20 Haftalık Gebelik
Hamileliğin yarısı olarak kabul edilen 20. hafta, hem annede hem de bebekte pek çok değişimi beraberinde getirir. “20 haftalık bebek anne karnında nerede durur?” ya da “20 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıldır?” gibi sorular anne adaylarının öncelik verdiği sorular arasındadır. 20 haftalık hamilelik, bebeğin cinsiyetinin de büyük ölçüde öğrenilebildiği bir dönemdir.
20 haftalık bebek hareketleri, önceki haftalara göre çok daha keskin bir hal alır. 20. haftada anne açısından duygusal bağın daha da güçlendiği görülür. Söz konusu süreçte ultrasonla yapılan ölçümler, baş kısmından topuğa dek net şekilde yapılmaktadır. Sıvı içerisinde yaşayan bebek, el ve kollarını hareket ettiğini fark ettiği için daha aktif bir döneme dahil olur.
20 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
20 haftalık bebek gelişimi ile beraber pek çok bilgiye erişmek artık mümkün hale gelir. Bebeğin kaç aylık olduğunu merak eden anne adayları, genellikle doğum için ne kadar zamanlarının kaldığını netleştirmek isterler. Bir ayın tam 4 hafta olmaması, ay hesaplarında belli yanılgıların oluşmasına yol açar. Dolayısıyla ay yerine hafta hesaplamaları yapmak çok daha doğru bir tercihtir. Buna göre 20 haftalık gebeliğin 5. aya dahil olduğunu söylemek mümkündür. Gebeliğin 14 ve 27. haftaları arasındaki dönem, 2. trimester dönemidir. Dolayısıyla 20 haftalık gebelik de 2. trimester döneminin bir parçasıdır.
20 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?
20 haftalık bebek görüntüsü, anne adaylarını heyecanlandıracak düzeydedir. 20 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, cinsiyet konusundaki merakı da giderecek netliğe ulaşır. Bu haftadan itibaren detaylı ultrason uygulamaları ile kapsamlı bir sağlık taraması gerçekleştirilir. 20 haftalık bebek görüntüsü sayesinde bebeğin yaklaşık olarak bir muz büyüklüğüne ulaştığı görülür. Bebeğin cinsiyeti özel durumlar haricinde genel olarak 18-22 haftalar arasında öğrenilir. Yapılacak ikinci trimester ultrasonu ya da bir başka ifadeyle anatomi taraması ile beraber cinsiyeti öğrenmek çok büyük ölçüde mümkün olur.
Diğer haftalarda görece şeffaf bir görünüme sahip olan cilt tabakasının bu dönemde daha kalın göründüğünü ifade etmek gerekir. Hafta içerisinde gerçekleştirilecek ultrason neticesinde kalp atışları çok daha net duyulur. Gelişim içinde olan kemikler ise ultrasonda parlak biçimde kendine var eder.
20 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
20 haftalık gebelikte bebeğin kilosu hızlı bir şekilde artış göstermeye başlar. İlgili dönemde bebek, ortalama 19,7 santimetrelik bir boya sahip olur. 20 haftalık bebek kilosu ise 0,26 kg seviyesindedir. 20. haftada bebekte tüylenme devam eder. Bu dönemde bebek verniks kazeoza adı verilen beyaz renkli bir maddeyle kaplıdır. Söz konusu madde, amniyotik sıvı içinde olan bebeğin cildini tahrişlerden korur.
20. hafta esnasında ritmik bebek hareketleri, anne adaylarını başlarda tedirgin edebilir. Bunların bir kısmı bebeğin kendi hareketlerinden kaynaklanırken bir kısmı da bebeğin hıçkırıklarından kaynaklıdır. Bebek hıçkırıkları çoğunlukla 16-22 haftalar arasında anneler tarafından hissedilir. Ayrıca 20 haftadan itibaren tat sinyalleri beyim bölgesine iletilebilmektedir. Kimi araştırmalar, gebelik sürecinde annenin yediklerinin, bebeğin yaşamında tercih edeceği besinler üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir.
20. hafta; bebeğin kıvrılma, esneme ya da dönme gibi hareketleri yapmaya başladığı dönemdir. Öte taraftan erkek bebeklerde testislerin oluşumu bu döneme tekabül eder. Sinir hücreleri artık çok daha karmaşık bağlantılar kurabilmektedir. Son olarak, sindirim sisteminin gelişimine bağlı olarak yutkunma davranışının 20. haftadan itibaren sıklaşmaya başladığı görülür.
20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
20 haftalık gebelik karnı, bebeğin daha rahat hareketler yapabilmesine zemin hazırlar. Oluşan durumda rahmin büyümesi, önemli bir destek sunar. Ultrason neticesinde rahim, görece alt kısımda kalmaya başlar. Anne adaylarının bu konuda endişe duymamaları gerekir. Çünkü gebelik esnasında rahim bölgesi hem aşağı hem de yukarı yönlü büyümeye başlar. 20. hafta esnasında bebek, annenin karnında tam olarak orta bölüme yerleşmiş olur. Bir bakıma rahmin üst tarafı, göbek deliği ile aynı hizaya gelir.
20 haftalık gebelikte annede değişiklikler fiziksel ve duygusal yönde gerçekleşir. Anne adayı, 20. haftaya gelene dek yaklaşık olarak 8-10 kilo alabilir. Dışarıdan bakıldığı zaman kişinin çok net şekilde bir anne adayı olduğu gözlemlenebilir. Göbeğin ciddi düzeyde büyüme ivmesi gösterdiği bu süreçte ciddi sırt ve bel ağrıları oluşabilir. 20 haftalık gebelik karın ağrısı, eğer doğru istirahat ve beslenme koşullarına rağmen normalleşmiyorsa, annenin doktoruyla görüşmesinde fayda olacaktır. Tüm anne adayları, söz konusu ağrı ve krampları aynı şiddette ve sıklıkta hissetmez. İlgili dönemde hamilelik belirtileri, birbirinden farklı sonuçlar yaratabilir.
Anne adayının tırnakları bu dönemde genellikle daha güçlü olur. Ayrıca saçların normal dönemlere kıyasla çok daha hızlı uzadığı ve kalınlaştığı gözlemlenir. 20. hafta içerisinde görülen diğer yaygın belirtiler şunlardır:
- Mide yanması
- Hazımsızlık problemleri
- Baygınlık
- Baş ağrıları
- Ayaklarda oluşan ödemler
Merak edilen bir diğer nokta ise anne adaylarının olası semptomlar ve olumsuzluklar karşısında nasıl önlemler alması gerektiğidir. Yolun artık yarılandığı bu kritik evrede anne adaylarının fazla kilo artışını kontrol altında tutmaları gerekir. Bu nedenle düzensiz ve sağlıksız bir beslenme rutininden kesinlikle uzaklaşmaları gerekir. Ayrıca kabızlık sorunu ile karşılaşmamak adına lif tüketimine öncelik vermek önemlidir.
Vücudun ağırlık merkezi değişmeye başladığı için yürümede bazı problemler baş gösterebilir. Bunun önüne geçmek adına topuklu ayakkabılar yerine rahat ve düz ayakkabılar tercih edilmelidir. İlgili dönemlerde baş gösteren horlama problemini aşmak adına anne adaylarının tek tarafına yatmaları tavsiye edilir. Son olarak kilo artışının hız kazandığı dönemde oluşan çatlaklara karşı çeşitli kremler ya da yağlar kullanılmalıdır.
Gebeliğin 20. Haftasında Yapılan Testler Nelerdir?
20. hafta, gebeliğin ikinci üç aylık dönemi olarak da tanımlanan döneme dahildir. İlgili haftalarda çoğunlukla üçlü ve dörtlü test uygulamalarına başvurulur. Aynı zamanda 20. hafta gebelikte detaylı ultrason ile beraber kan akımı ölçümleri, amniyosentez gibi testler öne çıkabilir. Kalpte anomali konusunda kuşkular varsa fetal ekokardiyografi yapılabilir. Detaylı olarak yapılan ultrason muayenesinde yüksek frekanslı ses dalgalarından destek alınır.
Standart bir ultrason uygulamasında fetüsün 2 boyutlu görüntüsü elde edilir. Bebeğin yüzüne bakmak adına çok daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde eden 4D ultrasonlardan faydalanılabilir. Doğum öncesinde ne sıklıkla ultrasona girileceği doktor tarafından belirlenir. Bu testler; belli tanıları doğrulama amacı taşır ve farklı testlerle entegre edilebilir.
Sonuç itibarıyla gebeliğin 20. haftası, 2. trimester dönemine bağlı olduğu için ilgili süreçte yapılan testlere odaklanmak gerekir. Konjenital malformasyonlar ve yapısal anormallikler bu dönemde yapılacak testlerle saptanır. Sağlık uzmanı eğer gebeliğe dair özel bir problemden ya da komplikasyondan kuşkulanmışa, anne adayını ek testlere ve ultrasonlara yönlendirir.
Referanslar:
- NHS – 20 Weeks Pregnant https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-20/#look-like adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- What to Expect - 20 Weeks Pregnant https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-20.aspx adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- American Pregnancy Association - Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- BabyCenter - 20 Weeks Pregnant: Symptoms https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/20-weeks-pregnant adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
- American Pregnancy Association - Ultrasound: Sonogram https://americanpregnancy.org/prenatal-testing/ultrasound/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.