17 Haftalık Gebelik

Gebeliğin dönemleri hakkında bilgi sahibi olmak hamilelik sürecinin konforlu geçmesi açısından büyük önem taşır. Her dönemin ardından hem annede hem de bebekte çeşitli değişiklikler olur. 17 haftalık gebelik döneminin en belirgin özelliği önceki aylarda hissedilen stres ve korkuların giderek azalmasıdır. Hamile olan kişinin kusma ve bulantı şikayetlerinde de ciddi bir azalma olur. 14. ve 26. haftaları kapsayan ikinci trimesterin ortasına tekabül eden 17 haftalık hamilelik döneminde düşük yapma riski de büyük oranda ortadan kalkar.

17 haftalık gebeliğin getirdiği avantajlar sayesinde gebe daha rahat edeceği bir döneme adım atar. Hamileliğin bu döneminde annenin karnı henüz çok fazla büyümemiştir; bebek alışverişi yapmak için ideal bir dönemdir. Hem doğum esnasında hem de doğum sonrasında ihtiyaç olabilecek eksiklikler giderilebilir. 17. haftadan itibaren gebenin karnı büyümeye başlar. İlerleyen dönemlerde kişinin hamile olduğu belirgin bir şekilde görülebilir.

17 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebeliğin 17. haftasına gelindiğinde bebeğin kaç aylık olduğu sıklıkla merak edilir. Doktorlar genelde hamileliği hafta hafta değerlendirirken toplum genelinde ay hesaplaması yapılır. Bu durum da çoğu zaman kafa karışıklığına neden olabilir. 17 haftalık bebek, 4. ayının içerisindedir. 18. haftaya gelindiğinde ise 4. ay biter ve bebek 5. ayının içerisine girer.

4 aylık, yani 17 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler daha gözle görülür olmaya başlar. Gebenin karnı artık saklanamayacak bir hale gelir. 17 haftanın ardından da karın hızlı bir şekilde büyümeye devam eder. Aynı şekilde bebekte de çeşitli değişimler olmaya başlar. 4 aylık hamilelikte bebek avuç içi büyüklüğündedir. Ultrasonda daha rahat görüntülenebilir hale gelir.

17 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

17 haftalık bebek görüntüsü, annelerin merak ettiği konulardan biridir. Diğer haftalarda olduğu gibi bebek bu dönemde de hızla gelişmeye devam eder. Bebek, avuç içi büyüklüğüne ulaştığı için uzuvları daha net bir şekilde görülebilir. 17. haftada bebeğin cinsel organı da hızla gelişir ve ultrasonla bakılarak cinsiyet belirlemesi yapılabilir. Fakat cinsiyet belirlemesi için 17. hafta henüz çok erken olabilir. Bu dönemde yapılan cinsiyet belirlemesi hatalı olabilir. Genellikle bebeğin cinsiyetinden emin olmak için 20. haftaya kadar beklenebilir.

17 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

17 haftalık gebelik bebek gelişimi açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bebek belirli bir büyüklüğe ulaştığı için ultrasonda görüntülenmesi daha kolay ve rahat bir hal alır. Vücudu, kolları, bacakları ve başı, gebeliğin önceki haftalarına kıyasla daha orantılıdır. 17 haftalık gebelikte bebeğin kilosu da hızla arttığı için bebeğin yüz hatları daha belirgin hale gelir.

Gebelerin kafasında “17 haftalık bebek kaç gramdır?” sorusu da oluşur. Bebeğin ağırlığı 17. haftaya gelindiğinde 100-150 gram arasındadır. 17. haftada bebeğin el ve kol hareketleri ultrasonda görülür. Ultrason esnasında bebek uyanıksa parmak emme ya da elleri birbirine kenetleme gibi hareketlerin belirgin bir şekilde görülmesi mümkündür.

17 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

Gebelikte 17. haftaya gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık 11-13 cm civarına ulaşır. Boyuna bağlı olarak bebeğin sahip olduğu ağırlık da artar. 17. hafta itibariyle bebeğin yağ dokusu oluşmaya başlar. Yağ dokusu, bebeğin vücut ısısı ve metabolizması açısından büyük önem taşır. Bebekte meydana gelen en önemli değişikliklerden biri de yutma ve emme reflekslerinin gelişmeye başlamasıdır. Böylece bebek kendini doğum sonrası sürece hazırlar. Bebekte gözlemlenen diğer gelişmeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin işitme duyusu tamamen gelişmiştir ve kulakları olması gereken yere yerleşmiştir.
  • Bebeğin kulakları, burnu ve dudakları ultrasonda görülebilir hale gelir.
  • Bebeğin parmaklarındaki çizgiler oluşmuştur ve artık kendine özgü bir parmak izi vardır.
  • Bebeğin göbek bağı kalınlaşmaya başlamıştır.
  • Daha önceki haftalarda aktive olan sindirim sistemi, bebeğin amniyon sıvısını yutmasının ardından sürekli olarak çalışmaya başlar.

Bebeğin sindirim sisteminin çalışmasına bağlı olarak böbreklerde idrar üretimi de gözlenir. 17 haftalık gebelik anne karnı dışından gelen sesleri de bebeğin algılayabildiği bir dönemdir. Bebek, sesleri algılamanın yanı sıra algıladığı seslere tepki vermeye de başlar.

17. Haftada Bebeğin Hareketleri

17 haftalık gebelik bebek hareketleri de çoğu annenin merak ettiği bir konudur. Gebeliğin 17. haftasına gelindiğinde bebeğin hareketleri açısından önemli gelişmeler yaşanır. Bebeğin hareketlerinin artmasıyla beraber anne bazı anlarda bebeğin hareket ettiğini hissedebilir. Bazı durumlarda ise bebek henüz çok küçük olduğu için bebeğin hareketlerini bağırsak hareketlerinden ayırt etmek zordur. 18. haftaya gelindiğinde bebeğin hareketleri çok daha belirgin bir şekilde hissedilebilir hale gelir.

Bebeğin hareketlerini hisseden gebelerin kafasında genelde “17 haftalık bebek anne karnında nerede durur?” sorusu oluşur. Bebek bu dönemde annenin leğen kemiklerinin üst tarafında durur. Zaman içerisinde rahmin büyümesiyle beraber bebek leğen kemiklerinin arasına sığamaz. Bunun sonucunda da yukarı tarafa doğru konum değişikliği yapar.

17 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Hamilelikte geçirilen her haftanın ardından bebekte çeşitli değişiklikler ve gelişmeler yaşanır. Buna bağlı olarak da anne de çeşitli değişiklikler yaşar. Yaşanan değişiklikler kimi zaman psikolojik kimi zaman da fiziksel anlamda olur. Annede görülen 17 haftalık gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kilo artışı
  • Saç renginin koyulaşması ve saçların gürleşmesi
  • Önceki haftalara kıyasla daha fazla enerji
  • Rahimin büyümesi
  • Karın ortasında linea nigra adı verilen koyu renkli düz bir çizgi

17 haftalık gebelik görüntüsü de annede meydana gelen değişikliklerden biridir. Kişinin hamile olduğu dışarıdan bakan biri tarafından da anlaşılabilir hale gelir. Hamileliğin 17. haftasında yaşanan değişiklikler beraberinde bazı problemleri de beraberinde getirebilir. 17. haftada annenin yaşayabileceği problemler ise şunlardır:

  • Şişkinlik hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Artan vajinal akıntı
  • Diş etlerinde hassasiyet

Yukarıdaki problemlerin doğum gerçekleşene kadar yaşanmaya devam etmesi oldukça doğaldır. Ancak doktora danışılması ve belirtiler hakkında bilgi alınması faydalı olacaktır. Hamileliğin belirtileri herkeste aynı olacak diye bir kural yoktur. 17. haftada yukarıdaki problemlerin hiçbirini yaşamayan anne adayları da bulunur.

Gebeliğin 17. Haftasında Kasık Ağrısı Yaşanır mı?

Gebeliğin 17. haftasında annenin vücudunda yaşadığı bazı değişiklikler çeşitli ağrılara neden olabilir. Bu dönemde kaslarda gerginlik, sırt ve kasık ağrısı gibi problemlere sıklıkla rastlanır. Gebenin ağır kaldırmaktan kaçınması, kendini yoracak hareketlerde bulunmaması ağrı yaşama riskini en aza indirir. Bunların yanı sıra hamilelik korsesi kullanımı, karın bölgesini destekleyeceği için hamile olan kişinin gündelik hayatında daha konforlu hissetmesine olanak sağlar.

Hamilelikte egzersiz yapmak da hem doğum sürecinin kolaylaştırır hem de gebenin daha az ağrı yaşamasına imkân tanır. Egzersiz konusunda en dikkat edilmesi gereken şey ise egzersiz rutininin mutlaka doktor eşliğinde oluşturulmasıdır. Hamileler için uygun olmayan bir egzersiz rutini gebelikte çeşitli risklerin oluşmasına neden olabilir. Tempolu yürüyüşler yapmak hem hamilelik dönemi hem de doğum sonrası dönem için oldukça idealdir. Doktorun belirlediği zaman aralığında yürüyüş yapmak, doğum yapmayı da daha kolay hale getirir.

Gebelikte daha konforlu hissetmek için gebenin beslenmesine de dikkat etmesi büyük önem taşır. Sindirimi zor besinlerin tüketilmesi, ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Beslenme konusunda da uzman bir doktordan tavsiye almak gebelere büyük fayda sağlar.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association - 17 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/17-weeks-pregnant/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı – Gebelik Ve Doğum Süreci https://sggm.saglik.gov.tr/TR-87143/gebelik-ve-dogum-sureci-annelik-yolculugu.html adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. The University of Texas Southwestern Medical Center - Boy or Girl? The Difficulties Of Early Gender Prediction https://utswmed.org/medblog/gender-prediction/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association - Baby Development Month By Month https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. NHS - You And Your Baby At 17 Weeks Pregnant https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/13-to-27/17-weeks/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. Pregnancy Birth Baby – Pregnancy at Week 17 https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-17 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. American College of Obstetricians and Gynecologists - How Your Fetus Grows During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. American Pregnancy Association - Lightning Crotch Pain During Pregnancy https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/lightning-crotch-pain-during-pregnancy/ adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü - Gebelik ve Egzersiz https://ekutuphane.saglik.gov.tr/Yayin/229 adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.