark ettikleri evre olabilir. Eğer hamileliğinizin farkındaysanız ya da yaşadığınız bazı semptomlar hamile kaldığınızı düşünmenize neden oluyorsa gebelik belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Her evrede farklılıklar gösteren belirtiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak gebelik sürecini daha bilinçli ve rahat atlatmanız konusunda size yardımcı olur. Aynı zamanda farklı haftalarda yaşanan belirtilerin hangilerinin normal olduğunu, hangilerinin riskli bir duruma yol açabileceğini bilmek anne ve baba adaylarının gerekli önlemleri alması bakımından da oldukça önemlidir.

6 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 6. haftasında yaşanan belirtiler 5. haftadaki değişimlerin daha belirgin hale gelmesi şeklinde oluşabilir. Bunun yanı sıra bazı gebelik belirtilerini ilk defa yaşamanız da mümkündür. Anne adaylarının bir kısmı için ise herhangi bir belirtiyi fark etmek için 6. hafta erken bir dönem olabilir. Tüm bunların nedeni hamileliğin her anne adayında farklı şekillerde kendini göstermesidir. 6 haftalık gebelik belirtileri için genel bir değerlendirme yapıldığında karşılaşılması muhtemel olan değişimler şunlardır:

  • Sıklıkla 5. haftada yaşanmaya başlanan bulantılar bu hafta daha da çok şiddetlenebilir. Öncesinde böyle bir sıkıntı yaşamadıysanız da 6. haftada başta sabah uyandığınızda olmak üzere bulantı sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Mide bulantıları genellikle yataktan kalktıktan sonra güne başlarken yaşandığı için sabah bulantıları olarak adlandırılır. Ancak günün herhangi bir saatinde de mide bulantısı oluşabilir.
  • Bulantı sorunuyla beraber mide ekşimesi de bu hafta içerisinde karşılaşabileceğiniz belirtiler arasında yer alır. Göğsün orta kısmında yanma şeklinde oluşan mide ekşimesinin temel nedeni hamilelik sırasında artış gösteren progesteron hormonunun mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçığın gevşemesine yol açmasıdır. Bunun sonucunda mide asidi yemek borusuna geçerek tahrişe ve yanmaya neden olur.
  • Günlük yaşamınızda ufak değişikler yaparak mide ekşimesi ile baş edebilirsiniz. Yatmadan önce yemek yememek, ekstra yastıklar kullanarak baş yukarıda uyumak, bol kıyafetler giymek, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmekten kaçınmak, alkol ve kafeinden uzak durmak mide ekşimesine iyi gelebilecek yaşam tarzı değişiklikleri arasında yer alır.
  • Hamileliğin erken döneminde yaşanan ve gebelik ilerledikçe kendiliğinden geçen baş ağrısı da 6 haftalık gebelik belirtileri arasında bulunur. Geçmeyen baş ağrıları için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Bu haftada ilaç kullanmak yerine bol bol su tüketmek, dinlenmek ve uyumak gibi yöntemlere de başvurabilirsiniz.
  • Hamileliğin ilk üç ayında sıklıkla görülen lekelenme şeklindeki kanamalar gebeliğin 5. haftasında olduğu gibi 6. haftası itibarıyla da yaşanabilir. Çoğu zaman herhangi bir risk barındırmayan ve normal olarak değerlendirilen kanamalar bazı durumlarda ciddi bir komplikasyonun habercisi olabilir. Kanamalar yoğun bir şekilde gerçekleşiyor ve beraberinde şiddetli kasık ağrıları da yaşanıyorsa bebeğin rahim yerine fallop tüplerine yerleşmesi sonucunda oluşan dış gebelik durumu söz konusu olabilir. Böyle bir şüphe halinde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
  • Hamileliğin altıncı haftasında koku alma duyunuzun güçlendiğine de fark edebilirsiniz. Bu evrede bazı kokular hoşunuza gidip, aşermenize yol açarken, bazı kokular sizi rahatsız ederek bulantınızın şiddetini artırabilir.
  • Halsizlik, yorgunluk, duygu değişimleri ve kasık ağrıları da 6. haftada görülebilen ya da daha önceden tecrübe edildiyse varlığını bu dönemde de devam ettiren belirtilerdir.

6 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü Nasıldır?

Yeni anne ve baba adayları olarak bir an önce bebeğinizi görme ve kalp atışlarını duyma konusunda çok istekli olabilirsiniz. Ancak 6 haftalık gebelik ultrason görüntüleri bu konudaki beklentilerinizi karşılamayabilir. Gebelikte 11. ve 12. haftaya kadar vajinal ultrason yöntemi uygulanır. 6 haftalık gebelik kalp atışı tespiti yapılabilecek evredir. Bu evrede embriyonun kalp atışları vajinal ultrason yardımıyla belirlenebilir, ancak henüz çok küçük olan embriyonun görünümüne dair bir şey fark edilmesi mümkün değildir. Hatta bazen ultrasonda hiçbir şey görememek de söz konusu olabilir. Dolayısıyla hemen endişelenmemek ve net bir sonuç almak için bir hafta ya da 10 gün daha beklemek gerekir.

6 Haftalık Gebelik Kesesi Kaç mm Olmalı?

Anne adaylarının sıklıkla merak ettiği “6 haftalık gebelik kesesi kaç mm olmalı?” sorusunun cevabı hamileliğin süresi ile doğrudan ilişkilidir. İçerisinde amniyotik sıvı bulunan ve embriyoyu çepeçevre saran gebelik kesesi hamileliğin ilk 4 haftasında oluşur ve embriyo ile beraber günden güne büyür. Günde 1 mm kadar büyüme gösteren gebelik kesesi hamileliğin en erken 4. ya da 5. haftasında tespit edilebilir. 4. ya da 5. hafta gibi 6 haftalık gebelik kesesi görüntüsü için de vajinal ultrason yöntemine başvurulur. 6 haftalık gebelik kesesi ise yaklaşık 14 mm büyüklüğündedir.

6 Haftalık Hamilelikte Embriyo Gelişimi Nasıl Olur?

Hamilelik sürecinde büyük heyecan yaşayan anne ve baba adayları bebeklerinin gelişimleri hakkında net bilgilere sahip olmak isteyebilir. 6 haftalık hamilelikte bebek gelişimi hız kazanarak devam eder ve embriyonun yaklaşık 2 mm olan uzunluğu 7. haftaya kadar iki katına çıkarak 4 mm olur. Önceleri bir iribaştan farksız olan 6 haftalık bebek bu evrede yavaş yavaş şekillenmeye başlar.

İleride omurilik ve beynin gelişeceği nöral tüp embriyonun sırtı boyunca kapanır. 6 haftalık hamilelikte embriyo gelişimi açısından kat edilen en önemli mesafe bebeğin zamanla el ve ayak parmakları haline gelecek olan, perde benzeri yapılar barındıran kol ve bacak tomurcuklarının oluşmasıdır. Hala büyük bir kafası, kavisli bir sırtı ve bir kuyruğu olan embriyoda çene, burun ve damak gelişimi de 6. haftada başlar.

Embriyonun sırtındaki omurların oluşması ve göbek bağına dönüşecek olan bir sapın embriyonun ön kısmına tutunması da 6 haftalık bebek gelişimi kapsamında gerçekleşir.

6 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Rahmin korunaklı ortamında bulunan embriyo bebek olma yolunda hızlı adımlar ile ilerlerken anne vücudunda da birtakım değişiklik yaşanır. Ancak 6 haftalık gebelik annedeki değişiklikler bakımından tıpkı gebelik belirtileri gibi farklı etkiler yaratabilir. Kısacası her anne adayı 6. haftada yaşanan değişiklikleri farklı şekillerde deneyimleyebilir. Bazı anne adayları vücutlarında henüz hiçbir farklılık hissetmeyebilir. Oldukça normal olan bu durum haricinde bazı anne adayları ise erken dönem hamileliğin vücutlarında yarattığı değişimleri 6. haftada daha da belirgin bir şekilde fark edebilir.

Hamilelik sürecinde belirli bir oranda gerçekleşen kilo alımı bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gereklidir. Gebeliğin 6. haftasında tartıya çıktığınızda birkaç kilo aldığınızı görebilirsiniz. Bunun tam aksi şekilde gerçekleşen kilo kayıpları da hamilelikten kaynaklıyor olabilir. Özellikle bulantı sorunu yaşıyorsanız ve bu duruma kusma da eşlik ediyorsa kilo kaybı yaşamanız oldukça normaldir.

Yaşanan hormonal değişimlere bağlı olarak hassaslaşan göğüslerinizin uç kısımlarının belirgin bir hale geldiğinin ya da göğüs ucu çevresinde bulunan cildin renginin koyulaşmaya başladığının farkına, gebeliğinizin 6. haftasında varabilirsiniz.

Referanslar:

  1. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy at week 6 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-6 adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association. Heartburn During Pregnancy https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/heartburn-during-pregnancy/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Better Health Channel – Pregnancy. signs and symptoms https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-signs-and-symptoms adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. NHS Headaches in pregnancy https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/headaches/#:~:text=Headaches%20can%20be%20common%20in,it%27s%20not%20monitored%20and%20treated adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association. Bleeding During Pregnancy https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/bleeding-during-pregnancy/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. Miscarriage Association. Ultrasound scans https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/worried-about-pregnancy-loss/ultrasound-scans/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Military Obstetrics & Gynecology. 1st Trimester Ultrasound Scanning https://www.brooksidepress.org/Products/Military_OBGYN/Ultrasound/1st_trimester_ultrasound_scannin.htm adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. American Pregnancy Association. 6 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/6-weeks-pregnant/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.