27 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 27. haftası, sona oldukça yaklaştığınızı gösterir. Hamileliğin yaklaşık üçte ikisini geride bıraktığınız bu haftadan sonra ise son trimester’e girmiş olursunuz. Geçtiğiniz haftalarda olduğu gibi sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya devam etmelisiniz. Bu sayede hem kilo alımını kontrol altında tutabilir hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Her kadının hamilelik deneyimi farklı olacağından dolayı anne adayları farklı zamanlarda ve farklı oranda kilo alabilir. Bu nedenle size en uygun kilo miktarı hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
27 haftalık gebelikte kilo, beslenme ve egzersiz kadar dinlenmenize de önem göstermelisiniz. Gerekirse gün içinde kısa şekerlemeler yapabilir ve yorgunluğunuzu atarak dinç kalabilirsiniz. Bunlara ek olarak bebeğinizin bu dönemde gelişmekte olan beyni ve omuriliği için de doktor kontrolü altında vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz. Özellikle B12 vitamini 27 haftalık bebeklerin beyin ve omurilik gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur.
27 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamilelik genellikle haftalarla ifade edildiğinden kaç aylık olduğu da merak edilir. Bir ayda ortalama dört hafta bulunur ve hamileliğin kaçıncı ayında olduğunuz da buna göre hesaplanır. Dolayısıyla 27 haftalık hamilelik, hamileliğinizin 6,5-7. ayında olduğunuz anlamına gelir. Başka bir deyişle bebeğinize kavuşmak için yalnızca 2-3 ay kadar bir süre kalmıştır. Bu süreçte neler yapacağınızı kontrol etmek için hamilelik takibi yapabilirsiniz.
27 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?
27 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 900 grama ulaşmıştır. Ancak 27 haftalık bebek kilosu 1 kilograma kadar çıkabilir. 27 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde ise bebeğin yaklaşık 35-37 cm uzunluğa ulaştığı görülür. Diğer bir deyişle bebeğiniz artık neredeyse bir karnabahar büyüklüğündedir. Bebeğiniz 27 ila 28. haftalarda gözlerini açıp kapatmaya başlayabilir. 27 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğinizin gözlerini açık görebilirsiniz.
27 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
27 haftalık bebek gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Bebeğinizin kasları artık gelişmiş durumdadır ancak henüz çok zayıftır. Bir sonraki ay çok fazla kilo alacaktır. Bununla birlikte derisi artık şeffaf değildir. Kırmızı renkteki derileri oldukça kırışıktır. Derisi verniks adı verilen, cildi koruyan ve muma benzer bir yapı ile kaplıdır. 27 haftalık gebelik görüntüsüne bakıldığında bebeğin kilosunun artması ve boyunun uzamasının yanı sıra başka büyük gelişmelerin de olduğu görülür.
Bu haftada bebeğinizin burun delikleri de açılmıştır ve artık bebeğiniz akciğerlerinin de yardımıyla nefes alabilir. Nefes alıp vermesine merkezi sinir sistemi de katkıda bulunur. Ayrıca bebeğiniz hıçkırıyor olabilir. Hissettiğiniz küçük ve ritmik hareketler yüksek ihtimalle bebeğinizin hıçkırıklarıdır. Bu hıçkırıklar genellikle yalnızca birkaç dakika sürer ve normaldir. Hıçkırıkların nedeni bebeğinizin akciğerlerinin oluşmaya devam etmesidir. 27 haftalık gebelik bebek hareketleri bununla da sınırlı değildir.
Gözleri artık açılıp kapanan bebeğiniz ışığa tepki verebilir. Örneğin karnınıza bir ışık tuttuğunuzda bebeğinizin kıpırdadığını ve hatta çırpındığını hissedebilirsiniz. 27 haftalık gebelikte bebek hareketleri arasında tekmeleme de bulunur. Bebeğiniz sizi sert bir şekilde tekmeleyebilir ve siz ya da bir başkası elini karnınıza koyduğunda bu tekmeleri hissedebilir. Bebeğiniz zaman zaman karnınızın içinde tıpkı bir aerobik egzersiz yapıyormuş gibi hissettirebilir. Genellikle anne adayları bu hareketlerin oldukça rahatlatıcı olduğunu düşünür. Bunun nedeni bu hareketlerin anne ve çocuk arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olmasıdır.
27. haftada bebekler her ne kadar hareketli olsa da anne adayları bebeklerin hareketlerini ne sıklıkta hissetmeleri gerektiğini merak edebilir. Gebeliğinizin ilerleyen zamanlarında tekme sayısı önemli olabilir ancak bu haftada bebeğin hareketlerini sık sık takip etmenize gerek yoktur. Diğer yandan bebeğinizin az hareket ettiğini düşünüyorsanız bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz düzenli bir uyku döngüsü geliştirmiştir. Ancak bu döngü sizin uyku döngünüzle aynı olmayabilir ve bu nedenle hareketlerini her zaman hissedemeyebilirsiniz.
27 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Gebeliğin 27. haftasından 36. haftasına kadar olan süreçte anne adayları genellikle kilo alır. Ancak yine de her kadının aldığı kilo miktarı ve kiloyu ne zaman aldığı aynı olmadığından anne adayları kendini diğer hamile kadınlarla kıyaslamamalıdır. Bununla birlikte iki kişilik porsiyonlar tüketmek yerine sağlıklı bir diyet uygulamak gerekir. Çünkü yediklerinizin miktarı değil, besleyiciliği önemlidir.
Anneler kilo aldıkça ve karnı büyüdükçe ciltlerinde çatlaklar oluşmaya başlayabilir. 27 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler düşünüldüğünde karın, uyluk ve göğüslerde görülen bu çatlaklar öne çıkar. Çatlaklarla birlikte cilt hassas hale gelip kaşınabilir. Ancak yine de çatlaklar zararlı değildir ve zaman geçtikçe kaybolabilir. Cilt yüzeyindeki bu çatlakların temel sebebi kilo almak olduğundan ne kadar çok ve hızlı kilo alırsanız çatlak oluşumu olasılığı da o kadar artar.
Artan kilonuz nedeniyle vücudunuzda şişlik hissetmeniz normaldir. Şişkinliği en aza indirmek amacıyla bol su içebilir, lif açısından zengin gıdalar tüketebilir ve bol bol meyve sebze yiyebilirsiniz. Bu sayede kabızlık gibi sorunların da önüne geçebilirsiniz. Diğer yandan 27 haftalık gebelik kasık ağrısına da neden olabilir. Bunun nedeni bebeğinizin büyüyerek karnınıza ve rahminize baskı yapmasıdır.
Gece uyuyup dinlenirken bebeğiniz aktif olması, sık hareket etmesi veya tekmelemesi uyumanızı zorlaştırabilir. Aslında saati fark etmeksizin uyumak da zor olabilir. Çünkü hamileliğinizin 27. haftasında horluyor, rahatsız hissediyor ve çok fazla rüya görüyor olabilirsiniz. Burun kanallarının şişerek tıkanması olası olduğundan bu dönemde horlama oldukça yaygındır. Uyku problemlerini engellemek için akşamları rahatlamanızı sağlayacak aktiviteler yaparak uykuya daha kolay dalabilirsiniz.
27. haftada kendinizi sık sık yorgun hissedebilirsiniz. Bu nedenle vakit bulduğunuzda biraz uyumak size iyi gelebilir. Daha rahat uyumak için ise dizlerinizi ve sırtınızı yastıklarla destekleyebilirsiniz. Ayrıca sol tarafınıza yatarak sırttaki kan damarları üzerindeki baskıları hafifletebilirsiniz. Böylece daha rahat uyumanız mümkün olur.
Gebelikte Kaçıncı Haftada NST Yapılır?
NST testi ya da Non-Stress test, fetal kalp atışını ölçmeyi sağlayan basit, herhangi bir risk taşımayan ve yan etki oluşturmayan bir testtir. Non-invaziv olarak gerçekleştirilen bu testte annenin karnına iki adet kemer takılarak yaklaşık 30 dakika kadar kasılmalar ve bebeğin kalp atışları incelenir. Bebeğin hareket etmemesi her zaman bir sorun olduğunu göstermez, bebek test esnasında uyuyor olduğu için hareket etmeyebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin uyanması sağlanır. NST uygulamasının birincil amacı ise kalp atışı hızının normal olup olmadığının tespit edilmesidir.
Sağlıklı bir bebek hareket ederken kalp atış hızı artar, dinlenirken ise düşer. NST aracılığıyla bebeğin hareketleri ve kalp atış hızı için yeterli miktarda oksijenin bulunup bulunmadığı görülür. Eğer oksijen seviyeleri düşükse fetüs normal tepkiler vermeyebilir. Düşük oksijen seviyeleri ise genellikle göbek kordonu ya da plasentaya bağlı sorunlardan dolayı ortaya çıkar. Fetüs 28. haftadan önce test protokolüne yanıt verecek kadar gelişmediğinden dolayı NST çoğunlukla gebeliğin 28. haftasından sonra yapılır.
Referanslar:
- NHS Better Health Start for Life – Week 27 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-27/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Raisingchildren The Australian Parenting Website – 27 Weeks Pregnant https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/27-weeks adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Babycenter – 27 Weeks Pregnant https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/27-weeks-pregnant adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- American Pregnancy Association – 27 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/27-weeks-pregnant/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 27 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-27 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- National Childbirth Trust – Pregnancy Week 27 https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-27 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
- American Pregnancy Association - Fetal Non-Stress Test (NST) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/non-stress-test adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.