37 Haftalık Gebelik

Bebekler, ortalama 9 ayda tamamen büyür ve gelişir. Hafta hafta hem bebekler hem de annedeki değişimleri takip etmek mümkündür. 37. hafta bebeğin tüm uzuv ve vücut sistemlerinin geliştiği ve doğuma hazır olduğu dönemdir. Ancak komplikasyon riskine bir süre daha rahimde kalması faydalı olabilir. Bebeğin, doğum için baş aşağı pozisyonda durması gerekir. Bu pozisyonda olmayan bebeklerin doğru pozisyonu alması için dış sefalik versiyon gibi tıbbi yöntemlerin yanı sıra bazı doğal yöntemlerden de yararlanılabilir.

Bebeklerin gelişimi ile birlikte kadınlarda 37 haftalık gebelikte doğum belirtileri ortaya çıkabilir. Çoğu kadın uyumakta zorluk çeker. Sağ ya da sola yan yatmak yardımcı olabilir. Bazı kadınlar duygu-durum değişimleri yaşadığı için sinirli ya da keyifsiz olabilir. Doğum öncesi kaygı, iki haftadan az sürdüğü ve günlük yaşamı etkilemediği takdirde normal kabul edilir. Bu duygularla başa çıkamadığını düşünen kadınlar, 37 haftalık gebelikte profesyonel yardım almaktan çekinmemelidir.

37 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelik; ilk trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimester olmak üzere üç bölüme ayrılır. Kadınlar hem trimesterları hem de gebeliğin ayını ve haftasını hesaplayarak doğuma doğru ilerler. Hesaplama yapılırken genellikle haftalar dikkate alınsa da bazı kadınlar kaçıncı ayda olduğunu bilmek de isteyebilir.

Gebeliğin 37. haftası, 9. ayın 2. haftasına tekabül eder. Bu da doğuma oldukça yaklaşmış olduğunuz anlamına gelir.

37 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

37 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeklerin büyük bir çoğunluğunun artık baş aşağı pozisyonda durduğu görülebilir. Doğum için en iyi pozisyon, baş aşağı ve kadınların sırtına dönük olan pozisyondur. Nadiren bebekler 37. haftada hala makat pozisyonunda bulunur. Bu, gebelik boyunca normal kabul edilen, başın yukarıda olduğu pozisyondur ancak doğru pozisyon için hâlâ zaman vardır. Bazı bebekler, doğuma kadar makat pozisyonunu korumayı sürdürür.

37 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu, bebeğin sağlıklı olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir. Ortalama 37 haftalık bebek kilosu ise 3-4 kg’dır. Yaklaşık olarak bir pırasa uzunluğunda olan bebeğin baştan topuğa kadar boyu yaklaşık 46 cm’dir. 37 haftalık doğan bebek görüntüsü de hemen hemen aynı olacaktır.

Bebekler, kaşlarını çatabilir ya da gülümsemek gibi farklı yüz ifadeleri yapabilir. Bu görüntüsü ile yeni doğmuş bir bebeğe oldukça benzer. 37 haftalık bebek görüntüsünde net görülen ifadeler rastgeledir, bebeğin mutlu ya da üzgün olduğu anlamına gelmez. Anne adayları 37 haftalık gebelik bebek hareketleri sayesinde bebeklerin sakin ya da hareketli olduğu zamanları anlayabilir.

37 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Doğuma çok yaklaşıldığı için 37 haftalık bebek gelişimi yakından takip edilmelidir. 37. haftaya gelindiğinde bebek tamamen gelişmiştir. Bebeğin bundan 2 hafta önce ya da 2 hafta sonra gelmesi normaldir. Bebek, bu haftada amniyotik sıvı yutmaya devam eder. Günde yaklaşık 450 ml sıvı yutabilir. Birkaç hafta önce bebeğin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri ve mumsu verniks büyük oranda kaybolur.

Bebeğin bağırsakları, artık doğumdan sonra ilk dışkısını oluşturacak yapışkan yeşil bir madde olan mekonyumu içerir. Dışkı, hamileliğin başlarında bebeğin kafasını kaplayan ve lanugo olarak da bilinen ince saç parçalarını içerebilir. 37 haftalık bebek hareketleri arasında hıçkırma da bulunur. Bebek hıçkırmaya başladığı için kadınlar karnında hareket eden bebeği hissedebilir.

Bebekler artık parmaklarıyla herhangi bir nesneyi tutacakmış gibi kavrama hareketi yapabilir. Bunun için kasları gelişmiştir. Ayrıca karna doğru parlak bir ışık tutulduğunda ışığa doğru dönme eğiliminde olabilir.

37 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne adaylarının bu dönemde mümkün olduğu kadar dinlenmesi faydalı olur. Bu, erken doğum ve komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Doğuma çok yakın olan bu dönemde aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz:

  • Kendi başınıza yapabilecekleriniz de dahil olmak üzere doğum sırasında ağrının hafifletilmesi için neler yapabileceğiniz doktorunuzla görüşebilirsiniz.
  • Önceden doğum yapacağınız sağlık kurumundan doğum başladığında neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Partnerinizin doğum sırasında sizi nasıl desteklemesi gerektiğiyle ilgili bilgi alabilirsiniz.
  • Bebekler, bu haftada normalde baş aşağı şekilde durmalıdır. Ters doğum olması durumunda prosedürü öğrenebilirsiniz.
  • 37 haftalık gebelikte sezaryen doğumla ilgili bilgi alabilirsiniz.
  • Bebeğinize yapılacak olan ve topuk kanı olarak da bilinen yenidoğan kan lekesi testi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İkiz bebek bekliyorsanız, bu haftaya özellikle dikkat etmeniz gerekebilir. Bunun nedeni, ikiz bebeklerin genellikle 37. haftada dünyaya gelmesi, nadiren 38. haftayı görmesidir.

37. haftada, çoğu kadın yalancı doğum olarak da adlandırılan Braxton Hicks kasılmaları yaşar. Bu kasılmalar rahatsız edici olsa da ağrılı değildir. 37 haftalık gebelikte kasık ağrısı genellikle zamanla hafifler ve yok olur. 37 haftalık gebelikte bebek hareketleri de takip edilerek bebeğin durumu takip edilebilir.

Erken doğum, 37. hafta bitmeden gerçekleştirilen doğumu ifade eder. Kasılmalar yaşandığında rahim gerilir ve rahim ağzı normalden daha erken açılabilir. 37 haftalık bebek, genellikle düşük doğum ağırlığına sahiptir ve komplikasyon riskine sahip olabilir. Bu hafta tamamlanmadan doğan bebeğin vücudunun sıcak kalması ve enfeksiyonlarla mücadele etmesi daha zordur. Erken doğumu önlemek için kullanılan ilaçların anne ve bebekler için riskleri bulunabilir. Bu durumdan şüphelenen kadınların doktorlarıyla görüşmesi faydalı olur.

37 Haftalık Gebelikte Akıntı Normal midir?

Kanama olmadığı takdirde 37. haftada meydana gelen akıntı ve lekelenme normal kabul edilir. Özellikle yakın zamanda gerçekleştirilen vajinal muayenenin ardından ya da kasılmalar görülebilir. Vajinadan beyaz hamilelik akıntısı gelebilir ve hafif bir lekelenme olabilir ancak regl döneminde olduğu gibi parlak kırmızı renkli kanamalar normal değildir.

Mukus tıkacı, uterusu enfeksiyonlardan koruyan sümüksü bir maddedir. Açık pembe, sarımsı veya kan renginde olabilen mukus, rahim ağzı doğuma hazır olmak için genişledikçe bu dönemde vücuttan atılabilir. Bu, bazen doğumun ilk belirtilerinden biridir. Bununla birlikte çoğu kadın bu lekelenmeden günler, hatta haftalar sonra doğum yapar.

37. haftada hamilelik belirtileri arasında vajinal akıntıyla birlikte meme uçlarında akıntı da bulunur. Meme uçlarından bir miktar sızıntı olması da normal bir durumdur.

Bebek pelvise doğru hareket ettikçe geçen haftalarda ortaya çıkan bazı belirtiler için rahatlama hissedilebilir. Bunlar arasında hazımsızlık, mide yanması ve normalden sık tuvalet ihtiyacı bulunur. Harekete ve pozisyona bağlı olarak bebeğin daha fazla alanı olduğu için mide ile birlikte kaburgalar ve diyafram üzerindeki baskı da azalabilir. Bu dönemden itibaren kendinizi daha rahat hissetmeniz mümkündür. Bununla birlikte bebek pelvise doğru ilerledikçe karnınızın alt kısmında daha fazla baskı hissedebilirsiniz.

Bebeğin başının omurgaya ve özellikle kuyruk kemiğine temas etmesi nedeniyle bel ağrıları da meydana gelebilir. Ayrıca mesane ve bağırsaklara baskı olabilir.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association. Baby Development Month by Month. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association. 37 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/37-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Raisingchildren.net.au. 37 Weeks Pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/37-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Genea World eading Fertility. Pregnancy Mont by Month. https://www.genea.com.au/GEN/media/Genea/PDF/Genea-Pregnancy-guide-booklet.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. NHS. Week 37. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-37/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. NHS. 37 Weeks. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/37-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Hennepin Healthcare. Your Care During Pregnancy. https://www.hennepinhealthcare.org/wp-content/uploads/2020/04/Your-care-during-pregnancy.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. HSE. 37 to 40 Weeks Pregnant. https://www2.hse.ie/pregnancy-birth/baby-development-pregnancy-stages/stages/37-40-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. NHS. You and your baby at 37 weeks pregnant. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/37-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Intermountain Health. 37 Weeks Pregnant. https://intermountainhealthcare.org/services/women-newborn/40-weeks-pregnancy/week-37/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  11. Nemours. Week 37. https://kidshealth.org/en/parents/week37.html adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  12. Ucla Health. How to prepare for labor. https://www.uclahealth.org/sites/default/files/documents/How_to_Prepare_for_Labor.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  13. Ucla Health. Weeks 26-34. https://unmhealth.org/_media/files/womens-health/patient-education/pregnancy-weeks-26-34-english.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  14. NCT. Pregnancy week 37. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-37 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.