34 Haftalık Gebelik

34 haftalık hamilelikte bebeğinizin hareketleri nedeniyle birçok farklı semptom yaşayabilirsiniz. Sırt ağrıları ve bacak krampları özellikle uyumak istediğinizde zor ve rahatsız edici olabilir. Taşıdığınız ekstra ağırlık da bu ağrılarla birleşince kendinizi sürekli yorgun hissedebilirsiniz. Dolayısıyla dinlenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyabilirsiniz. Rahatlamak için dizlerinizin arasına, sırtınıza ve karnınızın altına yastıklar koyabilirsiniz. Ayrıca yorgunluğunuzu atmak için ılık bir banyo da yapabilirsiniz.

Doktorunuz doğum öncesi muayeneleriniz esnasında kilonuzu da kontrol edebilir. 34. haftadan itibaren haftalık olarak birkaç yüz gramdan fazla kilo alınmaması önemlidir. Bir kadının hamilelik boyunca alması beklenen toplam kilo, hamilelikten önceki kilosuna bağlıdır. Vücut kitle indeksi 18,5 ila 24,9 arasında olan, diğer bir deyişle normal kilo aralığındaki kişilerin hamilelik sonuna kadar 11,5-16 kilo alması beklenir. Daha zayıf olan kişilerin daha fazla, daha kilolu olan kişilerin daha az kilo alması gerekir.

34 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Genellikle haftalık olarak belirtilen gebeliğin kaç aylık olduğu sıkça merak edilir. 34 haftalık bir gebelikte doğuma 1,5 ay kadar bir süre kalmıştır. Dolayısıyla 34. haftaya geldiğinizde 8 ay 2 haftalık hamilesiniz demektir. Bebeğiniz gelişimi de hızla devam eder ancak 34 haftalık doğan bebek görüntüsü yenidoğan bir bebeğe oldukça benzerdir.

34 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

34 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 2 kilogramı geçmiştir. 34 haftalık bebek kilosu 2,3 ila 2,5 kilogram arasında olabilir. Sonraki birkaç haftada bebeğiniz hızla kilo almaya devam der. 34 haftalık bebek görüntüsünde boyunun ise 44,5 ila 45 cm kadar olduğu görülür. 34. haftada bebeğiniz yaklaşık olarak bir kavun büyüklüğündedir. 34 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğinizin kıvrılmış olduğunu görebilirsiniz.

Bebeğiniz rahmin içinde bacaklarını göğsüne doğru bükerek kıvrılmış durumda olabilir. 34 haftalık bebek pozisyonunun bu şekilde olmasının nedeni rahmin içinde büyüyen bebeğinize yeterince yer kalmamasıdır. Ancak yine de bebeğinizin yer değiştirdiğini ve hareket ettiğini hissetmeniz gerekir. Bebeğiniz baş aşağı ya da baş yukarı duruyor olabilir. Eğer başı yukarıda ise birkaç hafta içinde ters dönerek doğuma hazır hale gelir. Bebeğin pozisyonunun değişmemesi doğum şeklini etkileyebilir.

34 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Son birkaç haftadır doğum sonrası dönemde vücut ısısının düzenlenmesi için bebeğinizin cilt altında yağ depoları oluşmaktadır. 34 haftalık bebek gelişimine bakıldığında merkezi sinir sisteminin de olgunlaşmaya devam ettiği görülür. Bir önceki hafta başlayan kemik sertleşmesi de devam eder. Bebeğinizin akciğerleri ise oldukça iyi gelişmiştir.

Bebeğin yeterince büyüyüp gelişmesi için en az 38 haftalık bir gebelik olması gerektiği düşünülse de 34 haftalık bebeklerin rahim dışında hayatta kalma şansı son derece yüksektir. Bu hafta bebeklerin bağışıklık sistemi de gelişmeye başlar. 34. Haftaya kadar bebekler hastalıklar için plasenta aracılığıyla annelerinin bağışıklığından faydalanır. 34. haftadan itibaren mikroplarla savaşmak için kendi bağışıklık sistemini geliştirir.

34 haftalık bebek hareketleri oldukça rahatsız edici olabilir. Çünkü bebeğiniz artık çok büyümüştür ve rahmin içinde biraz sıkışmış durumdadır. Yine de bebeğinizin tekmelediğini ve yer değiştirdiğini hissetmeniz mümkündür. Bu nedenle 34 haftalık gebelikte bebek hareketleri anneyi rahatsız edebilir. 34. hafta döneminde anne hareket ettikçe bebek de hareket edebilir. Uzandığınız anda bebeğiniz sağa veya sola dönebilir ya da arkanıza yaslanırken sırt sırta gelecek şekilde pozisyonunu değiştirebilir.

34 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

34 haftalık gebelikte hamilelik belirtilerinden bazıları kaybolmuş gibi hissedebilirsiniz. Doğum yaklaştıkça bebek baş aşağı şekilde pelvise doğru hareket eder ve bu durum angajman olarak adlandırılır. Angajman sonrasında rahmin üst kısmında bir hafifleme hissetmeniz olağandır. Çünkü bebek aşağı inmeye başladığında karnınızda yer açılır ve akciğerlerinize ve midenize yaptığı baskı da ortadan kalkar. Dolayısıyla nefes darlığı ve mide ekşimesi gibi semptomlar kaybolur.

Angajman birçok açıdan hafiflemenizi ve rahatlamanızı sağlasa da doğum yapıyor olduğunuz anlamına gelmez. Muhtemelen doğum için birkaç hafta daha vakit vardır. Diğer yandan bebeğin aşağı doğru inmesi idrar torbasına baskı yapmasına sebep olur. Bu nedenle sık sık idrara çıkmanız gerektiğini hissedebilirsiniz. Aynı zamanda bebek aşağıda durduğu için yürümeniz de zorlaşabilir.

34 haftalık gebelik annedeki değişikliklerden biri de rahmin üst kısmının hissedildiği noktadır. Bu hafta rahmin üst kısmı göbek deliğinin yaklaşık 14 cm kadar üzerinde hissedilir. Ancak her kadının hamileliği ve deneyimleri farklı olduğundan ölçüler de farklı olabilir. Burada en önemli nokta rahmin tutarlı bir oranda büyümesidir. Bunun yanı sıra 34. haftadan 36. haftaya kadar amniyotik sıvı miktarı en yüksektir.

37. haftadan itibaren bebeğe daha fazla yer açılması için amniyotik sıvı miktarında azalma başlar. Amniyotik sıvı 37. haftada vücut tarafından geri emilir ve bu sayede bebeğin hareket edebileceği alan çoğalır. 34. haftayla birlikte amniyotik sıvının artması ise bebeğin hareketlerinde farklılıklar hissedebilirsiniz. Ek olarak göbek deliğiniz de dışarı dönebilir ya da hassaslaşmış olabilir. Tercih ederseniz yara bandı ile göbek deliğinizi kapatabilirsiniz.

34 Haftalık Hamilelikte Doğum Olur mu?

Genellikle hamilelik 40 hafta sürse de doğum 37. haftadan itibaren herhangi bir zamanda olabilir. Bununla birlikte bazen 37 haftadan önce de doğum başlayabilir. Erken doğum olarak bilinen durum, rahim kasılmalarının rahim ağzında açılmaya neden olmasından dolayı gerçekleşir. Örneğin yalancı kasılmalar hamileliğin son haftalarında sık sık yaşanır. 34 haftalık gebelikte kasılmalar nedeniyle erken doğum başlayabilir.

Erken doğan bebekler zamanında doğan bebeklere göre sağlık sorunlarına daha eğilimli olabilir. Ancak tıbbın ilerlemesi sayesinde 34 haftalık prematüre bebeklerin sağlığının iyileştirilmesi mümkündür. Yine de erken doğum endişelere neden olabilir ve riskin önüne geçmek istenebilir. Bunun için erken doğum belirtilerini bilmek ve risk faktörlerinden kaçınmak önemlidir.

Erken doğumun kesin nedenleri henüz tam olarak bilinmese de bazı faktörlerin riski artıracağı bilinmektedir. Diğer yandan bir risk faktörüne sahip olmak da annenin kesinlikle erken doğum yapacağı anlamına gelmez. Erken doğum için tıbbi risk faktörleri ise şunlardır:

  • Çoğul gebelikler
  • Önceden yapılan erken doğumlar
  • Rahim veya rahim ağzındaki anomaliler
  • Mesane veya böbrek enfeksiyonları
  • Yüksek ateşli enfeksiyonlar
  • Kronik hastalıklar
  • Kanda pıhtılaşma bozukluğu

Tıbbi durumların yanı sıra yaşam tarzı faktörleri de erken doğum riskini artırabilir. Uzun süre ayakta kalınan çalışma koşulları, sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, doğum öncesi bakımların yapılmaması gibi durumlar erken doğumun yaşam tarzıyla ilgili risk faktörleridir.

Erken doğumun belirtilerini bilmek ve farkındalığın artırılması erken doğumun önüne geçmek için büyük önem taşır. 37. haftadan önce rahim kasılmaları, sulu vajinal sıvı akıntısı, adet kramplarına benzeyen sancılar, bel ağrısı ve pelvik bölgede hissedilen basınç erken doğumun yaklaştığını gösterebilir. Böyle belirtileri yaşamanız halinde mutlaka en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekir.

Referanslar:

  1. NCT. Pregnancy Week 34. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-34 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy at week 34. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-34 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. American Pregnancy Association. 34 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. NHS. Week 34. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-34/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association. Premature Labor. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/premature-labor/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.