35 Haftalık Gebelik

35 haftalık hamilelikte uyandığınızda yüzünüzün şişmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca öğleden sonraları veya akşamları da ayak bilekleriniz ve ayaklarınız şişmiş olabilir. Şişliğin inmesi için ayaklarınızı olabildiğince yukarı kaldırmak, yürüyüş yapmak ya da hafif egzersizler işe yarayabilir. Şişlikler nedeniyle ayakkabılarınızın sıktığını hissedebilirsiniz. Ek olarak kendinizi bitkin hissetmeniz de doğaldır. Yine de enerjiniz varsa dışarı çıkıp dolaşmak, yemeğe çıkmak gibi hamilelikte ve hamilelik sonrasında özleyebileceğiniz aktiviteler yaparak kaliteli vakit geçirmek iyi gelebilir.

Ailenize yeni bir üyenin katılması hayatınızı her açıdan değiştirebilir. Dolayısıyla doğumdan önce, sevdiğiniz aktiviteleri rahatça gerçekleştirmek için kalan az zamanı değerlendirmek isteyebilirsiniz. Ayrıca doğum yaklaştıkça doğumu ve doğumla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünmeniz doğaldır. Özellikle kendinizi çok endişeli ve stres altında hissediyorsanız doğumdan neler beklemeniz gerektiğini bilmek yardımcı olabilir. Dolayısıyla merak ettiklerinizi doktorunuza sorabilir veya henüz gitmediyseniz doğuma hazırlık kurslarına kaydolabilirsiniz.

35 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamileliğinizin 35. haftasına geldiğinizde doğuma 2 ila 5 hafta kadar kısa bir süre kalmıştır. Diğer bir deyişle 35 haftalık hamilelik tam 8 ay 3 haftalık hamilesiniz demektir. Kalan kısa süre içinde doğuma hazırlık için neler gerektiğini öğrenebilir, eksiklerinizi tamamlayabilir ve doğum sonrası dönem için neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

35 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

35 haftalık gebelik bebek kilosu ve boyu incelendiğinde neredeyse bir bal kavunu kadardır. 35 haftalık gebelik görüntüsünde bebeğin boyu 43 cm’ye ulaşmıştır. Bazı bebekler bu hafta baştan topuğa kadar yaklaşık 46 cm olabilir. Bebeğin kilosu ise 35. haftada 2,5 ila 2,7 kilogram arasındadır. Bebeğinizin giderek tombullaşması nedeniyle rahimde sıkışık bir durumda olabilir. Ancak sıkışıklık bebeğin hareketlerine engel olmamalıdır.

35 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeğin büyümesinin büyük bir çoğunluğu 35. haftaya kadar tamamlanır. 35 haftalık bebeklerde böbrekler tamamen gelişmiştir ve karaciğer atıkları işlemeye başlamıştır. Bebeğin cilt altında biriken yağlar tombullaşmasını sağlar ve bu da doğduğunda vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olacaktır. 35 haftalık gebelikte bebeğin hareketlerinde de değişiklikler vardır. Bu hafta bebeğin emme ve yutma hareketleri artık kontrol altındadır. Ayrıca 35 haftalık bebek gelişimine bakıldığında el ve ayak tırnaklarının da tamamen oluşmuş durumda olduğu görülür.

Önceki haftalarda olduğu gibi 35 haftalık bebek hareketlerini de mutlaka hissetmeniz gerekir. Her ne kadar bebeğiniz çok büyüdüğü için rahimde daha az yer kalmış olsa da bebek hâlâ hareket ediyor olmalıdır. Hareketleri öncesine göre daha farklı hissediyor olabilirsiniz ancak hareketlerin azalması anlamına gelmez. Doğuma kadar bebek aynı şekilde aktif olmalı ve önceki haftalarda olduğu gibi hareketlerini düzenli bir şekilde hissetmelisiniz. Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir değişiklik olduğunu ya da hareketlerin durduğunu fark ederseniz mutlaka doktorunuza ulaşmalısınız.

35 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğinizin sıkışmış olduğunu görebilirsiniz. 35 haftalık bebek görüntüsüne baktığınızda bebeğinizin bacaklarının göğsüne doğru büküldüğünü fark edebilirsiniz. Ancak yine de bebeğiniz pozisyon değiştirmeye ve size tekme atmaya devam eder. Bunların durması veya azalması hâlinde 35 haftalık gebelikte NST* uygulanması gerekebilir.

Bebeğiniz günde yaklaşık 1 litre kadar kendini çevreleyen amniyotik sıvıdan yutabilir. Yuttuğu sıvıyı idrar olarak dışarı atar. Bu hafta bebeğiniz hâlâ başı yukarıda, yani makat pozisyonunda duruyor olabilir. Bebeklerin çoğu genellikle son bir ay içinde yavaş yavaş baş aşağı döndüğünden, endişelenecek bir durum değildir. Sonraki haftalarda hâlâ pozisyonunu değiştirmediyse eksternal sefalik versiyon prosedürü ile bebeğin pozisyonunu değiştirme denenebilir.

35 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğinizin 35. haftasında göbek deliğinden rahmin üst kısmına kadar yaklaşık 15 cm vardır. Bu haftaya kadar 11 ila 13 kilo almış olmanız gerekir. 34. haftadan itibaren bebeğin pelvise doğru inmesi nedeniyle bir rahatlama hissedebilirsiniz. Rahatlama hissinin aksine baskıyı mesanede hissedebilirsiniz. Dolayısıyla sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız olabilir. Ancak bir taraftan da rahmin göğüs kafesinin altında olması ve akciğerlere baskı yapması nedeniyle hâlâ nefes darlığı yaşıyor olabilirsiniz.

35 haftalık gebelik sancıları genellikle Braxton Hicks kasılmalarıdır. Sık sık yalancı kasılmaları hissediyor olabilirsiniz. Karnınızda sıkışma veya kramp gibi bir hisse neden olan durum hamileliğin son haftalarında her 10 ila 20 dakikada bir hissedilebilir. Braxton Hicks kasılmaları vücudunuzu gerçek doğuma hazırladığından dolayı endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Kasılmaların doğum nedeniyle mi yoksa Braxton Hicks kasılmaları mı olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Çünkü yalancı kasılmalar pozisyonunuzu değiştirdiğinizde geçer. Şunların olması hâlinde yaşadıklarınız gerçek kasılmalar olabilir:

  • Daha güçlü ya da birbirine daha yakın olması
  • Zaman geçtikçe daha uzun süre devam etmesi
  • Yürümeye başladığınızda daha güçlü hissedilmesi
  • Pelvik bölgede, karnınızda ya da belinizde ağrı veya baskı olması

Bunlar doğumun başlayacağına işaret eden kasılmalardır. 35 haftalık gebelikte karın ağrısı, bel ağrısı ve pelvis ağrısıyla birlikte geçmeyen kasılmalar hissederseniz erken doğumun başladığı anlamına gelebilir. Böyle bir durumda acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olacağından mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

Hamileliğiniz yüksek riskli kabul ediliyorsa doktorunuz bu haftadan itibaren sizi daha sık görmek isteyebilir. Preeklampsi ya da gebelik tansiyonu, daha çok hamileliğin son haftalarında görülen ciddi bir komplikasyondur. Doktorunuz yüksek tansiyonunuz veya idrarınızda protein olduğunu fark ederse preeklampsi açısından muayene edilmeniz gerekir. Preeklampsinin neden olabileceği durumların önüne geçmek için erken teşhis çok önemlidir. Eğer şu durumlar gelişirse en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:

  • Şiddetli baş ağrısı
  • Karın ağrısı
  • Bulanık görme
  • Ellerde veya ayaklarda ani şişlik

35 Haftalık Doğum Erken Doğum Mu?

Normal bir hamilelik süreci 40 hafta kadar sürer. Nadiren de olsa hamileliğin 37. haftasından önce doğum başlar. Erken doğum olarak bilinen durumun nedeni yaşanan kasılmaların rahim ağzını olması gerekenden daha önce açmasıdır. Sonucunda ise bebek erken doğar ve sağlık sorunları açısından risk altında olabilir. Yapılan araştırmalar, teknolojinin gelişmesi ve tıbbın ilerlemesi sayesinde prematüre bebeklerin sağlığının iyileştirilmesi mümkündür.

35 haftalık gebelikte de erken doğum başlayabilir. 37 haftadan önce başlayan tüm doğumlar erken doğum sayıldığı için 35. haftada doğum olması da erken doğum anlamına gelir. Diğer bir deyişle bu hafta doğan bebekler, 35 haftalık prematüre bebeklerdir. Bebek, büyümesinin büyük bir kısmını önceden tamamladığı için 35 haftalık doğan bebek görüntüsünde bebeğiniz normal zamanında doğan bir bebeğe çok benzer.

Rahim kasları kasıldığında karnınızın sertleştiğini hissedebilirsiniz. Ancak kasılma geçtikçe rahim de yumuşamaya başlar. Yaşadığınız Braxton Hicks kasılmaları düzensizdir ve rahim ağzının açılmasına neden olmaz. Eğer kasılmalar bir saat içinde her 10 ila 12 dakikada bir gibi düzenli ya da daha sık hâle gelirse rahmin açılmasına neden olan erken doğum kasılmaları olabilir. Böyle bir durumda ise acilen doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

* External sefalik versiyon sağlık mesleği mensubunun makat pozisyonunda olan bebeğinizin karnınızdan özel bazı manevralarla bebeğinizin pozisyonunun değiştirmesi için kullanılan bir yöntemdir. Gebeliğin 37.haftasında uygulanır.

Referanslar:

  1. Raisingchildren.net.au. 35 Weeks Pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/35-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NCT. 35 Weeks Pregnant. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/35-weeks-pregnant adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. NHS. Better Health. Week 35. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-35/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association. 35 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/pregnancy-week-35/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy at Week 35. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-35 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. American Pregnancy Association. Premature Labor. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/premature-labor/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Cleveland Clinic. External Cephalic Version (ECV) External Cephalic Version (ECV): Procedure & Risks (clevelandclinic.org) adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.