21 Haftalık Gebelik
Hamileliğin 21. haftası, hem anne adayları hem de bebekler için oldukça kritik bir dönemdir. Bebeğin hareketlerinin artık bariz şekilde hissedildiği dönemle beraber gebeliğin ikinci yarısına geçiş yapılır. İlgili dönemlerde anne adayı ve bebek arasındaki iletişimin çok daha güçlendiği gözlemlenir. Dolayısıyla anne adayı, 21 haftalık gebelik döneminde bebeği için hikayeler okuyup şarkılar söylemeye başlayabilir.
Bebek, annenin sesini tam anlamıyla duyamasa bile doğum sonrasında bu sese aşina olması adına söz konusu aktiviteler önem kazanır. 21 haftalık hamilelik, bebeğin gelişimi yönünden hız kazanmış dönemlerden biri olarak kabul görür. Anne adayı, gebeliğin rahatsızlık veren bazı semptomlarından belli ölçüde kurtulur. Pek çok anne adayı, gebeliğin en çok bu döneminden keyif alır.
21 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Doktorlar genel olarak gebelikte ay hesaplaması yerine hafta hesaplaması yapmanın daha doğru olduğunu savunurlar. Kimi anne adayları, hafta hesabının yanında ay hesabı yapmayı da talep edebilir. 21 haftalık gebelik, ikinci trimester dönemine dahildir. Dolayısıyla 21 haftalık, “5. ay” şeklinde değerlendirilir.
21 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?
21 haftalık bebek görüntüsü, ilgili dönemde yapılacak olan çeşitli görüntüleme yöntemleri ile ortaya çıkarılır. 21 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, çocuğun cinsiyetine dair önemli doneler sunabilir. Bu dönemde gerçekleştirilen testler ya da görüntüleme yöntemleri, önceki haftalara kıyasla çok daha güvenilir sonuçlar oluşturur. 21 haftalık bebek hareketleri çok keskin olsa da söz konusu durum genellikle cinsiyet öğrenme süreçlerini olumsuz yönde etkilemez.
21. haftaya gelindiğinde bebeğin gözkapaklarında net gelişimler gözlenir. Dolayısıyla da göz küresine dair hareketler, somut şekilde görülür. Ultrasonda ayrıca hıçkırma ya da esneme benzeri hareketleri gözlemlemek mümkün hale gelir. 21 haftalık bebek görüntüsü bazı mimiklere tanıklık edilmesini sağlar. Ultrason sonuçlarına bakıldığı zaman göz, ağız ve burun bölgelerinin gelişim göstermesi ile beraber bebeğin yüzü belirginleşir. Ayrıca kalp atışlarını da ultrason neticesinde saptamak olasıdır.
21 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
21 haftalık bebek gelişimi, şaşırtıcı sonuçları beraberinde getirir. Bebek gebeliğin yarısında büyük bir muz büyüklüğüne erişir. İlgili dönemde “21 haftalık bebek kaç gram olur” ya da “21 haftalık bebeğin kilosu nedir?” gibi sorular öne çıkar.
Bebekler, söz konusu dönem itibarıyla yaklaşık olarak 21,6 cm uzunluğa ulaşır. 21 haftalık bebek kilosu ise ortalama 0,34 kg gibi bir düzeye gelir. 21 haftalık gebeliğe ulaşıldığında göz kapaklarını oluşturan yapılar tamamlanır. Ayrıca bebek, amniyotik sıvıyı yutmayı sürdürür. Bebek bu önemli sıvıyı yutmayı sürdürdükçe sindirim sistemi de gelişim göstermeye devam eder. Kız olan bebeklerin bahsedilen dönemde vajinası tümüyle oluşur fakat doğum sürecine dek gelişim göstermeye devam eder.
21 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Daha önceki haftalarda olduğu gibi 21 haftalık gebelikte annede değişiklikler meydana gelmeye devam eder. Genel olarak anne adayları bu haftalara gelindiği zaman kendilerini rahatlamış hissederler. Erken dönemlerde gerçekleşen semptomların ilgili dönemlerde kendini var etmemesi, önemli bir rahatlama getirir. Fakat yine de bahsedilen dönem içerisinde annede önemli değişiklikler meydana gelebilir. 21 haftalık gebelik anne karnı artık dışarıdan çok net şekilde görülecek düzeydedir.
Yüksek düzeyde yağ üretmeye başlamasına bağlı olarak sık sık akne oluşumları görülebilir. Hamileliğin orta döneminde gerçekleşen akne oluşumları doğal karşılanmalıdır. Annelerin sorunun çözümü için oral akne ilaçlarına yönelmesi, bebeğin sağlığı açısından yanlış bir davranıştır. Cilt kremlerinin ise yağsız olmasına özen gösterilmelidir. Hamileliğin 21. haftası içerisinde anne adayında demir eksiklikleri ortaya çıkabilir.
Diğer taraftan progesteron düzeyinin artmasına bağlı olarak varis oluşumlarına tanıklık etmek olasıdır. Aile hikayesinde varis sorunları bulunan kişilerin ilgili rahatsızlıkla karşılaşması daha yüksek bir olasılıktır. Varislerin azaltılması adına doğru ve düzenli egzersizlere yönelmek, etkili bir çözüm olabilir. Ayrıca kaliteli varis çorapları giymek de pratik çözümler arasındadır. Doğum sonrasında varislerin büyük ölçüde geçtiği görülmektedir. Kan damarları ilgili dönemde çok daha belirginleşebilir. Bu durum cildin buruşuk ya da kırmızımsı görünmesine yol açabilir. Bu damarcıklar da tıpkı varis problemi gibi doğum sonrasında büyük ölçüde gözden kaybolur.
Annenin rahminin büyümesi, mideye yapılacak olan baskıyı artırabilir. Söz konusu durum da doğal olarak mide yanması ya da hazımsızlık gibi problemleri beraberinde getirebilir. Her iki sorun da hamileliğin bahsedilen dönemlerinde yaygın şekilde görülebilen durumlardır. Anne adayının daha ufak öğünler tüketmesi ve belirtileri tetikleyen yiyeceklerden uzaklaşması önemlidir. 21 haftalık gebelikte annenin iştahında ciddi değişimler olabilir. Diş eti kanamaları ve sırt ağrıları, yine bu dönemin en bilindik semptomları arasındadır.
21 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hem gebelik hem de doğum sonrası beslenme önerileri oldukça kritik bir rol oynar. Anne adayının hamilelik esnasında tüketmiş olduğu her türlü besin, kendisi ile beraber bebeğinin sağlığını da etkiler. Anne, gebelik döneminin en başından bu yana dengeli ve bilinçli bir beslenme disiplini yaratmak zorundadır. Özellikle paketli ya da şekerli gıdaların tüketilmemesi, aşırı yağlı besinlerden uzak durulması çok önemlidir. Ayrıca anne, bebeğinin sağlığı açısından işlenmiş et, pastörize edilmemiş haldeki sütten ve kafein barındıran içeceklerden de uzak durmalıdır. 21 haftalık gebelik esnasında protein, demir, lif, folik asit, kalsiyum, vitamin/mineral açısından zengin besinlere öncelik vermesi gerekir.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin günlük beslenme programına sıkı bir şekilde bağlı olması beklenir. Yeterli düzeyde enerji ve kaloriyi edinmek, mevsime uygun taze sebze ve meyveler tüketmek, 5. ay içerisinde anne adayından beklenen beslenme davranışları arasındadır. Tek bir fetüse hamile olan anne adayları, ikinci üç aylık dönemle beraber gün içinde minimum 340 civarında kaloriye ihtiyaç duyar. Bahsedilen düzey, aşağı yukarı 1 bardak yağsız süt ve yarım sandviçin kalori düzeyine tekabül eder. İkiz anneleri ise günde 600 ekstra kalori alması gerekir. Bu rakam üçüz annelerinde 900 kalori şeklinde belirtilmiştir.
21 haftalık gebelikte anne adayında belli beslenme kaygılarının olması oldukça doğaldır. İlgili süreçte toksoplazmoz ya da salmonella gibi bakterilere maruz kalmamak adına etlerin iyi pişirilmesi çok önemlidir. Beslenme düzeninde et, yumurta, balık gibi hayvansal proteinler önem kazanır. Tam tahıllı ve az yağlı besinlere her daim öncelik verilmelidir. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin sonlandırılması gerekir.
Referanslar:
- American Pregnancy Association - 21 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/21-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Pregnancy, Birth and Baby - Pregnancy at week 21 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-21 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- ACOG - Nutrition During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- American Pregnancy Association - Pregnancy Nutrition https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/pregnancy-nutrition/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.