29 Haftalık Gebelik
Uzun ve heyecanlı hamilelik sürecinin 29. haftasında yatarken kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda yan yatarak karnın altına bir yastık koymak rahatlatıcı olabilir. Özellikle üçüncü trimesterde yan yatmak rahat olmasının yanı sıra daha güvenlidir. Eğer sırt ağrısı çekiyorsanız ağrıyı hafifletmek amacıyla sırtınızın arkasına ve bacaklarınızın arasına da birer yastık koyabilirsiniz. Gün içinde kendinizi daha yavaş ve daha az enerjik hissetmeniz de normaldir. Ancak fiziksel aktivitelerinize devam etmelisiniz.
Gebelik döneminde yapacağınız fiziksel aktiviteler sizi hem doğuma hazırlar hem de doğum sonrasında iyileşmenize yardımcı olur. Yine de egzersiz yapmak ve hareket etmekle ilgili aklınızda soru işaretleri varsa doktorunuza danışabilirsiniz. Bacak ve ayaklarınızın üzerindeki ağırlığı alan yüzme, hamilelikte ideal bir egzersiz olabilir. Bunun yanı sıra hamilelik yogası ve pilates gibi sporları da deneyebilirsiniz. Ek olarak eğer hala doğuma hazırlık kurslarına katılmadıysanız araştırarak doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası hakkında bilgi edinmek üzere bu kurslara kaydolabilirsiniz.
29 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamileliğin son trimesterinde bulunan 29. haftada doğuma çok az bir süre kalmıştır. 29 haftalık hamilelik hakkında en çok merak edilen noktalardan biri ise 29 haftalık bir hamileliğin kaç aylık olduğudur. Eğer hamileliğinizin 29. haftasında iseniz yaklaşık olarak 7 aylık hamilesiniz demektir. Diğer bir deyişle bebeğinize kavuşmanıza 2 ay kadar bir süre kalmıştır.
29 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?
Bebeğiniz her an hızla büyümeye devam eder. 29 haftalık bebek kilosu 1,15 kilograma kadar ulaşmıştır. Bu da 37 hafta ve üzerinde, yani tam zamanında doğan bir bebeğin üçte biri kadar ağırlığa ulaşmış olması demektir. 29 haftalık gebelik bebek kilosu, 38. haftaya kadar hızlı bir şekilde artar. 29 haftalık gebelik görüntüsünde ise bebeğin boyunun başından topuğuna kadar 38,6 cm’e kadar ulaştığı görülür. Bir başka deyişle bebeğiniz yaklaşık olarak bir balkabağı büyüklüğündedir.
29 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
29 haftalık bebek gelişimine bakıldığında önceki haftalarda bebeğin cildini kaplayan verniks tabakasının artık kaybolmaya başladığı görülür. Ayrıca önceleri daha kırışık olan cildi de vücudunda biriken yağların vücudunu dolgunlaştırması sayesinde pürüzsüz hale gelmeye başlar. 29 haftalık bebekler bu haftadan itibaren düzenli bir ritimle nefes alıp verebilir. Çünkü akciğerleri de dahil olmak üzere tüm organları iyi bir şekilde çalışmaya başlamıştır. 29 haftalık bebek görüntüsünde ek olarak kirpiklerinin uzadığı ve gözlerinin açık olduğu görülür. Bununla birlikte artık bebek gözlerini nasıl odaklayacağını da öğrenir.
Hamileliğin 29. haftasında bebeğin kemik iliklerinde kırmızı kan hücreleri üretilir. 29 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğinizin oldukça hareketli olduğunu görebilirsiniz. Bebek gelişmekte olan kaslarını kullanarak ellerini ve ayaklarını sık sık hareket ettirir. Bu nedenle bebeğinizin tekme ve yumruklarını da hissedebilir, hareket ettikçe ayaklarının ve ellerinin izlerini karnınızdan görebilirsiniz. Üçüncü trimester içinde bulunan 29. haftanın ultrasonunda bebeğinizin cinsiyetini de %99 doğru olarak görebilirsiniz. 29 haftalık gebelikte cinsiyet yanılmasının oranı yalnızca %1’dir.
29 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Gebeliğin 29. haftasında annenin kilosu arttıkça anne kendini daha yorgun hissedebilir. Ayrıca rahim iç organlara baskı yaptığından dolayı sık sık nefessiz kalabilirsiniz. Bu durum son derece normal olmakla birlikte çok rahatsız edici ise 29 haftalık gebelik kontrollerinde doktorunuza neler yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Özellikle astımlı annelerde semptomlar hamilelikte kötüleşebileceği için hem annenin hem de bebeğin yeterli oksijen alabilmesi için tedbirli olunmalıdır.
29 haftalık gebelikte annedeki değişikliklerden en önemlisi bebeğin ve dolayısıyla karnının hızla büyümesidir. 29 haftalık gebelik sancıları, bacak krampları, nefessiz kalmak ve vücuttaki fazla ağırlıklar kendinizi sürekli yorgun ve rahatsız hissetmenize neden olabilir. Özellikle bu hafta gebelik belirtilerinden olan sık tuvalete çıkma durumu da sizi rahatsız edebilir. Bebeğiniz mesaneye baskı yaptığında tuvalete gitmeniz gerektiğini hissedebilirsiniz. Bu durum geceleri de sık tekrarlayabilir ve uykunuzu bölebilir. 29 haftalık gebelikte bebek hareketleri de uyumanızı engelleyebilir. Çünkü bebeğinizin kendine ait bir uyku düzeni vardır ve sizin uyuma saatiniz onun uyanma saatine gelebilir.
29 Hafta Gebelikte Erken Doğum Gerçekleşir mi?
Gebelik süreci normal şartlarda yaklaşık olarak 40 hafta sürer. Ancak nadiren de olsa doğum, hamileliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce başlayabilir. Dolayısıyla 29 haftalık gebelikte de erken doğum olabilir. Bu durumun nedeni, rahim kasılmalarının rahim ağzında erken açılmaya sebep olmasıdır. Bunun sonucunda ise bebek erken doğar ve birtakım sağlık sorunları açısından risk altında olabilir. Yapılan araştırmalar, teknolojinin ve tıp biliminin gelişmesi sayesinde prematüre bebeklerin sağlığı kontrol altına alınarak iyileştirilebilir.
Henüz erken doğumun nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin erken doğum riskini artırdığı görülmüştür. Diğer yandan bu risk faktörleri her zaman erken doğum anlamına gelmeyeceği gibi görünürde bir sebep yokken de erken doğum olabilir. Ancak yine de erken doğumun risk faktörlerini bilinmesi ve doğum belirtilerini vaktinden önce görülmesi durumunda yapılacakları bilmek önemlidir. Çoğul gebelikler, daha önce yapılan prematüre doğum ve bazı rahim veya rahim ağzı anomalileri erken doğum açısından büyük risk oluşturur. Tıbbi risk faktörleri ise şunlardır:
- Tekrarlayan mesane veya böbrek enfeksiyonları
- İdrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
- Hamilelik sırasında 38 dereceden yüksek ateşin eşlik ettiği enfeksiyon
- Yüksek tansiyon, böbrek hastalığı veya diyabet gibi kronik hastalıklar
- Kanda pıhtılaşma bozukluğu
- Gebeliğin 20. haftasından sonra açıklanamayan vajinal kanama
- Gebelikler arasındaki sürenin kısa olması (doğum ile sonraki gebeliğin başlangıcı arasında 6 ila 9 aydan az süre olması)
- Daha önce ilk trimesterde birden fazla veya ikinci trimesterde bir ya da daha fazla kürtaj
- Tüp bebek yöntemi ile bir bebeğe hamile kalmak
- Hamilelikten önce zayıf veya aşırı kilolu olmak
Bunlara ek olarak yaşam tarzı da erken doğum noktasında risk oluşturabilir. Erken doğum için yaşam tarzı riskleri şunlardır:
- Alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı
- Doğum öncesi bakım eksikliği veya yetersizliği
- Fiziksel, cinsel veya duygusal istismar dahil olmak üzere aile içi şiddet görmek
- Yüksek stres altında olmak
- Sosyal açıdan destek görmemek
- Uzun saatler ayakta kalarak çalışmak
Eğer vaktinden önce doğum belirtileri yaşamaya başlarsanız doktorunuzu mutlaka aramalısınız. Bu esnada endişeli olmanız son derece doğaldır ancak belirtilerin farkına vardığınızda şu adımları takip ederek erken doğumu önlemeye katkıda bulunabilirsiniz:
- Mesanenizi boşaltın.
- Dehidrasyon kasılmalara yol açabileceği için birkaç bardak su için.
- Sırt üstü düz bir şekilde yatmak kasılmaları artırır. Bunun yerine sol tarafa doğru eğilerek uzanın.
- Kasılmalar arasında kaç dakika olduğunu sayın.
Yine de belirtiler bir saat içinde geçmez ve devam ederse doktorunuzu tekrar arayın ya da hastaneye gidin. Erken doğumun başlayıp başlamadığını anlamanın tek kesin yolu, rahim ağzının muayene edilmesidir. Eğer rahim ağzı açılıyorsa bunun nedeni erken doğumdur.
Referanslar:
- Raisingchildren The Australian Parentign Website – 29 Weeks Pregnant https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/29-weeks adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 29 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-29 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- NHS Better Health Start for Life – Week 29 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-29/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- National Childbirth Trust – 29 Weeks Pregnant https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/29-weeks-pregnant adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Cleveland Clinic – Quickening in Pregnancy https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/22829-quickening-in-pregnancy adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Kearin, M., Pollard, K., & Garbett, I. (2014). Accuracy of sonographic fetal gender determination: predictions made by sonographers during routine obstetric ultrasound scans. Australasian journal of ultrasound in medicine, 17(3), 125–130. https://doi.org/10.1002/j.2205-0140.2014.tb00028.x
- American Pregnancy Association – Premature Labor https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/premature-labor/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.