26 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 26. haftası, ikinci trimester döneminin sonlarına denk gelen ve hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından kritik bir evredir. 26 haftalık gebelik görüntüsü incelendiğinde bebeğin vücudu ve kafası arasındaki orantısızlığın yok olmaya başladığı gözlemlenir. Ayrıca 26 haftalık gebelikte bebeğin kilosu da bariz şekilde artış göstermiştir. Kilo artışı 26. hafta ve daha sonraki haftalarda, önceki haftalara göre ciddi bir hız kazanacaktır.

Süreçte bebeğin gözleri artık tam manasıyla gelişim göstermiş durumdadır. Nitekim 26 haftalık bebek görüntüsü de söz konusu durumu net şekilde yansıtacaktır. Kimi bebeklerin ilgili dönemde kaş ve kirpikleri de belirginleşir. Karın kısmındaki gelişim nedeniyle bebeğin cildinde belli belirsiz çatlaklar gözlemlenebilir. Çatlaklar çoğunlukla çizgilenme forumunda ortaya çıkar. Birkaç hafta içerisinde tüm çizgiler gözden kaybolmaya başlayacaktır. Cilt, 26. haftada hâlâ yarı saydam biçimindedir. Ayrıca cilt rengi kırmızımsı durumdadır. Ancak parmak izlerinin daha net şekilde ortaya çıktığı söylenebilir.

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

26 haftalık hamilelik döneminde anne adayları özellikle hangi ay içerisinde olduklarını merak ederler. Bu bilgi, genellikle gebelik takibi açısından önemlidir. Fakat anne adaylarının ay hesabı yerine hafta hesabı yapmalarının daha doğru olduğu söylenebilir. Ay içerisinde 4’ten daha fazla haftanın yer alması nedeniyle ay hesaplamalarında karışıklıklar ortaya çıkabilmektedir. 26. haftada ikinci trimester dönemi sonlanmak üzeredir. Kısa bir süre sonra hamileliğin son 3 aylık dönemi olan üçüncü trimester dönemine girilecektir. Buna göre 26 haftalık gebelik, tam olarak 6. aya dahildir.

26 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

26 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması, genellikle bebeğin büyümesi ve hareket alanının kısıtlanması ile alakalı bir durumdur. Buna rağmen 26 haftalık bebek hareketleri, anne tarafından net şekilde hissedilmeye devam edilir. 26 haftalık gebelik ultrason görüntüleri ile bebeğin boy ve kilosundaki değişimler de rahatça gözlemlenebilir. Aynı zamanda dakika içerisinde kalp atış hızı da saptanabilir. Bahsedilen dönem, bebeğin gözlerini açtığı ilk haftalar olarak bilinir. Bebek gözlerini kırpmayı ise bir sonraki haftada öğrenmeye başlayacaktır.

Bebek, ultrasonda hemen hemen büyük bir salatalık boyutunda görünmektedir. Öte yandan bebeğin burun deliklerinde açılmalar dikkat çeker. Bebek amniyotik sıvıyı içine çekmek suretiyle solunum kaslarının gelişmesini sağlar. 26 haftalık gebelikte bebek hareketleri, gelişmeye başlayan kemik ve kas yapısı ile açıklanabilir. Bebeğin uyanık kalma süresi görece daha uzundur. Dolayısıyla anne adayı, ilgili haftalarda daha fazla tekme hissedebilir. Kalp atışları da önceki haftalara nazaran yavaşlamaya başlayabilir. Ultrason görüntülenmelerinde böyle gelişmelerin saptanması da mümkün olur.

26 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

26 haftalık bebek gelişimi özellikle akciğerler üzerinde önemli bir etki yaratır. Akciğerler, alınan her nefeste organın düzgün şişmesine destek olan yüzey aktif maddeyi üretmektedir. 26 haftalık bebek kilosu, emme reflekslerinin gelişmesine yardımcı olur. Bu dönemde bebek, baş parmağını daha rahat şekilde emmeye başlar.

26 haftalık gebelik bebek kilosu yaklaşık olarak 0,9 kg civarındadır. 26 haftalık bebek boyu ise 34 cm seviyelerine ulaşmıştır. Söz konusu dönemde bebekte gerçekleşen bir dizi gelişme dışarıdan önemsiz gibi görünür ya da doğrudan fark edilemez. Fakat gelişmelerin her biri bebeği çok daha güçlü bir şekilde doğuma hazırlar. Bebek, 26. haftada da özellikle akciğer gelişimini destekleyen amniyotik sıvıyı yutmayı sürdürür. Bebekte 26. hafta ile beraber ortaya çıkan diğer gelişmeler ise şu şekildedir:

  • Bebeğin omurga yapısı bahsedilen dönemde iyice güçlenmektedir.
  • Akciğerlerde hava kesecikleri ortaya çıkmaya başlar.
  • Bebeğin kalp atış hızı, 26. haftada dakikada 140-150 atım düzeyinde seyreder.
  • Omurganın ve akciğerin gelişimi büyük ölçüde tamamlandığı için olası bir erken doğum senaryosunda, bebeğin tıbbi destek şartıyla yaşama tutunma olasılığı bulunur.

Gebeliğin 26. Haftasında Bebek Hareketleri Nasıl Olmalı?

26 haftalık dönem, bebeklerde keskin değişimlerin gözlemlendiği bir dönemdir. İlgili haftada bebekler çevrede olan biteni görece daha iyi kavrar. İşitsel yeteneklerinin gelişmesi nedeniyle çevredeki seslere karşı daha duyarlı hâle gelir. Bu da anlık ürkme hareketlerine ve reaksiyonlarına neden olur. Artık bebeğin hareketleri anne tarafından daha bariz biçimde hissedilir.

26. hafta ve sonrasında bebeğin zaman zaman hareketsiz olması, özellikle anne adaylarını endişelendirebilir. Fakat unutulmamalıdır ki bebekler ikinci trimesterin sonlarına doğru hareket etme ve dinlenme şeklinde bilinen bir döneme dahildir. Bebekler, bahsedilen haftalarda bir süreliğine uyuyup dinlenebilir. Fakat uzun süreli hareketsizlik durumları, anne adayları tarafından tespit edilir edilmez hekimle paylaşılmalıdır.

26. haftada bebek, diğer haftalara kıyasla daha hızlı hareket etme eğilimindedir. Üstelik hareketler çok daha güçlü bir şekilde karşılık bulur. Anne adayı bacak ve kol hareketlerini daha iyi hisseder. Yumruklar, bahsedilen dönemin rutinleri arasındadır. Sadece anne değil, diğer kişiler de bazı hareketleri dışarıdan hissedebilir. Bebeğin tekmeler attığı esnada annenin canı acımaya başlıyorsa, mutlaka pozisyon değiştirmelidir. 24 saat içerisinde bebeğin hareketlerini hissetmemesi durumunda anne adayı uzman hekime durumu bildirmelidir.

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

3. trimester dönemine doğru anne adayları kendilerini daha sakar ve koordinasyonsuz hissedebilir. Gün içindeki yorgunluklar da bahsedilen hisse eşlik edebilir. Anne adaylarının zorunlu olmadığı sürece ağır bir yükü taşımaları risklidir. Vücudun ağırlık merkezi değişmeye başladığı için oluşan denge problemleri oldukça doğal karşılanmalıdır.

26 haftalık gebelikte annedeki değişimler hızla devam eder. 26 haftalık gebelik anne karnı dışarıdan iyice belirginleşir. Rahmin üstü, göbek deliliğinin artık yaklaşık 6,3 cm üstünde hissedilmeye başlanır. Aynı haftada gebeliğin başına kıyasla aldığınız kilo 7,25-10 kg aralığında olmalıdır. Bebek gelişim gösterdikçe annenin göğsü ve karnı da aynı paralellikte büyümeye devam edecektir.

Göğüslerde ve uyluk bölgelerinde çeşitli çatlaklara tanıklık edilebilir. Çatlak izlerini engellemek mümkün değildir ancak izlerin doğumdan sonra büyük ölçüde geçeceği söylenebilir. Genişlemeye başlamış olan cildin kaşınması durumunda çok daha fazla nemlendirme yapılmalıdır. Eğer anne adayı, ilgili dönemde geçmeyen ağrılar yaşıyorsa uzman hekim yeni bir ultrason önerisinde bulunabilir. Ultrasonda özellikle ağrı şikayetlerine karşılık olarak amniyotik sıvının düzeyi kontrol edilir. 26. haftada, anne adayındaki diğer değişimler şu şekilde özetlenebilir:

  • Uyku problemleri ve yorgunluk hissi
  • Baş ve sırt ağrıları
  • Yuvarlak bağ ağrıları
  • Mide ekşimeleri ve hazımsızlık sorunları
  • Bacaklarda ortaya çıkan kramplar
  • El ve ayaklarda şişme
  • Burun kanamaları
  • Sabah saatlerinde ortaya çıkabilen bulantı hissi
  • Vajinal enfeksiyonlar

Anne adayı, söz konusu haftalarda ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik değişimler için hekimiyle sık sık iletişime geçmeli ve bilgi almalıdır. Ayrıca 26. hafta ve sonrası için beslenme önerileri almak da ihmal edilmemelidir.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association – Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NHS Better Health Start for Life – 26 Weeks https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-26/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. American Pregnancy Association – 26 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/26-weeks-pregnant/ adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. FLO Health - 26 Weeks Pregnant: Your Guide To This Week Of Your Second Trimester https://flo.health/pregnancy/week-by-week/26-weeks-pregnant#:~:text=Your%20baby%20at%2026%20weeks%20pregnant,-Your%20baby%27s%20lungs&text=This%20week%2C%20your%20baby%27s%20lungs,together%20when%20the%20lungs%20deflate. adresinden Eylül 2023 tarihinde erişilmiştir.