2 Haftalık Gebelik
Hamile olduğunu öğrenmek, çoğu kadın için mutluluk dolu bir maceranın başlangıcıdır. Özellikle ilk defa anne olacak kadınlar, bu süreci sabırsızlık içerisinde geçirir. Bu süreçte anne adaylarının kafasında pek çok soru belirebilir.
İlk hamileliklerini yaşayan anne adayları, daha ilk haftalardan itibaren pek çok konuda bilgi sahibi olmak, süreci kontrol altına almak isterler. 2 haftalık hamilelik ile ilgili akıllarında soru işaretleri olan anne adayları da bu içeriğimiz sayesinde tüm sorularına yanıt bulabilir.
2 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Bu soruyu yanıtlamadan önce gebelik sürecine kısa bir göz atmamızda fayda var. Zira, çoğu kadın için gebeliğin kaçıncı haftasında olduklarını hesaplamak zor olabilir. Doktorlar hamileliği, son âdet periyodunuzun ilk gününden itibaren sayarlar. Hamileliğin bu günden itibaren sayılmasının sebebi, kadın vücudunun her regl sonrası kendini hamileliğe hazırlaması ve yumurtanın macerasının başlamasıdır. Kadının en doğurgan olduğu -ve hamileliğin en yaygın olduğu, dönem, genellikle son adet periyodundan 2 hafta sonradır.
Hamileliğinin kaçıncı haftasında olduğunu bilmeyen anne adayları, gebelik hesaplama araçlarından faydalanabilir. Bu araçlar, son adet dönemi bilgisinden faydalanarak anne adayının kaç haftalık hamile olduğunu belirler.
İlk haftalarda en çok sorulan sorulardan birisi “2 haftalık gebelik test sonucu öğrenilebilir mi?” sorusudur. Hamilelik testlerinin tespit ettiği hCG hormonu üçüncü haftadan itibaren üretildiği için ikinci haftada gebelik testleri sonuç vermez. Aynı şekilde, hCG hormonu salgılanmadığı için 2 haftalık gebelik belirtileri de anlaşılamaz. Erken hamilelik belirtileri ancak üçüncü haftadan sonra anlaşılabilir.
2 Haftalık Gebelik Ultrasonda Belli Olur mu?
Ne yazık ki 2 haftalık gebelik ultrason görüntüsü size bebeğinizi göstermez. Hamileliğinizin bu evresinde, bebeğiniz yalnızca döllenmiş bir yumurtadan ibarettir. Bir kum tanesi büyüklüğündeki bu yumurtayı, ultrason cihazının ekranında görmek ise olanaksızdır.
Ebeveyn adayları bebeklerini bir an önce görmek, onu duyup hissedebilmek ister. Ancak, henüz gebeliğinin ilk haftalarında olan bireylerin sabırsızlıklarını bir süre bastırmaları gerekebilir. Zira, anne adayının gebeliğin ikinci haftasında ultrasona girmesi ihtimali fazlasıyla düşüktür.
Hamileliğin 2. haftası, dölyatağına gönderilen bir yumurtanın döllenmesinden ibarettir. Bu haftada bazı gelişimler olsa da ortada henüz bir bebek söz konusu değildir. Döllenmiş yumurta hamileliğin 3. haftasından sonra gelişmeye başlar.
Anne adayı ultrasona girse dahi sonucunda herhangi bir şey görebilmesi mümkün değildir. Zira, 2 haftalık gebelik görüntüsü, küçük bir kum tanesi kadardır – bu kum tanesini ultrason cihazının ekranında görmek imkânsıza yakındır.
2 Haftalık Gebelikte Beta HCG Değeri Kaç Olmalı?
2 haftalık gebelik kan değerleri konusunda anne adaylarının endişelenmesine gerek yoktur. Henüz yumurtanın döllenme aşamasında olduğu bu dönemde, anne adaylarının vücudu hamilelik ile ilişkili hormonları üretmez. Bu durumda, kan değerlerine bakıp yorum yapmak mümkün değildir. 3. haftadan sonraki kan değerleri daha önemlidir.
Hamilelik hormonu olarak da bilinen Beta hCG, ya da insan koryonik gonadotropin, plasentanın hamilelik sırasında ürettiği bir hormondur. Hamilelik belirtileri, bu hormon sayesinde ortaya çıkar. Gebelik testlerinin pozitif sonuç vermesini sağlayan şey de bu hormondur. 2 haftalık gebelik kan testi yapılarak Beta hCG değerlerinin pozitif hamilelik sonucu vermesi için yeterli değildir.
HCG, plasentada oluşan hücrelerin ürettiği bir hormondur. Esas görevi, uterus duvarına sabitlenen yumurtayı beslemektir. HCG üretimi hamileliğin üçüncü haftasında başladığından 2 haftalık gebelikte Beta hCG değerleri olmaz.
Bu nedenle 2 haftalık gebelik test sonucu, büyük ihtimalle negatif olacaktır. “2 haftalık gebelik idrar testinde belli olur mu?” ya da “2 haftalık hamilelik testte çıkar mı?” gibi soruların cevabı ne yazık ki her zaman “Hayır” şeklindedir. Kan ve idrar testlerinin doğru sonuç vermesi için vücutta Beta hCG hormonun bulunması gerekir. Bu hormon hamileliğin ancak üçüncü haftasında üretilir. Dolayısıyla, pozitif bir sonuç almak için gebeliğinizin en erken 3. haftasında olmanız gerekir.
2 Haftalık Hamilelikte Embriyo Gelişimi Nasıl Olur?
2 haftalık hamilelikte embriyo gelişimi olmaz. 2 haftalık bebek gelişimi, henüz döllenmeden ibarettir. Döllenme ise çoğunlukla yumurtlama döneminde gerçekleşir. Kadının en doğurgan olduğu bu dönem, son adet döngüsünden yaklaşık 14 gün sonraya denk gelir. Yumurtalık adı verilen organ, bu dönemde, dölyatağına bir adet yumurta gönderir. Genelde 12 ile 24 saat arasında canlı kalan bu yumurta, döllenmeyi bekler. Eğer dölyatağında halihazırda sperm varsa yumurtayı döller ve hamilelik sürecini başlatır.
Kısacası, ikinci haftada, ortada henüz tam anlamıyla bir bebek yoktur. Yalnızca döllenmiş bir yumurta vardır. Bu yumurtanın gelişimi, üçüncü haftadan itibaren başlar. Henüz herhangi bir hormon üretilmediği için annenin fiziksel hamilelik belirtileri göstermesi de düşük bir ihtimaldir.
2 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
2 haftalık hamile olup olmadığınızı anlamak zor olabilir. Hamileliğin ilk iki haftası idrar veya kan testleri sonuç vermeyeceği için, hamile kaldığınızdan emin olmanız zordur.
Hamileliğin ikinci haftasında anne adaylarının odağı sağlıklarını korumak sürece en iyi şekilde hazırlanmaktır. Henüz hamilelik yolculuklarının başlangıcında olan anne adayları aşağıdakileri uygulayabilir:
- Belirti beklemeyin: 2 haftalık hamilelik belirtileri henüz net değildir. Zira, vücudunuz bu süreçte Beta hCG üretmediği için fiziksel bir belirtinin belirmesi mümkün değildir. İkinci haftanızda baş ağrısı ya da kusma gibi durumlar yaşarsanız, bu ya hamilelik kaynaklı olmayabilir ya da hamileliğinizin daha ileriki bir aşamasında olduğunuzu gösteriyor olabilir.
- Diyetinize dikkat edin: Eğer hamilelik sürecinin başındaysanız düzenli ve sağlıklı bir diyet edinmeye bakın. Düzenli ve sağlıklı beslenme hamileliğin her aşaması için önemlidir
- Sık sık egzersiz yapın: Yalnızca kegel egzersizlerinden bahsetmiyoruz. Vücudunuzun tamamını düzenli olarak çalıştırmak hem vücudunuzu sağlıklı kalmanızı sağlar ve doğuma hazırlık yapmaya yardımcı olur. Sağlıklı bir doğum için sağlıklı bir vücut şarttır.
- Alkol, kafein ve nikotin kullanmayın: Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız alkol, kafein ve nikotin gibi maddeleri kullanmayı erkenden bırakın. Böylece hamilelik sürecinizin iyi bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir ve bebeğin bu maddeler nedeniyle zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
- Hamileliğin ileri aşamalarını da düşünerek hareket edin: Böyle bir durumda, kendinizi birkaç ay sonraki kendinizin yerine koyarak hareket etmeli, gelecek hamilelik sürecinize en iyi şekilde hazırlanmaya çalışmalısınız. İleride bırakmak zorunda olacağınız alışkanlıklardan şimdiden kurtulun, gereken düzenlemeleri şimdiden yapmaya başlayın, kendinizi ve vücudunuzu hazırlayın.
- Zihninizi hazırlayın: Hamilelik, fiziksel olduğu kadar zihinsel bir süreçtir. Yoga, meditasyon ya da terapi gibi yardımcı aktiviteler ile bu sürece en iyi şekilde hazırlanabilir, fiziksel sağlığınızın yanı sıra zihin sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
Referanslar:
- American Pregnancy Association. 1-2 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/pregnancy-week-1-2/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
- Belly&Belly. 2 Weeks Pregnant | Ultrasound, Symptoms & Signs. https://www.bellybelly.com.au/pregnancy-week-by-week/2-weeks-pregnant/ adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.
- The American College of Obstetricians and Gynecologists . Changes During Pregnancy. https://www.acog.org/womens-health/infographics/changes-during-pregnancy adresinden Temmuz 2023 tarihinde erişilmiştir.