16 Haftalık Gebelik

16 haftalık hamilelik, gebeliğin 2’nci trimesterinde yer alır. Söz konusu kritik süreçte hem bebeğin hem de anne adayının vücut yapısında somut değişimler gözlenir. Bebeğin özellikle kas yapısında ve sinirlerinde gelişmeler, ilgili dönemde de kendini devam ettirir. Bebeğin genital bölgesi oluşmaya başladığı için 16 haftalık gebelikte cinsiyet saptaması yapmak mümkün olabilir. Fakat bu, genel olarak ultrasonun niteliğine, bebeğin gelişimine ve pozisyonuna bağlı olduğu için birkaç hafta ertelenebilir.

16 haftalık gebelik, annenin kilo almaya devam ettiği bir dönemdir. Anne adaylarının ilgili dönemlerde prenatal bakım randevularını kaçırmaması oldukça önemlidir. Bebekler rahim içinde yavaş yavaş hareketlenmeye başlasa da anne adayları, bu hareketleri henüz bariz şekilde hissedemez. İlerleyen haftalarda kasların güçlenmesi ya da kemiklerin büyümesiyle beraber bebek hareketleri, hissedilebilecek şiddete ulaşacaktır.

Anne adayları 16. haftaya geldiğinde, yolun yarısına sadece birkaç hafta uzaklıktadır. Aynı şekilde ilgili haftalarda sırt üstü yatmak yerine yan pozisyonda uyumaya alışmalıdır. Vücudu destekleyecek özel tasarım yastıklar, konfor düzeyini artırır. Ayrıca söz konusu dönemde anne adayı duygusal açıdan dalgalanmalar yaşayabilir.

16 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Normal koşullarda gebeliğin süresi, son adet zamanından başlamak kaydıyla 38-40 hafta olarak kabul görür. Fakat bu hesaplamalar, bizi her daim kesin sonuçlara ulaştırmayabilir. 16 haftalık hamilelik, 3 aylık bir periyot olan ikinci trimestere dahildir.

Hekimler genellikle gebeliğin aydan ziyade hafta hesabıyla yapılmasını tavsiye eder. 16 haftalık gebelik, 3.5 aylık bir döneme tekabül eder. 16’ncı haftaya gelindiğinde doğum için yaklaşık olarak 22 hafta civarında bir sürenin kaldığı öngörülür.

16 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

16 haftalık bebek görüntüsü ya da 16 haftalık gebelik görüntüsü, gelişim sürecine dair pek çok done sunar. Bebek, sadece birkaç hafta sonrasında, ciddi bir büyüme atağına hazırlanmaktadır. Özellikle kafa bölgesi, diğer haftalara kıyasla daha dik olacaktır. Öte yandan gözlerin ve kulakların normal konumlarına yerleşmesi sayesinde çok daha belirgin bir görüntü ortaya çıkar.

16 haftalık bebek ultrason görüntüsü, böyle gelişmeleri somut düzeyde yansıtır. Her şeye rağmen 16 haftalık bebek cinsiyet görüntüsü için her zaman yeterli düzeyde gelişim göstermemiş olabilir. Ayrıca dolaşım ve idrar sistemleri başta olmak kaydıyla pek çok karmaşık vücut sistemi çalışmaya başlamaktadır. Bebeğin kalbi gün içinde yaklaşık 25 litre kan pompalar. 16’ncı haftada ortaya çıkan değişimlerin önemli bir kısmı, bebeklerin hareketlenmesiyle ilintilidir.

16 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

16 haftalık bebek gelişimi ile beraber bebeklerin çok daha normal bir görünüme kavuşmaya başladığı söylenebilir. Özellikle “16 haftalık gebelik bebek kilosu nedir?” ya da “16 haftalık bebek kaç gram olur?” gibi trend sorular ön plana çıkar. Söz konusu dönemde bebekler yaklaşık olarak 13,5 cm gibi bir uzunluğa ve 0,07 kg ağırlığa sahiptir. İlk gebeliğini deneyimleyen kişiler, çoğunlukla ilk 18-20 haftaya dek bebeğin hareketlerini pek hissetmez.

16. haftaya ulaşan bebeklerin kordonu büyüyüp uzamaya başlar. Ayrıca bebeklerin bacakları da hızlı bir şekilde gelişim gösterir. İlgili dönemde baş kısımlarından popoya kadar ölçülmesi gerekir. Bebeklerin kalp atışlarını doktor muayenesinde net şekilde duymak mümkündür. Bebek, kapalı durumdaki göz kapaklarının arka bölümünde oldukça yavaş da olsa göz hareketleri yapabilmektedir. Ayrıca 16. hafta içerisinde kemikler sertleşme eğilimi gösterir.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

16 haftalık gebelikte karın büyüklüğü annede 75-85 cm civarındadır. Yine de bunun kişiden kişiye değişebileceğini söylemek gerekir. 16 haftalık bebek hareketleri, anne için hafif çırpınma hareketleri olarak hissedebilir. Büyümeye başlayan bebeğin desteklenmesi adına artmaya başlayan kan hacminin nadiren de olsa burun kanamalarına neden olabileceğini anımsatmak gerekir. Süreç içinde aynı zamanda annenin bacak bölgesindeki damarları çok daha belirgin bir hale gelebilir. Ayrıca rahim bölgesindeki değişimler nedeniyle anne görece daha az idrara çıkmaya başlar.

16. haftadaki hamilelik belirtileri arasında genellikle sabah bulantıları yer almaz. Pek çok anne adayı 16’ncı haftaya geldiğinde bu durumu atlatmış olur. Geçmiş haftalarda ortaya çıkan gelişmelerin önemli bir bölümü, bahsedilen haftalarda kendini net şekilde göstermez. Öte yandan annenin söz konusu dönemlerde protein ve çinko ihtiyacı artar. 16 haftalık gebelikte beslenme noktasında anne adaylarının oldukça özenli davranmaları gerekir. Protein ve çinko açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi oldukça önem teşkil eder. 16 haftada anne adayında görülebilecek belirtiler, genel itibarıyla şu şekilde özetlenebilir:

  • Anne adaylarında meme hassasiyeti 16. haftada da devam edecektir.
  • Aktif hale gelmeye başlayan hormonlar ve kan akışının artması nedeniyle çok daha parlak ve yağlı bir cilt oluşur. Anne adayının yağ bezleri de görece daha hızlı çalışır. Ciltte oluşan yağlanmalara karşı yağsız temizleyici ürünler kullanılabilir.
  • Hamileliğin 16. haftasında kabızlık problemleri olabilir. Böyle bir problemle karşılaşılması durumunda yüksek lifli besinlere, kepekli tahıllara, kuru meyvelere, badem ve fasulye gibi besinlere yönelmekte fayda vardır. Yüksek yağlı ya da lif bakımından zayıf olan besinler ise kabızlığı tetikleyebilir.
  • Oluşabilecek bir diğer problem ise mide yanmasıdır. Aşırı baharatlı yemeklere ya da kızartılarak tüketilen besinlere dikkat etmekte fayda olacaktır.
  • Anne adayları zaman zaman sindirim sorunları ile karşılaşabilir.
  • Rahim kaslarında oluşabilecek gerginlik nedeniyle çeşitli kasık ağrıları oluşabilir.
  • Anne adayının bu haftalarda rahim büyüklüğü 8-9 cm gibi boyutlara ulaşabilir. Aynı şekilde bölgenin ağırlığı 250 grama kadar artış gösterebilir. Öte yandan vajinal akıntılarda da belli bir artış gözlemlenebilir.

Olağan dışı belirtilerin gözlemlenmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime durumun bildirilmesi oldukça önemlidir.

16 Haftalık Gebelikte Test ve Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

16 haftalık gebelik bebek hareketleri, ultrasondan gelen verilere göre analiz edilir. Ultrason, doğru biçimde kullanıldığında bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez. Noninvaziv bir prosedür olarak bilinen ultrason, gebelik sürecindeki anormal durumların tespit edilmesini amaçlar. 16 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, bir tanıyı doğrulamak adına amniyosentez ya da koryon villus benzeri testlerle birleştirilebilir.

Test ya da görüntülenme yöntemleri, gebeliğin herhangi bir zamanında yapılabilmektedir. Sonuçlar ise işlem esnasında eşzamanlı olarak monitörde görülebilir. 16 haftalık gebelikte yapılan test ve görüntüleme yöntemleri, aşağıdaki durumlara odaklanır:

  • Fetal malformasyon teşhis edilir.
  • Down sendromu konusunda herhangi bir potansiyel olup olmadığı denetlenir.
  • Yapısal anlamda olası anormallikler incelenir.
  • Rahim içi ölçümler doğrulanır ve ayrıca fetal hareketler değerlendirilir.
  • Amniyotik sıvı düzeyleri analiz edilir.

Söz konusu süreçte karın ya da pelvik boşluğunun taranması adına frekans değeri yüksek ses dalgalarından yararlanılır. Böylece bebeğin net şekilde resmi ortaya çıkarılır. İşlem, kimi kaynaklarda sonogram olarak da geçebilir. Teknik açıdan birbirinden farklı olmalarına karşın ultrason ile sonogram kavramları birbirinin yerine sıklıkla kullanılır. Gebeliğin ilgili döneminde kullanılan yöntemler arasında; trans vajinal taramalar, standart ultrason, gelişmiş ultrason, doppler ultrason, 3 boyutlu ultrason ve fetal ekokardiyografi ön plana çıkar.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association - 16 Weeks Pregnant https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/16-weeks-pregnant/
  2. Healthline Media LLC - 16 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More https://www.healthline.com/health/pregnancy/16-weeks-pregnant#things-to-do
  3. WebMD LLC - Your Pregnancy Week by Week: Weeks 13-16 https://www.webmd.com/baby/your-pregnancy-week-by-week-weeks-13-16
  4. American Pregnancy Association - Ultrasound: Sonogram https://americanpregnancy.org/prenatal-testing/ultrasound/