28 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 28. haftasında son üç aylık döneme girmiş olursunuz. Bu dönemde kendinizi daha az yormalısınız. Vücudunuz da daha çok dinlenmeye ihtiyaç duyabilir ya da kendinizi sık sık rahatsız ve yorgun hissedebilirsiniz. Dolayısıyla eğer çalışıyorsanız artık işe ne zaman ara vereceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz. Genellikle anne adaylarının büyük bir kısmı 34 ve 36. haftalarda çalışmaya ara verir. Ancak bazı kadınların işi daha erken bırakması gerekebilir ya da daha uzun süre çalışabilir. İşinize bağlı olarak çalışmaya devam edip edemeyeceğinizi doktorunuza da danışabilirsiniz. Bu haftadan itibaren doğum öncesi kontrolleri 2 ila 3 haftada bir olabilir.

28 haftalık hamilelikte bebeğiniz daha hızlı büyür. Artık yalnızca ışığa değil, size de tepki verebilecek durumdadır. Ancak bebeğin büyümesinin hızlanması bazı sorunlar yaşamanıza yol açabilir. Kendinizi rahatsız hissetmenize ek olarak endişeli, stresli veya üzgün hissedebilirsiniz. Böyle duygular özellikle son trimesterde doğal olsa da bir uzmanla görüşmek isteyebilirsiniz.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

28 hafta 7 aya denk gelmektedir. Dolayısıyla hamileliğinizin 28. haftasına girdiğinizde yaklaşık 7 aylık süreci tamamlamış olursunuz. Doğuma çok az bir süre kaldığından dilerseniz doğum hazırlıklarınızı yapmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte hamilelikte yapılması önerilen testlerden olan glikoz tarama testini henüz yaptırmadıysanız testi yaptırmanız gerekir. Glikoz tarama testi, annenin kanındaki glikoz seviyesini ölçen bir testtir. Yüksek kan şekeri seviyesi, gebelikte çeşitli sorunlara neden olan gestasyonel diyabetin bir belirtisi olabilir. Böyle sorunların önüne geçmek için 24 ila 28. haftalar arasında test yapılır.

28 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

28 haftalık bebek kilosu 1 kilogram kadardır. 28 haftalık gebelik görüntüsünde boyunun ise yaklaşık 37 cm olduğu görülür. Diğer bir deyişle bebeğiniz bir patlıcan büyüklüğüne ulaşmıştır. Hızlı bir şekilde büyüyen bebeğin artık vücudu ve kafası daha orantılıdır. Yine hızlı bir şekilde kilo alması nedeniyle bebeğin anne karnında hareket edecek yeterli alanı yoktur.

28 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğin yüzü de iyice belirgin hale gelmiştir. Bununla birlikte 28. haftada bebekler makat pozisyonu adı verilen şekilde durabilir. Bu pozisyonda bebeğin başı yukarıdadır. Son derece yaygın olan bu durum genellikle doğum yaklaştıkça düzelir. Zaman geçtikçe bebek hareket eder ve başı aşağıya gelir.

28 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

28 haftalık bebekler artık dışarıdan gelen seslere tepki olarak gözlerini kırpabilir. Kirpikleri uzayan fetüsün ayrıca saçları da tamamen çıkmış olabilir. 28 haftalık gebelik gelişimine bakıldığında bağışıklık sisteminin geliştiği de görülür. Bebeğin kemik iliğinde kırmızı kan hücreleri oluşmaya başlamıştır. Ek olarak akciğerleri hava soluyabilir ancak erken doğum olması halinde akciğerlerin doğru bir şekilde çalışması için tıbbi yardım gerekebilir.

Hamileliğin 28. haftasında bebeğin kalp atışları stetoskop aracılığıyla kolayca duyulabilir. Doğru noktayı bulmak zor olsa da annenin karnına kulağını koyan kişiler de bebeğin kalp atışını dinleyebilir. Bunun yanı sıra bebek başparmağını emebilir veya ağlayabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek ise 28. haftada testisler de testis torbasına doğru iner. 28 haftalık gebelik bebek hareketleri düzenli ve güçlü olmalıdır. Bebeğinizin hareketlerinde herhangi bir azalma ya da gücünde bir değişiklik fark ederseniz doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

28 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında ruh hali değişimleri bulunur. Hamilelik iki ebeveynin de hayatını değiştiren ciddi bir deneyim olması nedeniyle beklenmedik duygulara yol açabilir. Hormonal değişiklikler ruh halini veya enerji seviyesini etkileyebilir ve bunlar oldukça doğaldır. Anne adayı kendini stres altında, sinirli, endişeli ve mutsuz hissedebilir. Bunlar hem annenin hem bebeğin sağlığını etkileyebilir. Dolayısıyla annenin kendini nasıl hissettiği en az fiziksel belirtiler ya da sağlık sorunları kadar önemlidir.

Özellikle iki haftadan uzun süren ve annenin ya da babanın günlük yaşamını etkileyen duygusal değişiklikler göz ardı edilmemelidir. Bu durum, doğum öncesi depresyon, doğum öncesi anksiyete veya başka bir sorunun belirtisi olabilir. Hamilelik kontrolleri ise endişeler veya sorunlar hakkında konuşmak için bir fırsattır. İhtiyaç duymanız halinde doktorunuz başka bir uzmana yönlendirilmenizi sağlayabilir.

28 haftalık gebelikte anne hormonal değişiklikler sebebiyle burun kanaması da yaşayabilir. Oldukça yaygın olan burun kanaması, uyku esnasında dahi görülebilir. Ayrıca 28 haftalık gebelik kasık ağrısı ve sırt ağrısının yoğun olduğu bir dönemdir. 28 haftalık gebelikte bebeğin kilosu da arttığından sırt ağrısı sıkça görülür. Annenin vücudunda özellikle sıcak havalarda şişlik olabilir. Genellikle bunun nedeni ödem olsa da preeklampsi ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Dinlenmek çoğu zaman birçok soruna iyi gelir, bu nedenle anne adayı bolca dinlenmelidir.

Hamileliğin 3. Trimester Döneminde Neler Beklenir?

Hamileliğin üçüncü trimesteri 28. haftada başlar ve doğuma kadar devam eder. Gebeliğin üçüncü ve son trimesterinde bebek hızla büyür. Bebek geliştikçe anne adayı vücudundaki değişiklikleri fark edebilir. Ek olarak anne kendini daha yorgun hissedebilir. İlerleyen haftalarda doğuma hazırlanmak için bebek pelvise yerleşmek üzere aşağı doğru hareket eder. Bu süreçte stresli hissetmeniz, sırt ağrısı, nefes darlığı ve uyumakta güçlük yaşamanız oldukça doğaldır. Gebelik tansiyonu olarak da bilinen preeklampsinin üçüncü trimesterde gelişme riski yüksek olduğundan doktor kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanız gerekir.

Üçüncü trimester dönemi, bebeğiniz daha fazla yer kapladığı için anne açısından yorucu ve rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte anne bazı sorunlar da yaşayabilir:

  • Hamilelik hormonları, özellikle pelvik bölgede bulunan kemiklerin yerinde durmasını sağlayan bağ dokusunun gevşemesine neden olur. Bu da üçüncü üç aylık dönemde sırt ağrılarına yol açabilir. Ağrıları hafifletmek için otururken sırtınıza destek olarak yastık koyabilirsiniz. Ayrıca düzenli egzersiz ve ayağı destekleyen ayakkabılar da bu ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Hamilelik hormonlarının neden olduğu bir diğer durum ise mide ve yemek borusu arasında bulunan kapakçığın gevşemesidir. Bu durum mide asidinin yemek borusuna geri akmasına ve mide yanmasına yol açabilir. Mide yanmasını engellemek için öğünlerinizin sık ve az olmasına dikkat etmelisiniz. Ek olarak kızartmalar, baharatlı yiyeceklerden, turunçgillerden ve çikolatadan kaçınmalısınız.
  • Kolayca yorulabilir ve nefes nefese kalabilirsiniz. Duruşunuzu düzeltmek, ciğerlerinizin genişlemesi için daha fazla alan sağlayarak nefes alışverişlerinizi düzenler.
  • Doğuma hazırlık olarak bebeğin pelvisin aşağısına doğru gitmesi mesanede baskıya sebep olur. Baskı sonucunda daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra basınç nedeniyle gülerken, öksürürken, hapşırırken, eğilirken ya da ayağa kalktığınızda idrar kaçırma da yaşanabilir. Rahatsızlıkların önüne geçmek için ped kullanabilirsiniz.
  • Üçüncü trimesterde kan dolaşımı oldukça artarak boyun ile kollarda ince ve kırmızımsı-morumsu damarların ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca bacaklarda damarlar şişerek varis oluşum gözlemlenebilir ve hemoroit de yaşanabilir. Şişlikleri hafifletmek amacıyla düzenli egzersiz yapabilir, bacaklarınızı yukarı doğru uzatabilir, bol lifli gıdalar ve bol su tüketebilirsiniz.

Referanslar:

  1. Raisingchildren The Australian Parenting Website – 28 Weeks Pregnant https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/third-trimester/28-weeks adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NHS Better Health Start for Life – Week 28 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/3rd-trimester/week-28/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. The American College of Obstetricians and Gynecologists - Routine Tests During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/routine-tests-during-pregnancy adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Australian Government Department of Health and Aged Care pregnancybirth&baby – Pregnancy at Week 28 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-28 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. National Childbirth Trust – Pregnancy Week 28 https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-28 adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. Louisiana Department of Health - Stages of Fetal Development - Third Trimester https://ldh.la.gov/page/stages-of-fetal-development-third-trimester adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. American Pregnancy Association - Third Trimester of Pregnancy: Fetal Development https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/third-trimester/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. BetterHealth Channel – Pregnancy – week by week https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-week-by-week#third-trimester-of-pregnancy-%E2%80%93-28-weeks-to-40-week adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.