31 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 31. haftasında anne adayları yavaş yavaş doğumdan sonrası için plan yapmaya başlayabilir. Çünkü 31 haftalık gebelik doğuma çok az bir zaman kaldığına işaret eder. Bu haftada dilerseniz bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi düşünebilirsiniz. Anne sütü, bebeğin enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan antikorlar içerir. Bunun yanı sıra anne sütüyle beslenen bebeklerin mide enfeksiyonlarına yakalanma ve solunum problemleri geliştirme olasılığı da daha düşüktür. Bu nedenlerden dolayı emzirmek genellikle daha çok tercih edilir.

Her ne kadar anne sütü bebek için son derece faydalı olsa da herkes emziremeyebilir. Annenin süte geçebilecek ilaçlar kullanması veya ameliyat sonrasında iyileşme sürecinde olması gibi sağlıkla ilgili durumlarda bebeğin mamayla beslenmesi daha doğru olur. Bu iki seçenek hakkında bilgi edinerek bebeğiniz için en doğru kararı doktorunuzla birlikte verebilirsiniz. Emzirmeye ek olarak bu hafta bebeğinizin kordon kanının saklanıp saklanmayacağını da düşünebilirsiniz. Bebeğin kordon kanının saklanması, ilerde teşhis edilen hastalıkların bu kandan elde edilen kök hücrelerle tedavi edilebilmesini sağlar.

31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebeliği hafta hafta takip eden ebeveynler 31 haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu merak edebilir. 31 haftalık hamilelik, son üç aylık dönemin içindedir ve 7 ay 3 haftaya denk gelir. Başka bir deyişle bebeğinize kavuşmanız için yaklaşık olarak 2 aydan az bir süre kalmıştır.

31 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

31 haftalık bebek kilosu 1,6 kilogram kadardır. Ancak bazen 31 haftalık gebelik kilosu 1,8 kilograma da çıkabilir. Bu hafta bebeğinizin boyu ise 39,4 cm’in üzerine çıkabilir. 31 haftalık gebelik görüntüleri göz önünde bulundurulduğunda bu hafta bebeğinizin boyu başından topuğuna kadar 41,1 cm’e ulaşmış da olabilir. Bu da 31. haftada bebeğinizin yaklaşık olarak bir Hindistan cevizi büyüklüğü ve ağırlığında olduğunu gösterir.

Yeni doğmuş bir bebek ortalama 3,4 kilogram ağırlığında ve 48,3 ila 53,3 cm boyunda olur. Dolayısıyla bebeğiniz birkaç hafta boyunca daha fazla kilo alacaktır. 31 haftalık bebek görüntüsüne bakıldığında cildinin daha az kırışık olduğu görülebilir. Bunun nedeni bebeğin derisinin altında bir yağ tabakası gelişmesidir. Bu sayede 31 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebek bir yenidoğana daha çok benzer. Ek olarak bebeğin bu hafta artık idrarını yapabiliyor olması nedeniyle çevresindeki amniyotik sıvı miktarı da artmaya başlar.

31 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

31 haftalık gebelik bebek gelişimi incelendiğinde bebeğin başını bir yandan diğer yana çevirdiği görülür. Bu hafta bebeğiniz oldukça aktiftir. 31 haftalık bebek hareketlerinin artması nedeniyle uyumakta güçlük çekiyor olabilirsiniz. Yumrukları, tekmeleri ve taklaları sizi rahatsız edebilir. Ancak 31 haftalık gebelik bebek hareketleri, bebeğinizin sağlıklı olduğunun bir işaretidir.

31 haftalık bebek gelişiminde öne çıkan durumlardan biri de beyin gelişimidir. Bebeğin bu dönemde gözleri açıktır ve odaklanabilir. Aynı zamanda akciğerleri de olgunlaşmaya devam eder. Diğer yandan rahim dışındaki sesleri duyabilirler ve yüksek bir ses irkilmesine neden olabilir. 31 haftalık bebek sesleri tanımaya da başlar. Bu nedenle aralarında güçlü bir bağ oluşmasına yardımcı olmak için ebeveynler ve varsa diğer çocuklar bebekle konuşabilir.

31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bebeğin gelişiminin yanı sıra 31 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler hızla devam eder. Hamileliğin sonraki birkaç haftası içinde son bir büyüme atağı olur. 31 haftalık gebelikte bebeğin kilosu artıp bebek büyüdükçe annenin de karnı büyür. Doğuma kalan az sürede hala yapılması gereken birçok kontrol vardır. Örneğin bu ilk bebeğinizse doğum öncesinde rahmin boyutu kontrol edilebilir. Rahmin boyutu, kasık kemiğinin üst kısmından karnın üst kısmına kadar olan kısım ölçülerek tahmin edilebilir.

Rahmin boyutunun yanı sıra bebeğin konumunu tespit etmek için karna hafif bir baskı yapılabilir. 31. haftada bazı bebekler baş aşağı şekilde doğuma hazır olabilir. Bu zamanlarda bebeğinizin yerine yerleştiğini hissetmiş ve karnınızın aşağı doğru kaydığını görmüş olabilirsiniz. Ancak bebeğinizin başı yukarıdaysa doğum pozisyonunu alması için hâlâ zaman vardır. Çünkü bazı bebekler doğum başlayana kadar pelvise doğru inmez ve yerine yerleşmez. Bebek başı yukarıda şekilde kalırsa bu durum doğum şeklini etkileyebilir.

31 haftalık gebelik kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu, bebeğin yerine yerleşmesi ve kasıklara baskı yapmasıyla alakalıdır. Bununla birlikte hamilelik belirtilerinden olan sahte kasılmalar da bu dönemde olağandır. Rahminizin 20 ila 30 saniye boyunca gerilerek ardından gevşediğini hissedebilirsiniz. Herhangi bir acıya neden olmayan bu durum Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılır. Genellikle hamileliğin son birkaç haftasında başlar.

Braxton Hicks kasılmaları, “alıştırma kasılmaları” şeklinde de bilinir. Bunun nedeni bu yalancı kasılmaların anneyi doğuma hazırlamasıdır. Braxton Hick kasılmalarını hissettiğiniz anlarda doğuma hazırlanmak için nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak bu kasılmalar esnasında ağrı veya acı hissediyorsanız ya da kasılmalar düzenli aralıklarla oluyorsa bu durum erken doğumun bir işareti olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

31 haftalık gebelikte mide bulantısı da devam ediyor olabilir. Nadiren de olsa önceki haftalarda yaşadığınız semptomlar devam edebilir. Diğer yandan bu dönemde göğüslerinizden krem rengi veya sarı renkli bir sıvının sızdığını fark edebilirsiniz. Bu sıvı kolostrum veya ön süt olarak adlandırılır ve hamilelik sırasında oluşmaya başlayıp doğumdan sonraki birkaç gün akmaya devam eden anne sütünün ilk aşamasıdır.

Ön süt, emzirmenin sonraki dönemlerinde üretilen süte göre daha kıvamlı bir yapıdadır. Sızıntı yalnızca günün belirli saatlerinde olabilir. Eğer gün içinde oluyorsa kıyafetlerinize geçmemesi için göğüs pedleri kullanabilirsiniz. Kolostrum sızıntıları son derece normal olmakla birlikte her annede görülmeyebilir.

31 Haftalık Gebelikte Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

31 haftalık gebelikte anne erken doğum semptomlarına dikkat etmelidir. Gebeliğin 31. haftasında doğum, bebeğin akciğerleri henüz yeterince gelişmediği için tehlikeli olabilir. Erken doğuma işaret eden durumlar şunlardır:

  • Bir saat içinde beş veya beşten fazla rahim kasılması
  • Vajinanızdan sızan sıvı
  • Karnın alt kısmında gelip giden veya sürekli kramplar
  • Belin altında gelip giden veya sürekli düşük ve donuk sırt ağrısı
  • Bebek aşağı doğru itiyormuş gibi hissettiren pelvik basınç
  • İshalle birlikte veya ishal olmaksızın karın krampları
  • Vajinal akıntıda artış veya değişiklik

Semptomları bilmek ve bunlarla karşılaşıldığı takdirde doktora başvurmak erken doğumu önlemeye yardımcı olabilir.

31 Hafta Gebelikte Hangi Testler Yapılır?

Hamileliğin 31. haftasında yapılması gereken ek bir test yoktur. Bu hafta rutin kontrolünüz varsa aksatmamalısınız. Eğer 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması gibi bir durum söz konusu ise ya da başka bir nedenden dolayı hamileliğinizde riskler varsa NST yapılabilir. Non-stres test olarak da bilinen bu test sayesinde plasenta veya göbek kordonundan kaynaklı olarak bebek yeterince oksijen alamıyorsa tespit edilir. Bununla birlikte varsa diğer fetal sorunlar da görülebilir.

NST’nin yapılmasında amaç bebeğin kendi hareketlerinin sonucunda kalp atış hızındaki değişikliğin görülmesidir. Sağlıklı bir bebeğin kalp atış hızı hareket halinde artar ve istirahat halindeyken düşer. Eğer oksijen seviyesi düşükse bebek normal tepki vermeyebilir. Bebeğin kalp atış hızının ve hareketlerinin normal aralıklarda olması için gereken oksijen miktarının yeterli olup olmadığını tespit etmek için 31 haftalık hamilelikte NST uygulanabilir.

Referanslar:

  1. NHS Better Health Start for Life – Week 30 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-31/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association – 31 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 31 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-31 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association – Premature Labor https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/premature-labor/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American Pregnancy Association – Fetal Non-Stress Test (NST) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/non-stress-test/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.