19 Haftalık Gebelik

19 haftalık hamilelik döneminde anne adayının göbeği kendini göstermeye başlar. Gebeliğin tüm dönemlerinde gerçekleşen değişimlere, bu dönemde de tanıklık etmek mümkündür. 19 haftalık gebelik ile beraber hamilelik döneminin yarısına doğru yaklaşılır.

Söz konusu süreçte “19 haftalık bebek anne karnında nerededir?” ya da “19 haftalık bebek görüntüsü nasıldır?” gibi yaygın sorular ön plana çıkar. Anne adayı ile bebek arasındaki duygusal ve fiziksel bağın güçlendiği dönem, 2. trimester dönemine dahildir. Anne adayı artık yavaş yavaş keskin karın ve kalça ağrıları yaşayabilir.

19 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Tüm haftalarda olduğu gibi 19. haftada da gebeliğin kaçıncı ayına gelindiği merak konusudur. Bilindiği üzere hamilelik genel olarak 38 ila 42 haftalar arasında bir zamanda tamamlanır. Gebelik takibini ay hesabı yerine hafta hesabı yerine yapmak çok daha sağlıklı bir yöntemdir. 19 haftalık gebelik, yaklaşık 130 günün aşıldığı anlamına gelir. Klinik anlamda 19 haftalık bebek için “4.5 aylık” ifadesi kullanılabilir.

19 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

19 haftalık gebelik bebek hareketleri, ilgili dönemde artık yavaş yavaş hissedilecek düzeydedir. Bebeğin özelikle kıkırdak yapısında net bir güçlenme gözlemlenir. Kol ve bacaklarını rahat biçimde hareket ettirebilmesi, 19 haftalık gebelikte ultrason görüntüsü için önemli bir avantaj yaratır. Kemik oluşumlarının hızlandığı dönemde bebeğin cinsel organlarının gelişimi de ön plana çıkar.

19 haftalık gebelikte ultrason görüntüsünde cinsiyet tespiti teknik olarak yapılabilir ancak bebeğin pozisyonuna ve gelişim sürecine göre süre birkaç hafta daha uzayabilir. 19. haftaya ulaşıldığında bebek, bir mango büyüklüğüne ulaşır. Bebekler, ilgili dönemlerde çok sık pozisyon değiştirebilir. 19 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından oldukça aktif bir dönemdir. Bebekler kimi durumlarda baş yukarı, kimi durumlarda ise baş aşağı biçiminde pozisyon alabilirler.

19 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

“19 haftalık bebek kaç gram olur?” ya da “19 haftalık gebelikte bebeğin kilosu ideal olarak ne olmalı?” gibi sorular anne adayları tarafından sıklıkla sorulur. Söz konusu dönemde beynin genel olarak motor hareketlerini kontrol etmekte olan alanı tümüyle oluşur. Öte yandan sindirim sisteminin çalışmaya başladığı gözlemlenir. Kız çocuklarında vajina ve rahim bölgeleri ortaya çıkmaya başlar. Aynı şekilde “lanuga” isimli yumuşak tüyler de 19. hafta itibarıyla kendini var etmeye başlar.

Hamilelik döneminin 19. haftasında bebekler 17,8 cm civarında bir boya ve 0,2 kg gibi bir ağırlığa sahip olurlar. Bebekteki gelişim orantılı bir biçimde ilerler. Böbreklerin idrar ürettiği kritik dönemde kafa derisinde artık saçların çıkmaya başladığı görülür. Diğer taraftan beynin duyulardan sorumlu olan bölümleri de ciddi bir gelişim gösterir. Kız çocuklarının yumurtalıklarında ortalama 6 milyon kadar yumurta oluşur.

Gebeliğin yarısına doğru yaklaşılan dönemde göz kapakları, tırnaklar ve kirpiklerde de gelişime tanıklık etmek olasıdır. Ayrıca bebek, ilgili dönemde esnemeye ve başparmağını emmeye başlayabilir. Sinir sisteminin gelişim gösterdiği dönemde, el ve ayak parmakları belirginleşmeye başlar. Aynı dönemde bebek teninde koruyucu bir tabakadan da söz etmek mümkündür. Tabaka, amniyon sıvısındaki aside karşı bebeğin korunmasına yardımcı olur. Bebek derisinde yer alan saydamlık, ilgili haftada gözle görülür şekilde azalır ve deri üzerinde artık renk pigmentleri oluşmaya başlar.

19 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bebekler kadar 19 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler de büyük bir öneme sahiptir. Bahsedilen dönem, karın kısmında ortaya çıkan kasılmaların daha da pekiştiği bir dönem olarak kabul edilir. Bilhassa anne adayları, 19. haftada çeşitli ağrılarla karşılaşabilir. İlgili dönemde hissedilen ağrılar büyük ölçüde bağ doku etrafında yoğunlaşır.

Her ne kadar semptomlar oldukça normal olarak karşılansa da ağrıların artması durumunda anne adayının doktora başvurmasında fayda olacaktır. Bu arada doktorla yapılan görüşmelerde mevcut doğum yöntemleri hakkında da bilgi alınabilir. Ağrılar genel itibarıyla 2. trimester döneminin en tipik şikayetleri içerisinde yer alır. Annenin karnının büyümesi ile beraber vücutta ağırlık merkezi değişir. Buna alınan gebelik kiloları da eklenince sırt ve bel ağrıları artış gösterebilir.

Gebelik hormonları kas hareketlerini yavaşlatmaya başlar. Neticede bağırsak ya da mide bölgesindeki kasların hareketleri görece yavaşlar. Sindirim sürecinin kendi ritminden uzaklaşması; mide yanması, kabızlık ya da ekşime gibi problemlerin ortaya çıkmasını hızlandırır. 19 haftalık gebelik karnı, hamilelikteki hızlı ilerleyişi yansıtır. İlgili dönemde rahim de büyür.

19 haftalık hamilelik döneminde annenin avuçlarında ufak kızarıklıklar meydana gelebilir. Kızarıklıklar karşısında panik yapmaya lüzum yoktur. Kızarıklarının temel nedeni vücutta artmaya başlayan östrojen düzeyidir. Diğer yandan vücudun belli bölgelerinde kararmalara tanıklık etmek olasıdır. Alın, dudak, göğüs ucu, koltuk altı ya da yanak gibi bölgelerde böyle kararmaların oluşması doğaldır. Bu durumdan psikolojik açıdan rahatsız olan kişiler, kapatıcı kremlere yönelebilmektedir.

19 haftalık gebelikte annede ortaya çıkan diğer değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • İştahta ortaya çıkan artışlar
  • Deride çatlak oluşumları
  • Kabızlık
  • Baygınlık ya da baş dönmeleri
  • Sırtta meydana gelen ağrılar
  • Burun tıkanıklığı

19 Haftalık Gebelikte Anneler Nelere Dikkat Etmeli?

Hamilelik dönemlerinde anne adayları normal zamanlara göre çok daha hızlı bir şekilde yorulabilir. Konforlu bir uyku ile istirahat ihtiyaçlarına yanıt verilmelidir. Buna rağmen 2. trimester dönemi olarak adlandırılan dönemde kimi özel durumlar, anneyi uyanık tutabilir. Kramplar ve keskin ağrılar, uyku kalitesinin düşmesinde önemli etkenlerdir. Basit egzersizlerle uyku düzenini olumsuz etkileyen kramplar giderilebilir.

Diğer yandan vajinal mantar enfeksiyonları açısından anne adayları riskli bir dönemdedir. Yoğunlaşan östrojen düzeyinden kaynaklı olarak bu sorunla karşılaşılma olasılığı artış gösterebilir. Hamilelik döneminde mantar enfeksiyonlarının kontrolü, normal zamana kıyasla daha zor olabilir. Böyle kaşıntıların oluşması halinde vakit kaybetmeden doktorla görüşülmelidir. Anne adaylarının dikkat etmeleri gereken bir diğer nokta ise ödem ve şişlik sorunlarıdır. Doktor tavsiyesi ile giyilen destek çorapları, ödem ve şişlikler karşısında etkili olabilir.

Her ne kadar oldukça kaliteli bebek fotoğraflarına ulaşılmasını sağlasa da 3D ya da 4D sonogramlar için sadece nitelikli tıp uzmanlarından destek alınmalıdır. Bu teknolojinin potansiyel riskleri henüz belirsiz durumdadır.

Hamileliğin kritik olan dönemlerinde günde 8-10 bardak sıvı tüketiminin önemi vurgulanmalıdır. Doğru düzeyde sıvı tüketimi, sindirim problemlerinin de önüne geçecektir. Aynı zamanda 19 haftaya gelindiğinde anne adaylarının lif alımını kademeli şekilde artırmasında fayda olacaktır. Eğer diyet programına bu dönemde çok fazla lif dahil edilirse, söz konusu durum krampları tetikleyebilir.

Hamileliğin 4. ayından itibaren burunlarda ortaya çıkabilen tıkanıklıklardan dolayı anne adaylarında horlama problemleri görülebilir. Problem, kimi zaman obstrüktif uyku apnesinden de kaynaklı olabilir. Sorunun kronik mi yoksa dönemsel mi olduğunu anlamak için bir tıp uzmanından destek alınmalıdır. Uzman doktor, anne adayının rahatlaması ve uyku kalitesinin artması adına hızlı çözümler sunacaktır.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association - 19 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/19-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American College of Obstetricians and Gynecologists - How Your Fetus Grows During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. What to Expect - 19 Weeks Pregnant https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-19.aspx adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association - Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.