23 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 22 haftasını geride bırakıp 23. haftasına ulaşmayı başaran anne adayları, yolun oldukça zorlu bir kısmını arkalarında bırakmış olacaktır. 23 haftalık gebelik hareketleri yoğunlaşsa da genel olarak anne adayının gebeliğin başında hissettiği büyük çaplı ağrılar hafiflemeye başlar.

23 haftalık gebelik ile beraber hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından çok daha hassas yaklaşımlar sergilenmeli ve kontroller aksatılmamalıdır. Bu dönemde, avuç içine sığacak düzeye ulaşan bebek, aşağı yukarı bir kavun büyüklüğüne ulaşmış olur. Ayrıca bebek, artık yavaş yavaş insani bir görünüme bürünmeye başlamıştır. 23 haftalık hamilelik ile beraber organlarda önemli gelişmeler gözlemlenir.

İlgili dönemde bebek, amniyotik sıvıyı gelişen akciğere çekmek suretiyle nefes alma alıştırmaları yapar. Cildin gelişimi ile beraber ter ya da yağ bezleri de aktif olmaya başlar.

23 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

23 haftalık gebelikle beraber bebekte ciddi büyüme emareleri gözlemlenir. Söz konusu dönem, ikinci trimesterin son ayı olarak bilinir. Anne adayları hamilelik takibi ile gebeliğin hangi döneminde olduklarını bilmek isterler. Bu sayede yapılması gereken testlerden beslenme düzenine, olası semptomlardan doğum hazırlıklarına kadar birçok noktada bilgi sahibi olmayı amaçlarlar. Doğum uzmanları ay hesabı yerine hafta hesabının referans alınmasını önerir. Ay hesabı yapmak adına gebelikte toplam gün sayısının tespit edilmesi ve 30’a bölünmesi gerekir. Hesaba göre 23 haftalık gebelik, yaklaşık olarak 5.5 aya tekabül eder.

23 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

23’üncü hafta ile beraber bebeğin özellikle duyu organlarında ortaya çıkan gelişmeler, bebeğin hareketlerinde de karşılık bulmaya başlar. 23 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, böyle hareketleri incelemek adına oldukça ideal bir seçenektir. İlgili dönemde bebeklerin hareketleri şiddetlenir ve daha fark edilebilir hale gelir.

23 haftalık bebek görüntüsü söz konusu durumu net şekilde yansıtır. Bebek, aynı dönemde seslere karşı duyarlı olmaya başlar. Anne adayları bebeğin pek çok hareketini doğrudan hissetmez. O nedenle 23 haftalık gebelik görüntüsü, anne için şaşırtıcı ve heyecan verici olabilir. Bebeğin anne karnındaki hareketleri genellikle 28. haftadan sonra belli bir istikrara kavuşacaktır. 23 haftalık gebelikte bebek hareketleri için bu istikrardan söz etmek zordur.

Ultrason görüntüleme yöntemlerinde bebeğin yüz hatları belirginleşir. Yüzünü ekşitmesi, kızgın bir duruşa sahip olması ya da gülümsemesi son derece olağandır. Diğer yandan bebek, esneme ya da dil çıkarma hareketi yapabilir. Bebek amniyon sıvısını yutmak adına ağzını açıp kapatır. Açma kapatma hareketlerinin sıklaşması, bebeğin çene kaslarının gelişimine yardımcı olur. Bu arada bebeğin kalbi, 23. haftada anneye kıyasla çok daha hızlı bir şekilde atar. Ultrason esnasında tüm bu sesler somut biçimde işitilir.

23 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

23 haftalık gebelikte bebeğin kilosu bir önceki haftaya kıyasla az da olsa artış gösterir. 23 haftalık bebek kilosu ortalama 0,45 kg şeklindedir. Ayrıca ilgili döneme bebeğin boyu 28 cm – 36 cm aralığındadır. Lanuga ya da bebeğin vücudunu kaplamakta olan yumuşak tüyler, biraz daha koyulaşmıştır. Bu koyuluk sayesinde tüyler, ultrasonda rahatça gözlemlenebilir. Bebek yeni doğan görünümüne iyice yaklaşmış durumdadır. 23 haftalık hamilelikte, bebeğin gelişiminde dikkat çeken diğer noktalar şu şekildedir:

  • 23 haftalık bebek gelişimi birçok organı etkiler. Süreçte bebeğin ciğerlerinde yer alan damarlar gelişmeye başlar.
  • İşitme duyusu 23. hafta itibarıyla daha da hassaslaşır. Pek çok ses artık bebek için tanıdıktır. Doğum sonrası böyle sesleri yadırgamayacaktır.
  • Önümüzdeki hafta ile beraber çok hızlı şekilde kilo almaya başlayacaktır.
  • Bebeğin cildi hala buruşuk bir görünüme sahiptir. Kemikleri cilt üzerinden net olarak görünmeye başlar. Birkaç hafta sonra yağ bağlayınca bu şeffaflık ortadan kaybolacaktır.
  • Bebek eğer erkekse, testislerin karın kısmından aşağı doğru inmeye başladığı görülür.
  • Gözlerini çok daha hızlı biçimde hareket ettirmeye başlar fakat tam anlamıyla daha gözlerini açıp kapatacak düzeyde değildir.

Bahsedilen üç katman bebeğin organlarını ve dokularını oluşturur. Ektoderm, beyin dahil olmak üzere sinir sistemine evrilir. Deri, saç, tırnaklar, süt bezleri, ter bezleri ve diş minesi gibi organların büyük bir kısmı ektoderm katmanından gelişir.

Mezoderm katmanı ise bebeğin kalbini, dolaşım sistemini, iskeletini, bağ dokusunu, kan sistemini, boşaltım sistemini ve kaslarını oluşturur. Endoderm ise akciğerleri barındırıp sindirim sisteminin, karaciğerin, pankreasın ve tiroidin oluşumunda rol oynar.

4 haftalık hamilelikte embriyo gelişimi, bacak ve kolların gelişmesiyle devam eder. Plasenta da hamileliğin bu sürecinde hCG gibi önemli hormonları üretmeye başlar. Bu haftada ana damarlar aracılığıyla basit bir kan dolaşım sistemi de gelişip çalışmaya başlar.

4 haftalık bebek yaklaşık 1,98 milimetre uzunluğunda olur ve embriyo gelişim sürecine girmeye başlar. Henüz gözle görülemeyen embriyo, hamileliğin ilerleyen evrelerinde büyümesini sürdürür.

23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebelik sürecinde bebeğin yanı sıra annenin vücudunda da çeşitli değişiklikler meydana gelir. 23 haftalık gebelikte anne, hamilelikle ilişkilendirilen çoğu belirtiyi – hafif de olsa – göstermeye başlar:

  • Göğüsler büyür ve meme uçları daha da belirginleşir.
  • Göğüslerde sızı veya hassaslık meydana gelebilir.
  • Şişkinlik gibi durumlar gözlemlenebilir.
  • Anne adayının, çeşitli yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyeti artabilir.
  • Aşerme, 4. haftadan itibaren artış gösterir.
  • Aşerme sonucunda annenin birkaç kilo alması olağandır.
  • Sık idrara çıkma görülebilir.
  • Midede ekşime, hazımsızlık, sık mide bulantısı ve bitkinlik de 4 haftalık hamilelik belirtileri arasındadır.
  • Ayrıca yerleşme kanaması olarak tabir edilen hafif bir kanama görülebilir ancak yoğun ve uzun süreli görülmesi hâlinde doktora başvurulmalıdır.

23 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerede Durur?

23 haftalık bebek, büyük oranda rahmin hemen alt tarafında konumlanır. Söz konusu evrede bebek, önceki haftalara kıyasla hızlı bir büyüme ivmesi yakalamıştır. Dolayısıyla da rahim içinde kapladığı alan da hafta hafta değişmeye başlar. 23. hafta içerisinde bebeğin, anne karnına iyice yerleştiği gözlemlenir. Bahsedilen dönem içerisinde rahim, göbek deliğinin hemen hemen 3.8 cm kadar yukarısına çıkmıştır.

Dışarıdan bakıldığı zaman şişkinliğin bir hamilelik şişkinliği olduğu rahat şekilde anlaşılır. Daha önceki haftalarda hissedilen hafif dalgalar, artık çok daha kuvvetli bir şekilde kendini var eder. Bebeğin yerleştiği pozisyon değiştikçe, yapabildiği hareketler de farklılaşır. 23. haftada bebeğin yerleştiği konum, onun adına hala konforludur. Bu nedenle de birçok hareketi rahatlıkla gerçekleştirebildiği ultrasonda görülür. Diğer ay bebeğin ağırlığı, içinde bulunan aya göre iki kat artacaktır. Bu durum da annenin ağırlık merkezini olumsuz yönde etkileyebilir.

23 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

23 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler büyük oranda hormonların değişiminden kaynaklıdır. İlgili dönemden sonra östrojen hormonu artış gösterir. Sonraki haftalarda ise progesteron düzeyine yaklaşır. Dolayısıyla da ince damarlar çok daha netleşmeye başlar. Gebeliğin söz konusu evresinde kansızlık, en sık rastlanan durumlardan birisidir. Hamilelikte normal karşılanan bu durum, geçmeyen halsizlik ve baş dönmesi problemlerine dönüşüyorsa, anne adayının uzman bir hekime görünmesi gerekir.

Bir diğer problem ise rahim bölgesinde gerçekleşen kramplardır. 23. haftada rahimde gerçekleşen kasılmalar çok şiddetli olmasa bile anne adayı tarafından hissedilir. Vücudun belli bölgelerinde ortaya çıkan şişlikler, idrar yolu enfeksiyonları, aynı şekilde 23 haftalık ebelikte sıklıkla karşılaşılan durumlar arasındadır. Ayrıca rahmin mesanenin üstünde olmasından dolayı annenin iç çamaşırına sıvı sızabilir. Kimi durumlarda idrar ve amniyotik sıvıyı birbirinden ayırmak güç olabilir. Zarların yırtılması gibi bir durumda amniyotik sıvının sızması doğaldır. Bu, ani bir fışkırma ya da yavaş yavaş damlama biçiminde ortaya çıkabilir. Eğer sıvının idrar olmadığı düşünülüyorsa mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır.

Öte taraftan 23. hafta içerisinde anne adayının göğüsleri ciddi oranda büyümeye başlar. “Kolostrum” olarak bilinen sütün kimi zamanlarda sızabildiği gözlemlenir. Kolostrum, bebeğin özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına kritik bir rol oynar. 23 haftalık gebelik sürecinde anne adayının karnı git gide daha yuvarlak bir forma kavuşur. Büyümeye başlayan bebek, ciğerlere baskı yaptığı için anne adayı nadiren de olsa nefesinin daraldığını hissedebilir. Böyle zamanlarda ayakları uzatıp doğru pozisyonda bir süre uzanmak, son derece rahatlatıcı olacaktır.

Anne adayının ciddi düzeyde kahve ya da çay tüketme alışkanlığı varsa, hızlı bir şekilde terk edilmelidir. Kafeinin aşırı düzeyde tüketilmesi, düşük risklerini beraberinde getirebilir. Özen gösterilmesi gereken bir diğer konu ise tuz ve sodyum konusudur. Tuzun normalden fazla alınması, vücut içinde suyun tutulmasına yol açar. Dolayısıyla şişkinlik hissi pekişmiş olur.

Referanslar:

  1. Baby Center - 23 Weeks Pregnant https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/23-weeks-pregnant adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association - 23 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/23-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Cleveland Clinic - Anemia During Pregnancy: Symptoms, Risks & Prevention https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23112-anemia-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. NHS - Week-by-week guide - Week 23
  5. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-23/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.