38 Haftalık Gebelik

Bebekle tanışmanın oldukça yakın olduğu 38. haftada anne ve bebekte birtakım değişiklikler olmaya devam eder. Herhangi bir komplikasyon gelişmemesi için 38 haftalık bebek gelişimi yakından takip edilmelidir. Bebek, doğumdan sonra rahim dışında organların korunması ve vücut sıcaklığının kontrol altında tutulması için yağ biriktirir. Ayrıca bağırsaklarda, amniyotik sıvı, kan ve deriden oluşan atıklar birikse de bunlar doğumdan sonra ilk dışkı olarak atılır.

38 haftalık gebelik sırasında Braxton Hicks kasılmaları kadınları oldukça rahatsız edebilir ancak kasılmalar, rahim ağzını ve rahmi doğuma hazırlamaya yardımcı olur. Braxton Hicks kasılmaları, gebeliğin olağan bir parçasıdır ve neredeyse her kadında görülür ancak doğumun başladığının belirtisi değildir. Bunun dışında uyumada güçlük, kabızlık, ayaklarda şişme gibi gebeliğin son döneminde normal kabul edilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Doğum her an gerçekleşebileceği için hastanede ihtiyaç duyulacaklarla ilgili planlama yapılması ve bir çanta hazırlanması faydalı olur. Çanta hazırlamanın yanı sıra bebeğin yaşayacağı alanı düzenlemek gerekir.

38 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

9 aylık gebelik dönemi boyunca hem bebeğin gelişimi hem de kadınlardaki değişimlerin dikkatlice takip edilmesi gerekir. Takip genellikle hafta bazında yapılır ancak bazı kadınlar hamileliğin kaçında ayında olduğunu da bilmek isteyebilir.

Gebeliğin 9. ayının 3. haftası, 38. haftaya denk gelir. Bundan sonra yalnızca bir ya da iki hafta sonra doğum gerçekleşecektir.

38 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

Bu haftada bebeğin baştan topuğa kadar uzunluğu yaklaşık 49,8 cm’dir. 38 haftalık bebek kilosu ortalama 3,2 kg'dır. Göbek kordonunun uzunluğu ise 50 ila 60 cm aralığındadır. 38 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bunlar net bir şekilde görülebilir.

Bebeğin cildi pembe ve pürüzsüz olduğu için artık çok daha fazla yeni doğan bir bebeğe benzer. 38 haftalık doğan bebek görüntüsü de benzer özellikler taşır. İnce ve yumuşak tüylü bir saç olan lanugo artık kaybolmuştur. Yalnızca koyu tenli bebeklerin sırt ve omuzlarında hala görülebilir. Vernix kazeoza, cildi uzun süre amniyotik sıvıya maruz kalmaktan koruyan beyaz kremsi bir maddedir. Bu madde de cilt kıvrımlarında kalanlar dışında kaybolur.

38 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeğin bağırsaklarında; amniyotik sıvı, ölü deri hücreleri ve lanugo parçaları gibi rahim içinde yuttuğu maddelerden oluşan yeşil mukus (mekonyum) birikir. Doğumda sonra ilk dışkıyı bu madde oluşturur. Bebek doğumdan sonra süt içmeye başladığında dışkının rengi siyah, yeşil, sarı gibi renkler arasında değişebilir. Bazı bebekler ilk dışkısını doğum sırasında yapabilir, bu durumda gözetim altında tutulmalıdırlar.

Bebeğin kafatası kemikleri sağlam ancak esnektir. Bu sayede doğum sırasında zarar görmeden kanaldan geçebilir. Bebek, son iki haftada gelişimini kısmen tamamlayan akciğerler sayesinde doğumda sonra nefes alabilir. Ayrıca kalp ve kalbe giden kan damarlarını oluşturan dolaşım sistemi tamamen oluşmuştur.

Beyin ve akciğerin gelişimi doğuma kadar ve hatta doğumdan sonra da devam eder. Bu organlar çocukluk dönemi boyunca gelişmeye devam etse de doğumdan sonra yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için işlevini yerine getirir. 38 haftalık bebek görüntüsü sayesinde organların ve diğer vücut sistemlerinin gelişimi takip edilebilir.

38 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

38. haftada hamilelikte karşılaşılan belirtiler arasında kadınların kilo almayı yavaş yavaş bırakması ya da kilo alımının tamamen durması bulunur. Bunun önemli nedenlerinden biri bebeğin de artık ideal kilosuna ulaşmasıdır. 38 haftalık bebek leğen kemiğine ve mesaneye baskı yaptığı için tuvalet ihtiyacı normalde fazla artış gösterir.

Çoğu kadında aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Braxton Hicks kasılmaları
  • Uyku problemleri
  • Ayaklarda ve ellerde şişkinlik
  • Kabızlık
  • Baş, sırt ve bel ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Hazımsızlık ve şişkinlik
  • Hareketsizlik nedeniyle bacaklarda kramp
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Akıntı
  • Göğüs ağrısı

Bazı kadınlarda, gebeliğin ilk dönemlerinde görülen semptomlar da ortaya çıkabilir. 38 haftalık gebelikte mide bulantısı bunlardan biridir. Sabah bulantılarına ek olarak koku alma duyusunda artış ve duygudurum değişimleri de görülebilir.

38. haftada, çoğu kadında görülen ve gebeliğin bir parçası olarak kabul edilen ayaklarda şişlikler meydana gelebilir. Bu, gebeliğe bağlı hipertansiyon belirtisi olabileceği için bazı durumlarda tehlikelidir. Özellikle ayaklarla birlikte yüz, eller ya da bileklerde de anormal derecede şişlikler bulunuyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurmak faydalı olabilir.

Braxton Hicks kasılmaları, 38 haftalık gebelik doğum belirtileri arasında bulunur. Önceki haftalarda da görülse de doğuma yaklaşıldığında kasılmaların sıklığında artış görülebilir. Kasılmalar sırasında kadınlar karınlarının gerildiğini hissettiği için rahatsız olabilir. Düzensiz seyreden kasılmalar, genellikle 30 saniye sürse de bazen 2 dakika boyunca devam edebilir. 38 haftalık gebelik bebek hareketleri de kasılmalar gibi kadınların rahatsız olmasına neden olabilir.

Bu dönemde çoğu kadın koyu, kahverengimsi veya açık pembe bir akıntı fark eder. Bu, ilk trimesterda rahim ağzının kapanması için oluşan yumuşak mukus tıkacıdır. 38. haftada rahim ağzı genişlediği ve vücut doğuma hazırlandığı için vücut mukus tıkacını kendiliğinden atar. Kadınların fark ettiği lekelenmenin nedeni budur ve lekelenme normaldir.

Gebeliğin Son Haftalarında Riskli Durumlar Nelerdir?

38 haftalık hamilelik sırasında riskli durumların belirlenmesi için doktor randevusuna gidilmesi faydalı olur. Muayene sırasında hem kan basıncı hem de karnın büyüklüğü ölçülür ve idrar testi istenir. İdrarda preeklampsi adı verilen bir proteinin olup olmadığı kontrol edilir. Preeklampsi, genellikle ikinci trimesterdan ya da doğumdan sonra ortaya çıkabilir.

Aşağıdaki durumlarda farklı tarama testleri de istenebilir:

  • Birden fazla bebek bekleniyorsa
  • Diyabet ya da preeklampsi gibi tıbbi bir durum varsa
  • Daha önceki hamileliklerde sorun yaşandıysa

Kontroller sırasında bebeğin gelişim durumu ve sağlığının kontrol edilmesi, pozisyonu ve plasentanın konumunun belirlenmesi için de farklı testler istenebilir. 38 haftalık bebeğin anne karnında pozisyonu, doğumdan önce özellikle önemlidir. Sonogram, bebeğin başının yukarıda olduğu makat pozisyonunda mı yoksa doğuma uygun baş aşağı pozisyonda mı olup olmadığının anlaşılmasını sağlar. Son kontrollerde kadınlar bebeklerini doğumdan önce son kez görebilir. 38 haftalık bebek hareketleri de bu yöntemle takip edilebilir.

Doğum yaklaştıkça rahim ağzı yumuşayarak açılır. Bu, beraberinde şeffaf vajinal bir akıntı ve karın ağrısını da beraberinde getirebilir. Bu noktada kadınların vücutlarındaki değişimleri kontrol etmesi faydalı olur. Regl dönemindeki gibi kanama olması ya da bebeğin hareketlerinin yavaşlaması gözlemlendiyse, sağlık kuruluşu ile irtibata geçmek gerekir. Hafif seyreden 38 haftalık gebelikte karın ağrısı normal kabul edilebilir.

Bebeğin hareketlerinin bir miktar yavaşlaması normal olabilir. Bunun nedeni, bebeğin artık rahim ağzına doğru hareket etmesi ve rahim ağzının dar olmasıdır. Hamileliğin ilk dönemlerinde hissedilen kuvvetli tekme ve yuvarlanmalar hissedilmeyebilir ancak bir miktar hareket olmalıdır.

Referanslar:

  1. NCT. Pregnancy Week 38. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-38 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Raisingchildren.net.au. 38 Weeks Pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/38-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. American Pregnancy. 38 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/38-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Genea World Leading Fertility. Pregnancy Mount by Mount. https://www.genea.com.au/GEN/media/Genea/PDF/Genea-Pregnancy-guide-booklet.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. NHS. Week 38. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-38/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. HSE. 37 to 40 Weeks Pregant. https://www2.hse.ie/pregnancy-birth/baby-development-pregnancy-stages/stages/37-40-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Kaiser Permanente - Healthy Beginnings (2015, issue 8) https://thrive.kaiserpermanente.org/care-near-you/northern-california/santarosa/wp-content/uploads/sites/15/2015/09/OB_GYN_H.B.-38-wks_tcm28-479733.pdf adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. KidsHealth. Week 38. https://kidshealth.org/en/parents/week38.html adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. Preganancy Birth & Baby. Braxton Hicks Contractions. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/braxton-hicks-contractions adresinden Ekim 2023 tarihnde erişilmiştir.
  10. Intermountain Health. 38 Weeks Pregnant. https://intermountainhealthcare.org/services/women-newborn/40-weeks-pregnancy/week-38/ adresinden Ekim 2023 tarihnde erişilmiştir.