36 Haftalık Gebelik

Bebeğin doğumundan önceki 40 hafta hem anne hem de büyüyen bebek için dönüm noktaları ve fiziksel dönüşümlerle doludur. Doğumun oldukça yaklaştığı 36. hafta, kadınların yorgun ve sabırsız olduğu bir dönem olabilir. Bebek genellikle pelvise doğru baş aşağı pozisyonda hareket ettiği için pelvisin altında daha fazla baskı hissedilebilir. Tuvalet ihtiyacını artıran durum, kadınlar için oldukça rahatsız edici olabilir.

36 haftalık hamilelikte her hafta doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Kan basıncı ve karnın büyüklüğünün kontrol edilmesi için doktor randevusu alınabilir. Ayrıca 36 haftalık bebeğin kilosu ve boyu da ölçülebilir. 36 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sayesinde bebeğin sağlıklı olup olmadığı kontrol edilebilir.

Randevular, çok yüksek tansiyon gibi farkında olmadığınız değişikliklerin belirlenmesi amacıyla faydalı olur. Pelvik muayene ise enfeksiyon olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılır. Ayrıca ileriye yönelik plan yapmanıza yardımcı olmak için doktorunuzla doğum ve doğuma hazırlanmak için neler yapabileceğiniz hakkında konuşabilirsiniz.

36 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Çoğu kadın gebelik döneminde haftalar üzerinden hesaplama yapsa da bu haftaların kaçıncı aya denk geldiği merak konusu olabilir. Genelde bir gebelik toplamda 40 hafta sürer. 36. hafta, hamileliğin 9. ayının başlangıcıdır. Bu da artık hamileliğin son haftalarına girdiğiniz anlamına gelir. Doğum, yaklaşık 4 hafta içinde gerçekleşebilir.

36 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

36 haftalık bebek görüntüsü için rutin kontrollerde ultrasondan yararlanılabilir. 36. haftada bebeğin boyu baştan topuğa kadar ortalama 47,4 cm’dir ve bir kavun büyüklüğündedir. 36 haftalık gebelik bebek kilosu ise 2,6 kilograma ulaşır. Bacakları gövdeye doğru bükülmüş olsa da pozisyon değiştirerek karnı tekmeleyebilir. Bebek başını çevirebilir ve uzayan tırnaklarıyla kendini dahi çizebilir. 36 haftalık doğan bebek görüntüsü de bu görüntülerle bire bir uyum içindedir.

Bebek, bu zamana kadar normal pozisyondadır. Makat pozisyonu olarak da adlandırılan duruşta baş yukarıda, ayaklar aşağıdadır. Doğuma hazırlanmak üzere baş aşağı pozisyona geçer ancak henüz bahsedilen pozisyona ulaşmamış olabilir. Bir sonraki haftaya kadar uygun pozisyona geçmemesi durumunda bir sağlık uzmanından yardım alınabilir. Eksternal sefalik versiyon yöntemi, bebeğin pozisyonunun ayarlanmasına yardımcı olabilir.

36 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

36 haftalık bebek gelişimi sırasında fiziksel bazı değişimler gözlemlenebilir. Lanugo, bebeğin tüm cildini kaplayan ince ve yumuşak tüylerdir. Kremsi bir madde olan vernix kazeoza ise rahim içinde amniyotik sıvıya maruz kalan bebeğin cildini korur. Bunlar, 36. haftada kısmen kaybolmaya başlar. Tüylerle birlikte rahim içinde bulunan diğer maddeleri, 36 haftalık bebek yutabilir. Maddeler bir araya gelerek doğumdan sonra bebeğin yapacağı ilk dışkı olan mekonyumu oluşturur.

Elleri tamamen oluşan fetüs, sıkıca kavrama pozisyonunda durabilir. Ayak tırnakları ise ayak parmaklarının ucuna kadar ulaşır. Akciğerler, bebeğin doğumdan sonra yardım almadan nefes alabilmesini sağlayacak kadar gelişmiştir. Yüzey aktif madde adı verilen bir maddeyi üretebildiği için hava keseleri açık kalır. Böylece bebek nefes alabilir.

Yanaklardaki yağ ve kaslar bebeğin yüzünün daha dolgun görünmesine katkıda bulunur. Bebeğin kafası vücuduyla daha orantılıdır. Kafatasını oluşturan kemikler ise bebeğin doğum kanalından geçmesine yardımcı olmak için hareket ederek üst üste gelebilir.

Bebek, ayrıca anne sütünü sindirebilecek bir sisteme sahiptir. 36. haftada doğan bebekler genellikle beslenirken aynı anda hem nefes alabilir hem de emebilir. Bu dönemde bebeğin cildinde de değişimler meydana gelir. Cilt, artık pembe ve pürüzsüzdür.

36 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

36. haftada bebek kilo almaya devam ederken kadınların kilolarında herhangi bir değişiklik olmayabilir. Ayrıca öksürmek, mesanenin etrafındaki pelvik taban kaslarını gevşeterek vücudun doğuma hazırlanmasını sağlar. Diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Karnın çevresinde ağrısız kasılmalar (Braxton Hicks)
  • El ve ayaklarda şişlik
  • Uyku problemleri
  • Çatlaklar
  • Bacaklarda kramp
  • Kabızlık
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Kanayan ya da şişen diş etleri
  • Bel ve sırt ağrısı
  • Parlak ve gür saçlar
  • Yüzde koyu renkte veya kahverengi lekeler
  • Ciltte yağlanma ve sivilcelenme
  • Baş ağrısı ya da baş dönmesi
  • Mide yanması ya da hazımsızlık
  • Sıcak basması
  • Vajinal enfeksiyonlar

Bu dönemde çoğu kadın Braxton Hicks kasılmalarında artış fark edebilir. 36 haftalık gebelik sancıları, genellikle bahsedilen kasılmalarla karıştırılır. Braxton Hicks; ikinci üç aylık dönemden itibaren başlasa da en sık üçüncü trimesterde yaşanan, rahim kaslarının yaklaşık 30 ila 60 saniye boyunca, bazen de iki dakikaya kadar gerilmesine neden olan kasılmalardır. Genellikle rahatsız edici ancak ağrısız kasılmalar şeklinde başlar. Yoğunluğu düzensizdir ve zaman içinde hafifleyerek sona erer.

Braxton Hicks kasılmaları doğum zamanına yaklaştıkça yoğunlaşabilir. 36 haftalık bebek hareketleri de bu dönemde hissedilmeye devam eder.

36. haftalık gebelik doğum belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur:

Kasılmalar;

  • Zamanla şiddetlenir.
  • Daha sık aralıklarla meydana gelir.

Bahsedilen belirtilerle birlikte daha önceki haftalarda görülen bazı belirtiler 36. haftada da meydana gelebilir. 36 haftalık gebelikte doğum belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Sabah bulantıları
  • Koku duyusunda artış
  • Göğüslerde ağrı

Bu dönemde doğum yapıldığında erken doğum olarak kabul edilir ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir ancak 36 haftalık gebelikte kasık ağrısı hafif olduğu takdirde normaldir.

36 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışan kadınların bu dönemde işe ara vermesi ya da çalışma saatlerini azaltması ve hafif işler yapması faydalı olabilir. Bebek doğmadan önce kadınların kendine biraz zaman ayırması, keyif aldığı aktivitelerde bulunması ve dinlenmesi, doğuma hazır hissetmelerine yardımcı olabilir.

Doğum için hastaneye götürülmesi gereken çantanın hazırlığına da başlanabilir. Bebek için uygun pamuklu giyim ürünleri ve kendiniz için pijama, iç çamaşırları, çoraplar ve göğüs pedi gibi gereçlere çantanızda yer verebilirsiniz.

36. haftada erken doğum riski bulunur. O nedenle kadınların her kasılmayı dikkate alması gerekir. Kasılmaların zaman içinde uzaması, şiddetlenmesi ve sık hâle gelmesi; artık doğumun yaklaştığının belirtisi olabilir. Erken doğumdan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz faydalı olabilir.

Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şu şekildedir:

  • Hastanede doğum yaparken ihtiyaç duyacağınız ürünler için doğum çantanızı hazırlamanız faydalı olur.
  • Doğumun başlaması ihtimaline karşı hastanenizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın telefon numaraları gibi tüm önemli telefon numaralarınızı erişebileceğiniz bir noktada tutabilirsiniz.
  • Çocuklarınız varsa, doğuma gireceğiniz zaman için çocuk bakımı adına gerekli düzenlemeleri yapmanız faydalı olur.
  • Doğum sırasında ağrının hafifletilmesi için epidural kullanımı ve olası yan etkileri ile ilgili doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
  • Doğumdan sonra emzirme, bebeği konumlandırma ve yıkama konularında bilgi alabilirsiniz.
  • Ayrıca rutin kontrollerle 36 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu ölçülebileceğini de unutmamak gerekir.

36 haftalık gebelikte seyahatlere de dikkat edilmesi faydalı olur. Gebeliğin 36. haftasına kadar ciddi bir seyahat kısıtlaması yoktur. Bu haftadan itibaren uzak mesafeye yolculuk yapılmaması gerekir. Ayrıca 90 dakikayı aşan araba yolculuklarında her 90 dakikada bir 15 dakikalık yürüyüş molası verilmelidir.

Referanslar:

  1. Genea World Leading Fertility. Pregnancy Month by Month https://www.genea.com.au/GEN/media/Genea/PDF/Genea-Pregnancy-guide-booklet.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NHS Better Health Start for Life - Week 36. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-36/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Raisingchildren.net.au. 36 Weeks Pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/36-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Hennepin Healthcare. Your Care During Pregnancy. https://www.hennepinhealthcare.org/wp-content/uploads/2020/04/Your-care-during-pregnancy.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association. 36 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/36-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. MedlinePlus Trusted Health Information for You. Questions to ask your doctor about labor and delivery https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000960.htm adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. National Childbirth Trust - Pregnancy Week 36. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-36 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. Louisina. Department of Health. Stages of Fetal Development - Third Trimester. https://ldh.la.gov/page/1059 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. National Heart, Lung, and Blood Institute – Respiratory Distress Syndrome (RDS) https://www.nhlbi.nih.gov/health/respiratory-distress-syndrome#:~:text=The%20lungs%20of%20a%20fetus,must%20work%20hard%20to%20breathe. adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Vilensky, J. A., Henton, P., & Suárez-Quian, C. A. (2022). Infants can breathe and swallow at the same time?. Clinical anatomy (New York, N.Y.), 35(2), 174–177. https://doi.org/10.1002/ca.23799.
  11. American Pregnancy Association. Braxton Hicks Contractions – Causes, Symptoms & Pain Relief. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/braxton-hicks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  12. NHS. 111 Wales. Pregnancy Guide. https://111.wales.nhs.uk/livewell/pregnancy/33to36weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  13. NHS. You and your baby at 36 weeks pregnant. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/28-to-40-plus/36-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  14. Green Valley. Ob/gyn. Pregnancy Guide. https://gvobgyn.com/wp-content/uploads/GV_OBGYN_Pregnancy_Guide.pdf adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.