18 Haftalık Gebelik

18 haftalık hamilelikte anne ve bebekte pek çok değişiklik gözlemlenir. Bebek anne karnında gelişmeye devam ederken annenin görünüşünde de gözle görülür birçok farklılık olur. Bu heyecanlı sürecin 18. haftası, aslında hamileliğin ortası sayılabilir. Annenin belirginleşmeye başlayan karnı ve artan ağırlık bel ve sırt ağrılarına yol açabilir. Dolayısıyla artık anne duruşuna dikkat etmelidir. Otururken dik durmalı ve belini de desteklemeyi unutmamalıdır.

18 haftalık gebelik karnının neden olduğu sırt ağrısının şiddetlenmesinin önüne geçmek ve diğer olası riskleri önlemek için de tedbirler alınması gerekir. Anne adayı bu dönemden itibaren ağır eşyalar kaldırmayı ve taşımayı bırakmalıdır. Yerden alınacak bir nesne için belden eğilmek yerine dizleri bükerek eğilmelidir. Ek olarak yüksek topuklar yerine düz ayakkabılar veya alçak topuklular tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra sert bir yatakta yatmak da anne adayının ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Anne baba adayları hamilelik süresince kaç haftanın kaç aylık hamileliğe denk geldiğini merak eder. 18 haftalık gebeliğin kaç aylık olduğu da merak konusudur. Bir ayda 4 hafta bulunduğundan dolayı 18 haftalık gebelik de yaklaşık olarak 4,5 aylık bir gebelik anlamına gelir. Bu da neredeyse hamileliğin yarısı demektir. Hamileliğinizin 18. haftasında iseniz bebeğinize kavuşmanız için yaklaşık 5 aylık bir süreniz kalmıştır. Ancak hamilelik esnasında ay yerine hafta hesabı yapmak daha doğru bir yöntemdir. Dilerseniz doktorunuzla konuşarak doğum şekilleri hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve doğum şeklinize karar verebilirsiniz

18 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

18 haftalık hamilelikte fetüs yaklaşık 14 ila 16 cm uzunluğuna ulaşmıştır. Diğer bir deyişle 18 haftalık bebek görüntüsü incelendiğinde bebeğin artık neredeyse bir dolmalık biber büyüklüğünde olduğu görülür. “18 haftalık bebek kaç gram olur?” diye merak ediyor da olabilirsiniz. Bu haftada bebeğin ağırlığı ise 150-200 gram kadardır. Bununla birlikte 18 haftalık gebelik ultrason görüntüsü cinsiyetin öğrenilmesini de sağlayabilir.

Kız bebeklerde bu dönemde fallop tüpleri ve rahim yerine yerleşirken erkek bebeklerde ise cinsel organlar net bir şekilde görülür. Ancak cinsel organların görülmesi her zaman kolay olmayabilir, bu nedenle henüz ultrasonda bebeğinizin cinsiyetini öğrenemeyebilirsiniz. Ebeveynler tarafından en çok araştırılan konulardan biri de “18 haftalık bebek anne karnında nerede durur?” sorusudur. 18 haftalık gebelik görüntüsünde bebek anne karnının alt kısmında ve rahimde yer alır.

18 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

18 haftalık bebek gelişimine bakıldığı takdirde bebeğin duyma, hissetme, emme ve yutma reflekslerinin bu hafta geliştiği görülür. 18 haftalık bebekler kollarını ve bacaklarını da sıkça hareket ettirebilir. Bu dönemde genellikle anne gün içinde aktifken bebek dinlenir ve annenin gece uykusu esnasında hareket eder. Diğer yandan bebeğin kulakları, burnu ve dudakları da belirgin hale gelmiştir ve ultrasonda kolaylıkla görülebilir. Bunlara ek olarak kaşlar, göz kapakları, kirpikler, saçlar ve tırnaklar da oluşmuştur.

18. haftada bebeğin tüm organ ve yapıları artık oluşmuş durumdadır ve büyüme dönemi başlar. Bebeğin akciğerlerinde bronşiyol adı verilen küçük hava yolları da gelişmeye ve bu küçük hava yollarının ucunda da solunum keseleri belirmeye başlar. Bebek doğduktan sonra bu keseler oksijenin içeri ve karbondioksitin dışarı akmasını sağlayan küçük kan damarlarıyla sarmalanır. Ancak 18. haftada da solunum hareketleri meydana gelir. Yalnızca akciğerler henüz bebeğin rahim dışında yaşamasını sağlayacak kadar gelişmemiştir.

Hamileliğin 18. haftasında bebeğin vücudundaki sinirlerin etrafında sinirleri koruyan miyelin kılıfı oluşmaya başlar. Bu koruyucu kılıflar hamileliğin 18. haftasından bebeğin ilk doğum gününe kadar oluşmaya devam eder. Bunun yanı sıra bebeğin bağırsakları da mekonyum adı verilen sert, siyah ve yapışkan bir madde ile dolar. Mekonyum, bebek doğduktan sonra yaptığı kakalarla dışarı atılan bir maddedir.

Hamileliğinizin 18. haftasından 20. haftasına kadar olan süreçte fetal anomali taraması adı verilen bir muayene yapılabilir. Ultrason aracılığıyla bebeğin büyüklüğü kontrol edilirken aynı zamanda doğum kusurları olup olmadığına bakılır. Bunlara ek olarak bebekte herhangi bir başka sorun varsa yine fetal anomali taraması yardımıyla tespit edilebilir.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

18 haftalık gebelikte annedeki değişikler fark edilir hale gelir. Özellikle hamile kıyafetleri giyen annelerin hamile olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Diğer yandan dışarıdan görülemeyecek pek çok başka değişiklik de meydana gelir. Hamilelik dolaşım sistemini de etkilediğinden bu dönemde düşük tansiyonla ilgili problemler yaşanabilir. Baş dönmesini azaltmak için yatarken veya otururken ayağa yavaşça kalkılmalıdır.

Özellikle ilk hamileliğinizse 18. haftada karnınızın yanı sıra göğüslerinizin de büyümüş olduğunu fark edebilirsiniz. Bununla birlikte karnınızın alt kısmında linea nigra adı verilen koyu renkli bir çizgi de görebilirsiniz. Pek çok kadının yaşadığı bu durum cilt pigmentasyonuna bağlı olarak ortaya çıkar ve endişelenecek bir durum değildir. Linea nigra çizgisi genellikle doğumdan sonraki dönemde kaybolur.

İlk trimesterde yaşanan ağır belirtiler de yavaş yavaş kaybolduğundan dolayı 18. haftada anne artık daha enerjik hissetmeye başlar. Ancak yine de günlük yaşantınızda zorlanıyorsanız doktorunuzla görüşebilirsiniz. 18 haftalık gebelik belirtilerinden diğerleri ise şunlardır:

  • Yorgunluk ve uyku sorunları
  • Sıcaklık hissi
  • Daha yağlı ve sivilceli cilt
  • Daha kalın ve parlak saçlar
  • Yüzde cilt koyulaşması veya kahverengi lekeler (hamilelik maskesi ya da kloasma olarak da bilinir)
  • Baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Burun kanaması
  • Şiş ve kanayan diş etleri
  • Göğüslerde ağrı
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • Şişkinlik hissi ve kabızlık
  • Ellerde ve ayaklarda ödem
  • Karın bölgesinde çatlaklar
  • Karnın yan tarafında, rahmin genişlemesi nedeniyle hissedilen ağrılar (yuvarlak bağ ağrısı ya da round ligament ağrısı olarak da bilinir)
  • Bacak krampları
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Vajinal enfeksiyonlar

Bazı anne adayları önceki haftalara ait semptomları yaşamaya devam edebilir. Sabah bulantıları, koku hassasiyetleri, hamilelik aşermeleri, ruh hali değişimleri gibi belirtiler 18. haftada hala devam ediyor olabilir. Bunlara ek olarak vajinal akıntılar da görülebilir. Hafif lekelenmelerde endişe edilmesine gerek yoktur ancak herhangi bir kanama olması halinde mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Hamileliğin 18. Haftasında Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

18 haftalık gebelik bebek hareketlerinin genellikle hissedildiği bir dönemdir. Bebek bu dönemde oldukça fazla hareket eder. Bu hareketleri çırpınma, kabarcıklanma ve hatta mısır patlaması gibi hissedebilirsiniz. Bununla birlikte 18 haftalık bebek hareketleri size karnınızda kelebekler uçuşuyormuş hissi de verebilir. Zamanla bu hareketler daha güçlü ve daha sık hale gelir. Sizin aktif olduğunuz saatlerde bebeğiniz hareketsiz olabilir. Ancak siz gece hareketsiz bir şekilde yatarken bebeğinizin hareketlerini daha çok hissedebilirsiniz.

Çoğunlukla anne adayları 18. haftada bebeğin hareketlerini hissetse de her anne adayı bu haftada bunu hissetmeyebilir. 18. haftada bebeğinizin hareketlerini henüz hissetmediyseniz endişelenmenize gerek yoktur. Her belirti her hamilelikte aynı zamanda görülmez. Dolayısıyla bazı anneler bu hareketleri birkaç hafta sonra hissetmeye başlayabilir. Zaman geçtikçe hareketlerin daha sık ve daha güçlü hale gelmesinden dolayı ilerleyen süreçte bunları hissetmeye başlayabilirsiniz.

Referanslar:

  1. NCT - Pregnancy week 18 https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/pregnancy-week-18 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. NHS - Week-by-week guide - 18 weeks pregnant https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-18/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. BabyCenter - 18 weeks: Highlights this week https://www.babycenter.com/pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. Raising Children Network - 18 weeks pregnant. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/week-by-week/second-trimester/18-weeks adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. LDH - Stages of Fetal Development - Second Trimester https://ldh.la.gov/page/stages-of-fetal-development-second-trimester adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. Centers for Disease Control and Prevention - During Pregnancy: Prenatal Testing https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/diagnosis.html adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. American Pregnancy Association - 18 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/18-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.