33 Haftalık Gebelik

33 haftalık hamilelik, doğuma oldukça az bir zaman kaldığı anlamına gelir. Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça hazımsızlık, mide ekşimesi, sırt ağrısı, bacak krampları, ayaklarınızda ve bacaklarınızda şişme dahil olmak üzere tüm rahatsızlıklarınızın artması muhtemeldir. Bu süreçte şişliklerin aniden çok kötüleşmesi, sabahları çok daha şiş hissetmeniz ya da yüzünüz veya ellerinizde şişlikler oluşması gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız önemlidir. Ayrıca bu dönemde bebeğin ağırlığı nedeniyle sık idrara çıkma, idrar kaçırma ve hemoroit gibi mesane ve bağırsak sorunları da gelişebilir.

Mesane ve bağırsak sorunlarının önüne geçmek için her gün pelvik taban egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizler kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olurken mesane ve bağırsak kontrolünüzün de gelişmesini sağlar. 33 haftalık bebek, büyümeye devam eder ve rahmin içinde sıkışır. Bu durum bebeğin hareketlerini etkileyebilir ancak azaltmaz. El, kol, ayak ve bacaklarıyla sizi farklı açılardan dürttüğünü hissedebilirsiniz. Genellikle geceleri siz uyumaya çalışırken daha aktif, gün içinde siz hareket halindeyken bebeğiniz hareketsiz olabilir. Ancak bebeğinizin hareketlerinde değişiklik veya azalma olduysa mutlaka en kısa sürede doktorunuzla görüşmelisiniz.

33 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Doğuma oldukça az bir süre kaldığına işaret eden 33 haftanın kaç aylık gebeliğe tekabül ettiğini merak ediyor olabilirsiniz. Hamileliğinizin 33. haftasına geldiğinizde doğuma yaklaşık 1,5 ay kalmıştır. Diğer bir deyişle hamileliğinizin 8. ayı içinde olduğunuz anlamına gelir.

33 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

33 haftalık bebek kilosu ve boyu bir yenidoğana oldukça yakın olsa da doğuma kadar olan sürede bebeğiniz kilo almaya ve uzamaya devam eder. Özellikle doğuma çok az bir zaman kalan dönemde bebek çok hızlı kilo alır. 33 haftalık bebek kilosu 1,9 kilogram kadardır. Bazı bebeklerin kilosu 2,3 kilograma kadar çıkabilir.

33 haftalık gebelik görüntüsünde bebeğin boyu ise 42 cm’dir. 33. haftada bazı bebeklerin baştan topuğa kadar tam uzunluğu 43,7 cm de olabilir. Bir başka deyişle bebeğiniz artık bir ananas büyüklüğündedir. 33. hafta döneminde büyüme her bebek için farklılık gösterebilir. Dolayısıyla bebeğinizin boyu ve kilosu örnek ölçülerden biraz farklı olabilir ve çoğu durumda tamamen normaldir.

33 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri de 33 haftalık bebek gelişimidir. 33. haftada bebeğinizin beyin ve sinir sistemi tamamen gelişmiştir. Akciğerlerinin de olgunlaşmaya devam ettiği haftada akciğerler ayrıca yüzey aktif madde üretmeye başlar. Bu da bebeğin artık rahim dışında da nefes alabileceği anlamına gelir. Bunların yanı sıra 33. haftada bebeğinizin karaciğerlerinde demir depolanmaya başlar. Depolanan demirler doğumdan sonraki yaklaşık 6 ay boyunca kullanılır.

33. haftaya gelindiğinde kafatası hariç bebeğin vücudundaki tüm kemikler sertleşmeye başlar. Bebeğin kafatası 12 ila 18 aylık olana kadar yumuşak ve esnek kalır. Kafatasının yumuşak kalması sayesinde doğum daha kolay olur. 33 haftalık bebek görüntüsünde cildinin daha az kırmızı ve daha az kırışık olduğu görülebilir. Ayrıca bu haftada da cilt altında yağ depoları birikmeye devam eder.

33 haftalık bebek hareketleri incelendiğinde ise sık sık emme ve yutma alıştırmaları yaptığı görülür. Her ne kadar sıkça refleksleri tekrarlasa da 34. haftanın sonuna kadar bebekler hareketlerini tam olarak koordine edemez. Ancak yine de 33. haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğinizin bu hareketleri yaptığına şahit olabilirsiniz.

33 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

33 haftalık gebelik mide bulantısı, sırt ağrısı, bacak krampları gibi önceki haftalarda yaşadığınız hamilelik belirtilerinin devam edebileceği bir dönemdir. 33 haftalık gebelikte bebek hareketleri de uyku problemleri yaşamanıza neden olabilir. 33. haftada rahmin üst kısmı göbek deliğinin biraz daha üstündedir. Hamileliğinizin başlangıcından itibaren 10 ila 13 kilogram arasında kilo almış olabilirsiniz.

Hamileliğinizin 33. haftasına geldiğinizde pelvik kuşak ağrısı yaşayabilirsiniz. Alt karın bölgesinden uyluğa kadar olan bölgede ön ya da arka tarafta gelişen ağrının şiddeti değişiklik gösterebilir. Pelvik kuşak ağrısı ayrıca doğumda veya doğumdan sonraki haftalarda da başlayabilir. Ağrının minimuma indirilmesi ve uzun süreli bir rahatsızlık yaşanmaması için semptomlar oluşması halinde doktorunuza başvurmalısınız.

Gebelik döneminin sonlarına yaklaştıkça suyunuzun ne zaman geldiğini anlayıp anlayamayacağınızı merak edebilirsiniz. Doğumun habercisi olan suyun gelmesi, bebeği çevreleyen sıvı dolu amniyotik kesenin yırtılmasıdır. Sızan sıvının amniyon sıvısı mı yoksa idrar mı olduğunun anlaşılmaması da yaygın bir durumdur. Amniyon sıvısı idrarın aksine berrak ve kokusuzdur.

Amniyon sıvısının geldiğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzu görene kadar ped veya tampon kullanmamalı, cinsel ilişkiye girmemeli ve bakteri bulaşmasına neden olacak herhangi bir şey yapmamalısınız. Ancak eğer sıvı berrak ve kokusuz değilse, özellikle de yeşilimsi renkte ve kötü kokuluysa doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. Çünkü bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Enfeksiyon olması veya gelişmesi riskine karşı doğumun başlatılması da gerekebilir.

33 Haftalık Gebelikte Kasılma ve Sancı Olur mu?

33 haftalık gebelikte yalancı kasılmalar olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmalarını hissedebilirsiniz. Sancılar ve kasılmalar çoğunlukla gebeliğin normal bir parçasıdır. Ancak bazı durumlarda kramplar endişeye neden olabilir. Genellikle krampların nedeni rahmin genişlemesi ve rahmi destekleyen bağ ve kasların gerilmesidir. Hapşırmak, öksürmek veya pozisyon değiştirmek kramplara yol açabilir. Gaz, şişkinlik, kabızlık ve cinsel ilişki de sancıya sebep olabilir. Hafif olan ve ara sıra meydana gelen sancılarda çoğunlukla endişelenecek bir durum yoktur.

Her ne kadar yaygın ve normal olsa da hamilelik dönemindeki krampların ciddi nedenleri de olabilir:

  • Dış gebelik hamilelik sancılarına neden olabilir. Dış gebelik türünde döllenmiş yumurta rahme değil, rahmin dışına yerleşmiştir ve şiddetli ağrıların eşlik ettiği sancılar oluşabilir. Dolayısıyla dış gebelik tedavi edilmesi gereken ciddi bir tıbbi durumdur.
  • Hafif veya şiddetli sancılarla birlikte vajinal lekelenme de varsa bunlar düşük belirtisi olabilir. Diğer yandan bazı anne adayları da lekelenme ve sancı yaşarken sağlıklı bir hamilelik yaşayabilir. Olası risklerin önüne geçmek için kanama ve kramplarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
  • Plasental abrupsiyon adı verilen bir durum da sancının nedeni olabilir. Plasentanın doğumdan önce rahimden ayrılması anlamına gelen plasental abrupsiyon, geçmeyen şiddetli kramplarla sinyal verebilir. Bebeğin hayatını tehdit edebilen plasental abrupsiyon durumunda en kısa sürede doktorunuza ulaşmalısınız.
  • Gebelik tansiyonu olarak da adlandırılan preeklampsi de sancıya neden olabilir. Şiddetli preeklampsi gelişmesi halinde üst karın bölgesinde yoğun bir ağrı oluşabilir.
  • Sancılar erken doğumun da habercisi olabilir. Rahim ağzı 37 haftadan önce genişlemeye başlarsa basınç artar ve karın ağrısı ile sancılar başlayabilir. Bunlar erken doğum belirtileridir.
  • Hamilelik sancılarının diğer bir nedeni ise idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Alt karında ağrı ve ağrılı idrar, idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir.

Hamilelik boyunca yaşadığınız hafif sancılarda rahatlamak için ılık bir banyo veya egzersiz yapabilir, bol su tüketebilir ya da ağrıyan bölgeye havluya sardığınız bir sıcak su torbası koyabilirsiniz. Pozisyon değiştirmek de sancıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak sancılar geçmiyorsa ve şiddetliyse kasılmalarla birlikte alt karın ağrısı varsa, vajinal kanama ya da akıntı başladıysa, başınız dönüyorsa, omuz ve/veya boyunda ağrı ile birlikte kramp varsa mutlaka doktorunuza iletişime geçmelisiniz.

Referanslar:

  1. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy ar Week 33. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-33 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association. 33 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/33-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. NHS. Week 33. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-33/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Raisingchildren.net.au. 33 Weeks Pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/33-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. NCT. Pregnancy week 33. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-33 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. American Pregnancy Association. Pregnancy Cramps. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/cramping-during-pregnancy/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.