15 Haftalık Gebelik

Bebekler 40 haftalık hamilelik sürecinin her anında büyür ve gelişir. Birinci trimester’in bitip ikinci trimester’in başladığı 15. haftada da bebeğiniz doğuma hazırlanmaya devam eder. 15 haftalık hamilelikte annenin karnı belirginleşmeye başlar. Bebeğinizin büyümesi nedeniyle 15 haftalık gebelik karın görüntüsü daha gergin ve sıkı olabilir. Bununla birlikte vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ile eller ve ayaklarda karıncalanma hissi de yaşayabilirsiniz. Genellikle bu dönemde annelerin ilk üç aylık dönemde yaşadıkları bulantı, kusma, iştahsızlık ve halsizlik gibi semptomlar hafifler.

Hamileliğinizin 15. haftasında uyku esnasında kendinizi rahatsız hissetmeye başlayabilirsiniz. Sırt üstü yatmak nefes alışverişinizi kısıtlayacağı gibi yüz üstü yatmak da rahme çok fazla baskı yapar. Bu nedenle yan yatmanız tavsiye edilir. Yan yatmak en rahat ve en sağlıklı uyku pozisyonudur. Dilerseniz yan yatmaya alışmak için hamilelik yastığı gibi ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca bacaklarınızın arasına ve sırtınızın arkasına da yastık koymayı deneyebilirsiniz. Böylece hamileliğiniz boyunca rahat edebilir ve uykularınızı düzenleme imkânı bulabilirsiniz.

15 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

15 haftalık gebeliğin kaç hafta olduğu genelde ebeveynler tarafından merak edilir. 15 hafta, tam olarak 3 ay 3 haftadır. Diğer bir deyişle 15 hafta, yaklaşık olarak 4 aylık hamilelik anlamına gelir ve bebeğinize kavuşmak için yalnızca 5 ay kalmıştır. Hamileliğiniz boyunca yaşayacaklarınız hakkında bilgi edinmek için hamilelik takibini de inceleyebilirsiniz. 15 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler artık gözle görülür hale gelmeye başlar.

Her kadında aynı şekilde olmasa da 15. hafta genellikle karnın büyümeye başladığı zamandır. Karnınızın daha sıkı olduğunu hissedebilir ya da karnınızda büyümeye başlayan şişliği fark edebilirsiniz. Bu dönemde kemer kullanmak rahatsız edici gelebilir. Ek olarak karnınızdaki şişlik dışarıdan da fark edilir hâle gelmiş olabilir. Ancak bol giysiler giydiğiniz takdirde bu şişliği herkes göremez. Bunların yanı sıra hamileliğinizin bu haftasında göğüslerinizin de eskisine göre daha büyük olduğunu görebilirsiniz.

15 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de “15 haftalık bebek kaç gram olur?” sorusudur. 15 haftalık gebelikte bebeğiniz hızla kilo alırken vücudu kafasına kıyasla daha hızla büyür. Bir portakal ya da büyük bir elma büyüklüğünde olan bebek yaklaşık 80 gram ağırlığındadır ve boyu da 12 cm’e ulaşmıştır. 15 haftalık gebelik ultrason görüntüleri incelendiği takdirde bebeklerin parmaklarını hareket ettirdiği ya da parmağını emdiği görülebilir.

15 haftalık gebelik görüntüsünde bebeğinizi esnerken veya gerinirken de görebilirsiniz. Ancak 15 haftalık gebelik hareketleri çoğunlukla anne tarafından hissedilmez. Artık net bir şekilde duyulan kalp atışlarını ise Doppler cihazı ile dinleyebilirsiniz. Bu dönemlerde ayrıca bebeklerin üreme organları da gelişir. Dolayısıyla 15 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü ile bebeğinizin cinsiyetini de öğrenme imkânı bulabilirsiniz.

15 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

15. haftada ayrıca bebeğin kulak kemikleri de gelişir. Dolayısıyla artık bebeğiniz dışarıdaki sesleri duymaya başlar. Kalp atışlarınızı, sindirim sisteminizden gelen sesleri ve sizin konuşmanızı dinleyebilir. İsterseniz artık bebeğinizle konuşmaya başlayabilirsiniz.

15 haftalık bebeklerin gözleri henüz açılmamış olsa da artık ışığa karşı tepki verebilecek durumdadır. Gözü kapalı olan bebeğiniz karnınızın dışındaki parlak bir ışığı algılayarak gözlerini de kısabilir. Ayrıca 15 haftalık bebek hareketleri de gelişmiştir. Bebeğiniz başparmaklarını emebilir, parmaklarını açıp kapatarak kavrama hareketi yapabilir ve yüzlerini buruşturulabilir.

15 haftalık bebek görüntüsü ultrasonla incelendiğinde bebek başparmağını emiyor olabilir. Bu dönemde lanugo adı verilen ince tüyler de vücutlarının her yerinde çıkmaya başlarken kaş ve kirpikleri de gelişmeye başlar.

15 haftalık bebek gelişimine bakıldığında derisinin oldukça ince olduğu görülür. Derinin inceliği nedeniyle bebeğin kan damarları seçilebilir. Bu dönemde bebeğinizin kemikleri de sertleşmeye başladığından röntgen çekilmesi halinde iskeleti rahatlıkla görülebilir. Bunların yanı sıra bebeğiniz 15. haftaya gelindiğinde gözlerini de hareket ettirebilir.

15 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

Hamileliğin 15. haftasında bebek anne karnında amniyotik sıvı içerisinde bulunur. Amniyotik sıvı, bebekte Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar ya da Tay-Sachs hastalığı gibi genetik sorunların test edilmesine de olanak tanır. Amniyosentez adı verilen bu test genellikle gebeliğin 15. haftasından itibaren ve 35 yaş üstü gibi riskli gebeliklerde ya da önceki tarama testlerinde anormal sonuçlar alan kişiler için uygulanır.

15 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

15 haftalık gebelikte annenin vücudunda daha fazla kan dolaşmaya başlar. Bu da anneye “hamilelik ışıltısı” verir. Ancak bu durum tansiyonda değişiklikler, baş ağrısı, diş eti ve burun kanaması gibi yan etkilere de neden olabilir. 15 haftalık gebelikte annenin görüntüsü yavaş yavaş değişebilir. Kilo alabilir, saçlarınızın ve tırnaklarınızın daha hızlı uzadığını fark edebilirsiniz. Ek olarak bu dönemde meme uçlarının etrafındaki halka koyulaşıyor olabilir. 15 haftalık gebelik belirtileri ise şu şekildedir:

  • Diş etlerinde şişlik ve kanama
  • Burun kanaması
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Şişkinlik hissi
  • El ve ayaklarda ödem
  • Kabızlık, hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Meme ağrısı
  • Bacaklarda kramp
  • Sıcak basması
  • Hamilelik maskesi olarak da bilinen yüzde ten renginden koyu renkte lekeler oluşması
  • Daha yağlı ve sivilceli cilt
  • Daha kalın saç telleri ve daha parlak saçlar

15 haftalık gebelik karın ağrısının da sık sık yaşandığı bir zaman dilimidir. Rahmin büyüyen bebeğe yer açmak için genişlemesi nedeniyle karnın yan kısımlarında ağrılar hissedilebilir. Bu durum round ligament ağrısı olarak bilinir. Bunların yanı sıra bazı anne adaylarında ilk trimester’de görülen semptomlar devam ediyor olabilir:

  • Sabah bulantıları
  • Hamilelik aşermeleri
  • Yüksek koku hassasiyeti
  • Ani ruh hali değişiklikleri
  • Beyaz renkte vajinal akıntı ya da hafif lekelenmeler

Bu semptomların devam etmesi olağandır ancak sabah bulantılarına kusma eşlik ediyorsa, kendinizi hasta hissediyorsanız ya da vajinal kanamanız varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Bu dönemde birçok kadın vajinal akıntıda artış görür. Vajinal akıntıdaki artışın nedeni bölgede daha fazla kan akışı olması ve vücudun vajinayı enfeksiyondan uzak ve temiz tutmak için bu sıvıyı üretmesidir. Ancak şu durumlarda bir uzmana başvurulması gerekir:

  • Vajinal akıntının renginde değişiklikler. Akıntı rengi her zaman beyaz veya kremsi ve berrak yapıda olmalıdır.
  • Kötü kokulu vajinal akıntı. Vajinal akıntının kokusunda bir değişiklik olmamalı, kötü kokmamalıdır.
  • Vajinal akıntının dokusunda değişiklikler. Akıntı köpüklü olmamalı ve aşırı yoğun görünmemelidir.
  • Tuvalete çıkıldığında ağrı hissedilmesi veya bölgede kaşıntı ya da ağrı hissi olması. Bunlar 15. haftalık gebelik risklerinden olan vajinal enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Vajinal enfeksiyonlardan en yaygını vajinal mantardır. Vajinal mantarın belirtileri pütürlü beyaz bir akıntı, vajinanın etrafında şiddetli kaşıntı ve cinsel ilişki ya da tuvalet esnasında batma hissidir. Vajinal mantarın önüne geçmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Bol ve pamuklu iç çamaşırları giyin.
  • Vajinal duştan kaçının.
  • Vulvayı yalnızca su ve kokusuz sabun ile temizleyin.

Referanslar:

  1. NCT. Pregnancy week 15. https://www.nct.org.uk/pregnancy/your-pregnancy-week-week/second-trimester/pregnancy-week-15 adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. American Pregnancy Association. 15 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy at Week 15. 2022. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-15 adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association. Baby Development Month By Month. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/baby-development-month-by-month/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. NHS. You and your baby at 15 weeks pregnant. 2021. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/13-to-27/15-weeks/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. NHS. Week 15. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-15/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. NHS. Week 15. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/2nd-trimester/week-15/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.