30 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin 30. haftası, heyecanlı bekleyişin dörtte üçünü tamamladığınız anlamına gelir. Kalan birkaç haftada bebeğiniz oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam edecektir. Bu sıralarda uykuya dalmak sizin için son derece zor olabilir. Ayrıca uyuduğunuzda rahatsız edici rüyalar da görüyor olabilirsiniz. Rüyaların nedeni hormonlar ve yaşayacağınız büyük değişikliklerin size hissettirdiği endişedir. Bu nedenle uyandığınızda gördüklerinizin yalnızca bir rüya olduğunu hatırlayarak kendinizi rahatlatmaya çalışın. Eğer kendinizi çok fazla stres altında hissediyorsanız bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

30 haftalık hamilelikte kendinizi yorgun ve rahatsız hissetseniz dahi egzersiz yapmaya devam etmeniz tavsiye edilir. Çünkü yapacağınız egzersizler size hem daha fazla enerji verir hem de doğuma hazırlanırken formunuzu korumanıza yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki bağların gevşemesi ve vücut formunun değişmesi dengenizi etkilerken yaralanma riskini de artırabilir. Egzersizlerinizi düzenli tutmaya özen gösterip haftada 300 dakika kadar hareket etmeye çalışmalısınız. Üçüncü trimesterde olduğunuzdan dolayı egzersiz olarak yürüyüş, yüzme ve kondisyon bisikleti idealdir. Ancak bahsedilen egzersiz türlerinden hangisinin, ne kadar süreyle size uygun olacağını mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

30 haftalık gebelikte doğuma çok az bir süre kalmıştır. Bu hafta bittiğinde 9 aylık hamileliğinizin 7,5 ayını tamamlamış olursunuz. 7 ila 12 hafta sonra bebeğinize kavuşabilirsiniz. Bahsedilen süreçte bebeğiniz gelişmeye devam edeceğinden beslenmenize dikkat etmelisiniz. Doktorunuzla hamilelikte beslenme hakkında konuşabilir, tavsiyeleri doğrultusunda bebeğin gelişimine katkıda bulunmak için gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.

30 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

30 haftalık bebek görüntüsüne bakıldığında bebeğin boyunun 38,5 cm olduğu görülür. Bazı bebeklerin boyu 39,9 cm’ye çıkmış olabilir. 30 haftalık gebelikte bebek kilosu ise 1,3 kilogramdır. Ancak 30 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 1,4 kilograma kadar artmış olabilir. 30 haftalık bebek kilosu ve uzunluğu dikkate alındığında bebeğin yaklaşık olarak bir lahana büyüklüğünde olduğu söylenebilir.

30 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Hamileliğinizin 30. haftasına girdiğinizde bebeğin cildinin altında yağ depoları oluşmaya devam eder. Böylece bebeğin cildi eskisi gibi kırışık değil, aksine daha pürüzsüz görünecek ve vücudu da daha dolgun olacaktır. Önceki haftalarda bebeğinizin vücudunda çıkan ve lanugo adı verilen ince tüy örtüsü de azalmaya başlar. Ayrıca başında da daha fazla saç çıkmaya başlamıştır. Ancak bebekler bu hafta doğuyor olsaydı vücutlarında hâlâ çok miktarda lanugo olurdu.

Önceki haftalarda bebeğinizin akciğerleri gelişip nefes almaya başlamış olsa da henüz anne karnı dışında kendi başına nefes alabilecek kadar olgunlaşmış değildir. Ek olarak vücudunda depolanan yağ da vücut ısısını düzenleyecek seviyeye ulaşmamış olduğundan doğuma hazır değildir. Dolayısıyla erken doğum olması hâlinde uzman bakımına ihtiyaç duyulur.

30 haftalık bebek hareketleri incelendiğinde ise reflekslerinin geliştiği görülür. Bebekler bu dönemde anne karnında parmaklarını emiyor olabilir. Ayrıca 30 haftalık bebeklerin ayak tırnakları da gelişmiştir. Bir başka deyişle 30 haftalık bebek gelişimi hızla devam eder. Bahsedilen gelişim ve büyüme nedeniyle bebek rahmin daha büyük bir bölümünü kaplar. Büyüyen bebeğiniz için vücudunuzda yeterince yer olmadığını düşünebilirsiniz ancak bu dönemde rahim de genişlemeye devam eder ve göğüs kafesinin altına kadar uzanır.

30 haftalık gebelik bebek hareketlerinden en önemlisi ise bebeğin artık gözlerini odaklayabilmesidir. Bu hafta bebeğinizin gözleri iyice gelişir ve aydınlık ile karanlık arasındaki farkı anlamaya başlar. Hatta 30 haftalık bebekler gözleriyle bir ışık kaynağını takip edebilirler. Görme yetisi anne karnında ve doğumdan sonra da gelişmeye devam eder. Ancak yenidoğanlar yalnızca yüzlerinden birkaç santim kadar uzaktaki nesnelere odaklanabilir. Örneğin siz bebeğinizin yüzüne 20 ila 25 cm kadar yaklaştığınızda yüzünüze odaklanabilir. 3 aylık olana kadar ise hareket eden nesneleri gözleriyle takip edemez.

30 Hafta Gebelikte Bebek Anne Karnında Hangi Pozisyondadır?

30 haftalık gebelik ultrason görüntüleri incelendiğinde her beş bebekten birinin makat pozisyonunda olduğu görülür. Pozisyonu nedeniyle 30 haftalık doğan bebeklerin doğumu zorlu geçebilir. 30 haftalık bebek pozisyonu doğuma kadar olan sürede değişebilir, bebek bu birkaç haftalık sürede baş aşağı dönebilir. Dolayısıyla 30 haftalık doğan bebek görüntüsü de değişiklik gösterebilir.

Bebeğin baş aşağı durduğu pozisyon ise doğum için ideal olan sefalik prezentasyon pozisyonudur. Sefalik prezentasyon pozisyonunda bebek baş aşağı durmasının yanı sıra yüzü annenin sırtına dönüktür, çenesi göğsüne doğru kıvrılmıştır ve başının arka kısmı pelvise girmeye hazır konumdadır. Genellikle bebekler 32. hafta ila 36. haftalar arasında bu pozisyona geçer.

30 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

30 haftalık gebelikte annedeki değişikliklerden en önemlisi annenin daha kolay yorulmasıdır. Özellikle geceleri uyumakta zorlanan anne adayları gün içinde daha çabuk yorulduklarını hissedebilir. Daha rahat uyumak için farklı uyku pozisyonları deneyebilirsiniz. Ancak uykusuzluk şikâyetiniz giderek kötüleşiyorsa doktorunuzla konuşabilirsiniz. Çabuk yorulmaya ek olarak vücut ağrıları da çekiyor olabilirsiniz.

30 haftalık gebelik görüntüsünde kilo alımı net şekilde görülür. Kilo aldıkça ve bebek büyüdükçe bazı pozisyonlarda oturmak ya da uzun süre ayakta durmak rahatsız hissettirebilir. Üçüncü trimester, birçok kadında sırt ağrısı görülen bir dönemdir. Bahsedilen durum kilo almak ve bebeğin büyümesi ile ilgilidir. Annenin taşıdığı ekstra ağırlıktan dolayı kaslar ve bağlar yorulur ve sırt ağrısı meydana gelebilir.

Yanlış pozisyonda durduğunuzda, uzun süre ayakta kaldığınızda ya da gün sonunda sırt ağrınız daha şiddetli hâle gelebilir. O yüzden her zaman dik durmaya çalışmalı ve daha düz ayakkabılar giymelisiniz. Otururken sırtınıza destek olması için bir yastık kullanabilirsiniz. Yere eğilip kalkarken de çok daha dikkatli olmalısınız. Dinlenmek ve uygun egzersizler yapmak da sırt ağrınızı hafifletebilir. Sırt üstü yapılan hareketler, zıplama ve sıçrama içeren egzersizler pelvik tabana daha fazla yük bindirebileceğinden bahsedilen hareketlerden kaçınmalısınız. Sizin için en uygun egzersizleri öğrenmek amacıyla doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeğiniz giderek daha fazla yer kapladığı için iç organlarınıza yaptığı baskı birçok soruna neden olabilir. Özellikle mide yanması ve reflü, bu dönemde sık görülen durumlardandır. Ayrıca göğüslerinizin hâlâ büyüdüğünü de görebilirsiniz. 30. haftada ayrıca uyku düzeninizin bozulduğunu da fark edebilirsiniz. Geceleri uyanıp tekrar uykuya dalamamak yorucu olmakla birlikte yaygın görülen bir durumdur. Gece uykusunda sık sık uyanıyorsanız gün içinde daha fazla dinlenmeye çalışmak iyi gelebilir.

30 haftalık gebelikte karın ağrısı önemli bir şikâyet olabilir. Bu dönemde vücudunuzda normal kan miktarınızın iki katı kan bulunur. O yüzden doktor kontrollerinizde tansiyonunuz ölçülebilir. Çünkü hamilelik döneminde yaklaşık olarak her on kadından birinde yüksek tansiyon gelişir. Ancak yüksek tansiyon son derece ciddi bir durum olan preeklampsinin işareti de olabilir. 30 haftalık hamilelikte yüksek tansiyon ve karın ağrısının yanı sıra şiddetli baş ağrısı, görme problemleri, yüz, el ve ayaklarda ödem gibi belirtiler varsa geç kalmadan tıbbi yardım almanız gerekir.

Hamileliğinizin 30. haftasında ve sonrasında ruh hâlinizde sık sık dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Gebeliğin erken dönemlerinde de yaygın olan durum hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Hormonal değişikliklerin bir sonucu da ayaklarınızın büyümesi olabilir. Eklemlerin gevşemesini sağlayan hormonlar nedeniyle bazı kadınlar gebelikte ayaklarının bir numara kadar büyüdüğünü görebilir.

Referanslar:

  1. NHS Better Health Start for Life – Week 30 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-30/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 30 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-30 dresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. American Pregnancy Association – 30 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/30-weeks-pregnant/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Raisingchildren The Australian Parentign Website – 30 Weeks Pregnant https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/30-weeks adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. National Childbirth Trust – 30 Weeks Pregnant https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/30-weeks-pregnant adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. NHS inform - How Your Baby Lies In The Womb https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/getting-ready-for-the-birth/how-your-baby-lies-in-the-womb adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Clevaland Clinic - Fetal Positions for Birth https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9677-fetal-positions-for-birth adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. NHS – Stomach Pain In Pregnancy https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.