5 Haftalık Gebelik

Anne ve babaların sağlıklı bir şekilde bebeklerini kucaklarına almayı bekledikleri gebelik süreci, farklı evrelerden oluşur. Her bir evrede hem annede yaşanan değişiklikler hem de bebeğin gelişim açısından kat ettiği yol farklılıklar gösterir. Hamilelik belirtileri ile başlayan süreç hafta hafta farklı şekilde ilerleyerek anne ve bebeği doğum mucizesine götürür.

Anne ve babalar gebelik süresi boyunca meydana gelen değişimler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Süreç hakkında bilgilenmek ve değişimleri adım adım izlemek hem ebeveynlerin duygusal anlamda kendilerini rahatlatmaları hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için oldukça önemlidir. Farklı haftalarda görülen hamilelik belirtileri değişkenlik gösterir. Erken dönem hamilelik kapsamında yer alan 5 haftalık gebelik, sürecin başı olmasına rağmen annede birçok değişime yol açtığı gibi bebeğin gelişiminin ilerlemesinde de önemli bir evredir.

5 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik 5. haftaya ulaştığında anne adayları daha önce hiç fark etmedikleri değişimler gözlemleyebilir. Mevcut belirtilerin kendini daha fazla göstermesi de 5 haftalık hamilelik evresinde yaşanabilir. Dolayısıyla hamileliğin 5. haftası ebeveynler için bir yandan sıkıntılı bir yandan da birçok yenilikle karşılaştıkları heyecan verici bir evre olabilir.

Bazı anne adayları için 5. hafta hamile olduklarının ilk farkına vardıkları zaman dilimidir. Tüm bunların yanı sıra 5. hafta hamileliğin erken dönemi olduğu için bazı kadınların herhangi bir belirti yaşamaması da normal sayılır. Dolayısıyla âdet kanamasının kesilmesi dışında belirti hissetmiyorsanız endişelenmenizi gerektirecektir bir durum yoktur.

Her ne kadar kişiden kişiye değişse de 5 haftalık gebelik belirtileri konusunda birtakım genel değişimlerden bahsedebilmek mümkündür. Sıklıkla karşılaşılan belirtilerin başında bulantı gelir. Özellikle sabah saatlerinde yaşanan mide bulantısı bazı durumlarda gün boyu devam edebilir.

Hafif kanamalar ve lekelenmeler de bu evrede sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır. Çoğu zaman anne adaylarını endişelendiren bir durum olsa da aslında kanamalar çok yoğun bir şekilde yaşanmadığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak gebelikle ilgili riskli bir durum varsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Gebeliğin 5. haftasında anne adaylarını en çok zorlayan belirti, yorgunluktur. Anne adayının kendini sürekli halsiz ve uykulu hissetmesi progesteron hormonun seviyesinde yaşanan artıştan kaynaklanır. İlerleyen haftalardan ortadan kalkabilen yorgunluk halini hafifletmek için yoğun aktiviteden kaçınmak, fırsat buldukça dinlenmek, düzenli ve kaliteli uyku uyumak gibi önlemlere başvurabilirsiniz.

Hamileliğin 5. haftasında duygusal anlamda çeşitli değişimler yaşayabilirsiniz. Bir an kendinizi çok iyi hissederken birden oldukça mutsuz bir ruh haline bürünebilirsiniz. Âdet dönemi öncesi yaşanan sendromlara benzeyen ani ruhsal değişimler erken hamilelikte sıklıkla görülen bir belirtidir. Eğer bu durum günlük rutinlerinizi gerçekleştirmeyi zorlaştırıyorsa müzik dinlemek ya da yürüyüşe çıkmak gibi basit ancak etkili yöntemler uygulayarak rahatlamaya çalışabilirsiniz.

Sık sık idrara çıkma isteği hamileliğin erken dönemlerinde başlayan ve son aylara kadar devam edebilen bir belirtidir. Gelişen embriyonun mesanenize baskı yapması sık idrara çıkma nedenlerindendir.

5 haftalık gebelik kasık ağrısı da yaşanabilecek dönemdir. Pelvik ağrısı olarak da adlandırılan kasık ağrısı karnın en alt kısmında oluşur. Erken dönem hamilelikte normal görülen değişimler arasında bulunan kasık ağrılarının meydana gelme sebebi bebeğin konumlanması için yer değiştiren kemik ve bağlardır. Ancak riskli gebelik sınıfında yer almanıza neden olan birtakım unsurlar söz konusuysa kasık ağrılarını ciddiye alarak doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

5 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?

Heyecanlı ve sabırsız anne adayları rahimlerinde büyüyen bebeklerinin gelişimlerini görerek rahatlamak isteyebilir. Ancak 5 haftalık bebek embriyo evresine yeni geçtiği için ultrason görüntüsünde bebeğin uzuvlarını ve organlarını görebilmek mümkün değildir. 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri incelendiğinde görülebilecek şeyler; yolk kesesi ve gebelik kesesidir.

Küçük beyaz bir daire gibi görünen yolk kesesi embriyonun beslenmesini sağlar ve ayrıca hamileliğin erken evrelerinde kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Yolk kesesi gebelik kesesi olarak adlandırılan ve amniyotik sıvıyı içeren daha büyük siyah bir alanla çevrilidir.

5 haftalık gebelik görüntüsü sadece keselerden oluştuğu ve embriyo net bir şekilde seçilemediği için herhangi bir riskli durum söz konusu değilse ultrason için hamileliğin 12. ya da 14. haftasına kadar beklenilir. Ancak daha önceden yaşanmış dış gebelik gibi bir risk mevcutsa doktorunuz sizden erken haftalarda da ultrasona girmenizi isteyebilir.

5 Haftalık Gebelik Kesesi Kaç mm Olmalı?

Embriyoyu çevreleyen gebelik kesesi hamileliğin en erken 4. ya da 5. haftasında vajinal ultrasonda görüntülenebilir. İlk olarak yaklaşık 4 haftalık hamilelikte ortaya çıkan gebelik kesesi 9. haftaya kadar günde ortalama 1 mm oranında büyür. Vajinal ultrason tarafından tespit edilen 5 haftalık gebelik kesesi için yaklaşık 6 mm’lik bir büyüklük normal kabul edilir.

5 Haftalık Hamilelikte Embriyo Gelişimi Nasıl Olur?

Gebelik sürecine yeni adım atmış olan anne ve babalar 5 haftalık hamilelikte bebek gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyebilir. Günden güne büyüyerek fetüs olma yolunda ilerleyen embriyo hamileliğin bu evresinde daha başlangıçta sayılır.

Öncelikle 5 haftalık bebek gelişimi hangi aşamada anlamak için embriyonun büyüklüğüne bakmak gerekir. Sadece elma çekirdeği büyüklüğünde olan embriyo görünüm olarak da iribaştan farksızdır. Ancak buna rağmen embriyonun kalp, mide, karaciğer ve böbrekler gibi ana organları ile sindirim, dolaşım ve sinir sistemleri bu evrede çoktan oluşmaya başlar.

Embriyo henüz yolk kesesi tarafından beslense de 5. hafta, gelecekte bebeğinize besin sağlayacak olan plasenta ve göbek kordonunun başlangıçlarının geliştiği evredir. Aynı zamanda fetal iskelet de 5. haftada oluşmaya başlar. Bebeğin gözleri ve kulakları olacak yapılar da bu evrede şekillenir.

5 haftalık hamilelikte embriyo gelişimi beyin oluşumu bakımından büyük önem taşır. Bu evrede nöral tüp yakında bebeğin beyni ve omurgası olma yolundaki gelişimine hızla devam eder.

Anne baba adaylarının duymayı heyecanla beklediği bebeğin kalp atışları hamileliğe dair en önemli olaydır. Ancak 5 haftalık gebelik kalp atışını ultrasonda duymak için erken bir dönemdir. Embriyonun kalbi sabit bir ritimde atmaya bu evrede başlamasına rağmen hâlâ çok küçük olduğu için net bir şekilde duymak mümkün olmayabilir. Bu evrede kalp atışlarını vajinal ultrason sayesinde tespit etmek imkân dahilinde olsa da tam anlamıyla duyabilmek için 6. ya da 7. haftaya kadar beklemek gerekebilir.

5 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğin 5. haftası erken dönem hamilelik kapsamında değerlendirildiği için anne adayları vücutlarında belirgin bir farklılık hissetmeyebilir. Hatta bazı anne adayları henüz hamile olduklarının farkında bile olmayabilir. Bunun yanı sıra her hamilelik kişiye özgü olduğu için var olan değişimler de kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak 5 haftalık gebelikte anne vücudunda meydana gelmesi olası birtakım değişimlerden genel olarak bahsetmek de mümkündür.

Her şeyden önce bu süreçte göğüslerinizin büyüdüğünü hissedebilirsiniz. Göğüslerin büyümesi beraberinde hassasiyet de getirebilir. Oldukça hassaslaşan ve ağrıyan göğüsler 5 haftalık gebelikte ilk karşılayacağınız fiziksel belirtiler olabilir.

Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler cildinizin yapısını da etkileyebilir. Bunun sonucunda akne ve sivilce gibi cilt problemleri yaşayabilirsiniz. Hamilelik sonrasında kendiliğinden geçen bu durum oldukça normal sayılır.

Referanslar:

  1. The Bump. Pregnancy Week by Week : Week 5 https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/5-weeks-pregnant adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NSW Government Healt : Having Baby https://health.nsw.gov.au/kidsfamilies/MCFhealth/Publications/having-a-baby.pdf adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.