32 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 32. haftasında rahimde daha fazla amniyotik sıvı vardır ve karnınız hızla büyümeye devam eder. Bu durum pelvik bölgede ağrılara neden olabilir ve hareket etmenizi de zorlaştırabilir. Ağrıların artması halinde doktorunuzla görüşerek bir fizyoterapiste başvurmanın yardımcı olup olmayacağını danışabilirsiniz. Ağrının hafifletilmesini sağlamak amacıyla bazı egzersizler yapmanız tavsiye edilebilir. Ağrının yanı sıra bu dönemde yine karnınızın büyümesi sebebiyle göbeğiniz gerilebilir ve göbek deliğiniz dışarı çıkabilir.

Hamilelik boyunca annenin herhangi bir sağlık sorunu yoksa ya da bir komplikasyon yaşamadıysa genellikle rutin kontroller ayda bir yapılır. Ancak 32 haftalık hamilelikte doktorunuz kontrollerinizi iki haftada bir olacak şekilde düzenleyebilir. Bu hafta doğumda size yardımcı olması için bir doula’dan da destek almayı düşünebilirsiniz. Doğum hazırlığında, doğumda ve isterseniz doğumdan sonra anneye destek olan doulalar, doğum koçu olarak da bilinir. Doula olarak kimi seçtiğiniz fark etmeksizin, kendinizi bu süreçte daha rahat ve güvende hissetmenize yardımcı olması önemlidir.

32 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamileliği heyecanla takip eden anne ve babalar hamileliğin hangi evresinde olduklarını, haftaları ve ayları bilmek isteyebilir. 32 haftalık gebeliğin kaç aylık olduğu da ebeveynler tarafından merak edilen noktalardan biridir. Eğer hamileliğinizin 32. haftasındaysanız doğuma yaklaşık 1 ay civarı kalmıştır ve artık hamileliğinizin 8. ayını bitirmişsiniz demektir.

32 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

Gebeliğin 32. haftasında da bebeğinizin boyu uzamaya ve kilosu artmaya devam eder. 32 haftalık gebelik ultrason görüntülerine bakıldığında bu hafta bebeğin boyunun da uzadığı görülür. Hamileliğinizin 32. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık 40 cm olmuştur. Bazı bebeklerin başından topuğuna kadar boyu 42,4 cm’ye kadar çıkmış olabilir. Dolayısıyla 32 haftalık gebelik görüntüsünde bebeğiniz yaklaşık olarak bir kerevizle aynı uzunluğa sahiptir. Vücudu büyük oranda şekillenmiş olsa da biraz daha kiloya ihtiyacı vardır.

32 haftalık gebelik bebek kilosu ise yaklaşık 1,8 kilogramdır. Ancak 32 haftalık bebek kilosu 2 kilograma kadar çıkabilir. Son 4 hafta içinde neredeyse iki katına çıkan bebeğinizin ağırlığı bu haftadan itibaren uzunluğundan daha hızlı artar. Bunun nedeni, sonraki 4 hafta boyunca doğum sonrasında bebeği korumak ve vücut ısısını düzenlemek için vücut yağlarının artmasıdır. Vücut yağları arttıkça yaklaşık bir kilogram daha alırlar.

32 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

32 haftalık bebek, rahmin içinde oldukça sıkışmış durumdadır ancak yine de hareket etmeye devam edebilir. 32 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde ise çoğu bebeğin baş aşağı pozisyona geçtiği görülür. Bununla birlikte bazı bebekler hamileliğin son ayına kadar başın yukarıda olduğu pozisyonda kalabilir. Bu hafta bebeğiniz muhtemelen çoğu zaman uykuda olacaktır.

32 haftalık gebelikte bebeğin kilosu artmaya devam ettiğinden cildi artık pürüzsüzdür. Ayrıca kolları ve bacakları da daha tombuldur. 32 haftalık bebek gelişimine bakıldığında el ve ayaklarındaki tüm tırnakların oluşmaya başladığı görülür. Ek olarak iskeleti de artık tamamen oluşmuş durumdadır. Ancak yine de kemikleri hala çok yumuşak ve esnektir. Bu haftada akciğerleri olgunlaşmaya devam etse de tam olarak gelişmesi için henüz birkaç hafta daha gereklidir.

32 haftalık doğan bebek görüntüsünde bebeğin zamanında doğan bebeğe oldukça benzediği görülebilir. Ancak bu hafta doğan bebekler de prematüre olarak kabul edilir. Yine de 32. haftada doğan bir bebeğin uzun vadede herhangi bir sorun yaşaması olası değildir. Bu hafta kasılmalar, suyun gelmesi veya bebeğin hareketlerinde ani azalma gibi erken doğum belirtilerine karşı dikkatli olmanız gerekir.

32 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamileliğinizin 32. haftasında karnınızın yürümenizi zorlaştırdığını fark edebilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzun ön taraftaki fazla ağırlığı daha rahat şekilde taşımaya çalışmasıdır. Sonraki 4 hafta boyunca bebeğinizle birlikte siz de kilo almaya devam edersiniz. Bu süreçte yaklaşık olarak bir haftada 450 gram ila 1 kilogram arasında kilo alabilirsiniz.

Bebeğinizin büyümesi rahminizde daha az yer kalmasına neden olur. Rahmin üst kısmı artık göbek deliğinin yaklaşık olarak 13 cm kadar yukarısındadır. Rahmin tepesinin bu kadar yüksek olması nefes almanızı zorlaştırabilir ya da nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Bu durumun nedeni ise büyüyen rahmin diyaframa baskı yapmaya başlamasıdır. Yine aynı neden dolayı sık sık mide ekşimesi de yaşayabilirsiniz.

32 haftalık gebelikte bebek hareketleri sizi uykusuz bırakmaya devam edebilir. Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir değişiklik olursa, azaldığını hissederseniz ya da bebeğiniz hareket etmeyi bırakırsa en kısa sürede doktorunuza başvurmalısınız.

Önceki haftalarda başlayan Braxton Hicks kasılmaları 32 haftalık gebelikte hala devam ediyor olabilir. Erken kasılmalar sizin için rahatsız edici oluyorsa bunları hafifletmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Kasılmalar başladığında pozisyon değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer ayakta duruyorsanız oturabilir ya da uzanıyorsanız biraz yürüyüşe çıkabilirsiniz.
  • Kaslarınızın gevşemesine yardımcı olmak için kısa süreli ılık bir banyo yapabilirsiniz.
  • Kaslar susuzluktan etkilenebilir ve Braxton Hicks kasılmaları da susuzluk nedeniyle başlayabilir. Bu sebeple kasılmalar başladığında birkaç bardak su içmeniz faydalı olabilir.
  • Rahatlamanıza katkıda bulunması için ılık bir fincan bitki çayı ya da süt içebilirsiniz.

Bu adımlar erken kasılmalar başladığında hafiflemesine yardımcı olmuyorsa doktorunuzla iletişime geçerek yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte İshal Normal midir?

Hamilelik sürecinde ishal olmak son derece rahatsız edici olabilir. Bu durum, 24 saatlik bir süre içinde üç kere ya da daha fazla gevşek veya sıvı bağırsak hareketinin olması şeklinde tanımlanır. Eğer bir gün içinde üç kez akıntılı şekilde ya da sulu bağırsak hareketiniz olduysa dikkat etmeniz gereken en önemli nokta vücudunuzun susuz kalmasını önlemektir. Dehidrasyon son derce ciddi bir durumdur.

Hamileliğiniz sırasında ishal olmanız halinde mutlaka bol bol su içmeli, çay ve kahve gibi dehidrasyona neden olabilecek içeceklerden uzak durmalısınız. Nadiren hayati bir tehdit oluştursa da hamilelik dönemindeki ishal hafife alınmamalıdır. Üçüncü trimesterde oldukça yaygın olan ishal, özellikle doğum tarihinin yaklaştığı dönemlerde daha çok görülebilir. Çünkü ishal doğumun yaklaştığına dair bir işaret olabilir. Doğumdan hemen önce başlayabileceği gibi birkaç hafta öncesinde de görülebilir.

Doğum tarihinizden birkaç hafta önce başlayan ishal erken doğum yapacağınız anlamına gelmez. Dolayısıyla böyle bir durumda telaşlanmaya gerek yoktur. Bu durum yalnızca vücudunuzun yaklaşan doğuma hazırlanma yollarından biridir. Erken doğum olup olmadığının anlaşılabilmesi için ishalle birlikte görülen diğer erken doğum belirtilerini de incelemek gerekir.

Genellikle birçok ishal vakası birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İyileşmeyi hızlandırmak için su tüketimine dikkat edilmesi önemlidir. Su içerek kaybettiğiniz sıvıları, meyve suyu içerek potasyum seviyesini ve et suyu tüketerek sodyum seviyesini yenilemeniz mümkündür. Eğer ishal birkaç gün içinde geçmediyse bir uzmana danışmanız gerekebilir.

Referanslar:

  1. Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 32 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-32 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association – 32 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/32-weeks-pregnant/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. National Childbirth Trust – 32 Weeks Pregnant https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/32-weeks-pregnant adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. NHS Better Health Start for Life – Week 32 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-32/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association – Diarrhea During Pregnancy https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/diarrhea-in-pregnancy/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.