22 Haftalık Gebelik

22 haftalık gebelik, hamilelik döneminin kritik dönemlerinden biri olarak kabul görür. Bu hafta içerisinde özellikle annenin vücudunda çok bariz değişimler gözlenir. 22 haftalık hamilelik sırasında annenin ve bebeğin sağlığı açısından yeni testlere ihtiyaç duyulabilir. Anne adayları hamileliğin yarısına ulaştığı dönemde, bebekten gelen hareketlere ya da vücuttaki değişimlere alışmış durumdadır.

Hamileliğin ikinci üç aylık evresi anne için genel olarak görece daha keyifli geçer. Hamilelik bulantılarını arkasında bırakan anne adayının karnı artık iyice belirgin hale gelmiştir. Söz konusu dönemde bebekler, yeni seslere karşı duyarlı olmaya, heceleri ayırt edebilmeye başlar. Dolayısıyla ilgili haftalardan itibaren müzik dinletmek ya da masallar okumak, sıklıkla tercih edilen bir durumdur.

22 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

22 haftalık gebelik dönemi, hala 2. trimester dönemine dahildir. Anne ve bebek, yolun yarısını arkalarında bırakmışlardır. Bebeğe dair hazırlıkların yoğunluk kazandığı bu dönemde en çok merak edilen sorularından biri de “22 haftalık bebek kaç aylıktır?” sorusudur. Anne adayları genellikle hafta hesabı yapmak yerine ay hesabına yönelmektedir. Oysa hekimler, hafta hesabının çok daha makul sonuçlar üreteceğini savunur. Yapılan hesaplamalara göre 22 haftalık gebelik, 5. aya tekabül eder.

22 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

22 haftalık gebelik görüntüsü oldukça barizdir. 22 haftalık bebeğin hareketleri çok net şekilde ultrasona yansır. Bebeğin yüzünün ve vücut yapısının yavaş yavaş netleşmeye başladığı evrede göz rengi henüz belirsizdir. Kirpikler, saçlar ve kaşlar uzamayı sürdürür. Renk pigmentlerinin henüz oluşmamasından dolayı bebeğin gözleri beyazdır. Bebek gözlerini genellikle kapalı tutar, fakat parlak ışıklara karşı hassastır.

Bebek yavaş yavaş “yeni doğan” görünümüne yaklaşır. 22 haftalık bebek görüntüsü ile beraber diş oluşumlarını gözlemlemek de mümkündür. Ayrıca bebeğin mimikleri de önceki haftalara kıyasla netleşmeye başlar.

Tüm bunların yanında doğum için geri sayımın başladığı süreçte kalp atışlarını da oldukça güçlü şekilde duymak olasıdır. İlgili dönemde bir bebeğin ortalama kalp atış hızı 60 saniyede 20-160 atış aralığındadır. Ultrason görüntülerinde bebeğin başparmağını ağzına götürmesi veya ellerini çene bölgesini götürmesi, sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Diğer yandan çene kaslarının artık önemli bir gelişim göstermesinden kaynaklı olarak esneme esnasında dilini çıkarabilir. Bebeğin gelişimi ile beraber ilgili haftalarda anne rahminin de büyüdüğü, leğen kemiklerinin olduğu alandan üste doğru çıkmaya başladığı görülebilir. 22 haftalık hamilelik esnasında bebek, pozisyon olarak anne karnının ortalarında konumlanır.

22 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

22 haftalık bebek gelişimi sayesinde anne adayı hareketleri çok daha net şekilde hissetmeye başlar. Söz konusu dönemde “22 haftalık bebek kaç cm olur?” veya “22 haftalık bebeğin kilosu nedir?” gibi sorular ön plan çıkar.

22 haftalık bebek hareketleri içerisinde özellikle emme reflekslerinin gelişimi dikkat çekicidir. Ayrıca tekme ya da dönüşlerin daha güçlü şekilde gerçekleşmesi, yine bu döneme dair yansımalardır. Kafa ya da vücut bölgesindeki kıllanmalar, hamileliğin yarısı olarak kabul edilen dönemde de kendini var etmeyi sürdürür. Sırtta “lanugo” ismi verilen ince bir kıl tabakası, 22 haftalık bebek gelişimi için sürpriz sayılmaz. Doğumdan önce ilgili tabaka dökülmeye başlayacaktır.

Bebek, ilgili dönemde yaklaşık olarak 25 cm’lik bir uzunluğa ulaşmıştır. Öte yandan kilosunun ortalama 0,4 kg düzeyine geldiği gözlemlenir. 22 haftada bebek her ne kadar henüz doğum yapmış bir bebeği andırmıyor olsa da daha pek çok fiziksel gelişiminden söz etmek mümkündür. Bebeğin cildi 22. haftada oldukça kırışık görünür. Böyle görünmesinin en önemli sebebi, bebeğin daha cildini dolduracak düzeyde kilo almaması şeklinde açıklanabilir. Ayrıca dudaklar, bahsedilen haftada daha da belirginleşir.

22. hafta içerisinde bebeğin düzenli bir uyku rutinine sahip olduğu söylenebilir. Vücut ya da baş bölgesini daha rahat hareket ettiren bebeğin iskelet sistemi, kıkırdak yapıdan kemiğe doğru yavaş yavaş geçiş yapmaktadır.

22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

22 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler özellikle hormonların yarattığı etkiyle beraber fiziksel düzeyde hissedilir. İlgili dönemde belli rahatsızlıklar oluşsa da anne adayları, bu üç aylık dönemi, gebeliğin en rahat dönemi olarak görürler. Dönemin rahatsızlık ya da hamilelik belirtileri arasında ayaklarda ya da ellerde oluşan şişlikler ön plandadır. Şişlikler her ne kadar doğal olsa da annelerde rahatsızlık yaratabilir. Olağan dışı şişlikler ise gebelik zehirlenmesi gibi problemlerin habercisi olabilir. Şişliklerin uzun süre devam etmesi ve inmemesi gibi durumlarda anne adayının mutlaka bir hekime görünmesi gerekir.

22 haftalık gebelik anne karnı artık iyice belirginleşmiş durumdadır. Anne adayları, rahmin üst bölümünü göbek deliğinin hemen birkaç cm üzerinde hissederler. 22 haftalık hamilelikte annenin toplamda 5-6 kilo alması oldukça doğal karşılanmalıdır. Kilo alımının artmasıyla beraber sırt ya da bel ağrıları kaçınılmaz bir şekilde kendini var etmeye başlar. Bel kavisinin iç tarafa doğru genişlemesi, yürüme esnasında bazı denge problemlerini ortaya çıkarabilir.

22 haftalık hamilelikte karın kısmında gerilmeler rutin olarak gerçekleşebilir. Anne adayları genellikle kısa süre içinde bu tip ağrılara adapte olmaya başlar. Hekim kontrolünde olmak kaydıyla çeşitli kremlerden destek alarak ağrılar ve gerilmeler önlenebilir.

22 haftalık gebelik döneminde ayrıca rahim ağrıları da oluşabilir. Çok şiddetli olmasa bile zaman zaman ortaya çıkabilecek rahim kasılmalarına anne adaylarının hazır olmaları gerekir. Hamileliğin ikinci döneminde daha fazla su tüketmek, kan hacminin korunması ve vücut ısı dengesinin korunması adına önemli bir rol oynar. Yeterli düzeyde su tüketmek, aynı zamanda ağrıların azalmasına da yardımcı olacaktır.

Anne adayları, 22 haftalık gebelik riskleri konusunda optimum düzeyde de olsa belli bir bilince sahip olmalıdır. 22 hafta geride kalındığında annede ortaya çıkabilecek diğer değişiklikler şöyledir:

  • Tırnak kırılmaları ve saç dökülmeleri
  • Çarpıntı
  • Mide yanmaları
  • Cinsel istekte artışlar
  • Yanak ve çene bölgelerinde tüylenme
  • Ayaklarda büyüme, deride çatlak oluşumları
  • Pelvik ağrı
  • Basur

22 Haftalık Gebelikte Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Erken doğum için risk faktörleri bu dönemde yapılacak testlerle denetlenebilir. Özellikle “Fetal Fibronektin” adı verilen erken doğum tarama testi, 24 saat içerisinde güvenli sonuçlar sunar.

22 haftalık hamilelik dönemi içerisinde hormon üretiminin belli bir istikrarla devam etmesinden dolayı annenin ruh hallerinde ilk dönemde olduğu kadar keskin değişimler yaşanmaz. Anne adayı bahsedilen dönemlerde uyku ve beslenme düzenine oldukça dikkat etmek zorundadır. Uyku ve dengeli beslenme rutininden ödün verilmesi, stres düzeyinin yenide artmasına yol açabilir.

Gün içerisinde yürüyüş ya da nefes egzersizlerine ağırlık verilmesi önerilir. Anne adayı gün içinde en az 2 litre su tüketmelidir. Vitamin, lif ve mineral açısından zengin besinlere öncelik verilmelidir. Aşırı kilo alımını engellemek adına yemekler sık aralıklarla ancak azar azar tüketilmelidir.

22 haftalık gebelikle beraber annenin kesinlikle ağır eşyaları kaldırmaması ve kendisini yorabilecek yoğun aktivitelerden uzaklaşması gerekir. Göbeğin iyice büyümesinden kaynaklı olarak uyku ve oturma pozisyonları konusunda dikkatli olmalıdır. Anne adayının sol yanına doğru uyuması ve kalça bölgesinin altına yastık yerleştirmesi gerekir.

Referanslar:

  1. Charlotte Lozier Institute - Hearing in the Womb Dive Deeper:16 Weeks https://lozierinstitute.org/dive-deeper/hearing-in-the-womb/#:~:text=The%20earliest%20evidence%20of%20a,between%2022%20and%2024%20weeks.&text=Later%20in%20pregnancy%2C%20the%20fetus,as%20%E2%80%9CBa%2DBi%20vs adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association - 22 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/22-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. What to Expect - 22 Weeks Pregnant https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-22.aspx adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association - Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. American College of Obstetricians and Gynecologists - How Your Fetus Grows During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. KidsHealth- Can Pregnant Women Do Anything to Reduce or Prevent Swollen Ankles? https://kidshealth.org/en/parents/ankles adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Parents - How Pregnancy Affects Your Balance From the First Trimester On https://www.parents.com/pregnancy/my-body/pregnancy-health/loss-of-balance-and-pregnancy/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. NHS - Week 22 https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-22/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. Cloud Nine Care Facial Hair During Pregnancy - Changes in Hair Growth During Pregnancy https://www.cloudninecare.com/blog/facial-hair-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Pregnancy, Birth and Baby - Pregnancy at week 22 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-22 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  11. Sleep Foundation - Sleeping While Pregnant: Second Trimester https://www.sleepfoundation.org/pregnancy/sleeping-during-2nd-trimester adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.