14 Haftalık Gebelik

İkinci trimester döneme başlanılan 14 haftalık gebelik sürecinde anne adayında ve fetüste farklı değişiklikler yaşanır. Karın ve kasık çevresinin genişlemeye başladığı bu dönemde hamilelik giysilerine geçiş yapılabilir. İlk üç aylık döneme göre annenin bedeni fetüsün varlığına alışkındır. Vücudun bu alışkanlığı sayesinde anne adayı ilk üç aya göre daha konforlu bir gebelik deneyimi yaşamaya başlar. Sabah bulantıları ve mide şikâyetleri büyük oranda azalmıştır. Düşük riski de azaldığı için anne adayları daha rahat hareket edebilir.

İştah artışı nedeniyle sağlıklı besinler tüketmek önem taşır. Hamilelik süreci boyunca bedensel ve psikolojik gelişmeler devam eder. 14. hafta, hamilelik sürecinde önceye kıyasla daha rahat geçen dönemlerden biridir. Sağlıklı beslenmek ve stresten uzak durmak, anne adaylarının hamilelik sürecini olumlu geçirmesi için kritik öneme sahiptir.

14 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

14 haftalık bebek, yaklaşık üç buçuk aylık sayılır. 9 aylık olarak bilinen hamilelik süreci yaklaşık 40 hafta sürer. 14 haftalık gebelik, 3 aylık ve 8 günlük olarak ifade edilebilir. Üç aylık süreçlere bölünen hamilelik döneminde 14 haftalık gebelik ikinci trimester dönemin başlangıcı olarak kabul edilir.

İlk üç aylık süreçten sonra anne adayları bedensel ve psikolojik olarak hamileliğe daha iyi uyum sağlar. İkinci trimester dönemin başlaması sayesinde anne bedeni hamileliğe alışmaya ve enerjik olmaya başlar. Bedensel şikâyetleri büyük oranda azalan anne adayları psikolojik olarak kendini daha iyi hissedebilir.

14 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıldır?

14 haftalık bebek görüntüsünde bebek, bir şeftali büyüklüğündedir ve baş kısmı gövdesine göre hâlâ büyüktür. Eller ve ayaklar tam anlamıyla geliştiği için bebek hareket halindedir. Ultrason gözleminde bebeğin hareketleri görülebilir. 14 haftalık bebek hareketleri hâlâ anne tarafından hissedilemeyebilir. Bazı anne adaylarının karnında hafif dalgalanma şeklinde hareketler görülebilir.

14 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

14 haftalık bebek gelişiminde bu haftadan 16. haftaya kadar olan süreçte bebeğin işitme kabiliyeti gelişmeye başlar. Bu dönemde bebek, annenin sesini duyabilir. Bebeğin saç kökleri de 14. haftada gelişmeye başlar ve vücudu şeftali tüyü şeklinde tüylerle kaplanır. Bu, bebeğin kendini sıcak tutmasına yarar.

14. haftalık gebelikte kemikleşme görülmeye başlar. Bebeğin kolları vücudu ile oranlı olacak şekilde uzar, kemikleri sertleşir ve ayak tırnakları ortaya çıkar. Vücudu her geçen gün büyüyen ve gelişen bebeğin cildi bu dönemde kalınlaşmaya başlar.

Elleri ve parmakları gelişen 14 haftalık gebelikte bebekler emme refleksi gösterebilir. Parmağını ağzına götürdüğünde istemsizce emme hareketi yapabilir.

14 Haftalık Gebelikte Cinsiyet

Üreme organlarının tam olarak gelişmesi ve ultrasonda net olarak görülebilmesi için ilk dört aylık sürenin tamamlanması önemlidir. Bu yüzden ultrasonda cinsiyetin belli olması için 16. haftaya kadar beklemek gerekebilir. Öncesinde yapılan cinsiyet tahminleri yanılma payı nedeniyle risk oluşturabilir. 14 haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü erkek fetüsler için daha iyi görünebilir. Kız fetüsler için ise biraz daha beklemek gerekebilir.

14 Haftalık Bebek Kaç Gram Olur?

14 haftalık gebelikte fetüs yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve 40-45 gram ağırlığındadır. Kol ve bacakları bedeniyle orantılı hale gelmeye başlayan fetüs tüm hızla gelişmektedir. 14 haftalık gebelikte görülen kasık ağrısı fetüsün büyümesiyle genişleyen rahimden dolayıdır. Round ligament ağrısı olarak da bilinen bu ağrı, anne adaylarını bir süre rahatsız edebilir.

14 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

14 haftalık gebelikte fetüs anne rahminin içinde yer alır. Bu dönemde rahim hâlâ vücut içinde yukarı doğru hareket ettiği için annede karın ağrıları görülebilir. Bebek, hareket edebileceği geniş bir alana sahiptir. 14 haftalık gebelik renkli ultrason görüntüsü için ideal haftalardan biridir. Bedeni ve başı büyüyen fetüs artık ultrasonda net olarak seçilebilir. Ultrason görüntüsünde fetüsün istemsizce yaptığı refleksler görülebilir. Kol ve bacakların hızlı gelişimi sayesinde hareketli bir davranış sergiler.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Anne adaylarının ve fetüsün sağlıklı bir gebelik süreci yaşaması için psikolojik desteğin aile tarafından verilmesi gerekir. Özellikle 14 haftalık gebelikte karın ağrısı gibi belirtiler görülebildiği için eşlerin birbirine gebelik sürecinde yardımcı olması, anne adaylarının daha konforlu bir hamilelik deneyimi yaşamasını sağlar. Fetüsün hızla geliştiği 14 haftalık gebelik döneminde anne adayının kendini iyi hissetmesi ve stresten uzak durması önem taşır.

İlk üç aylık dönemde bulantı ve baş dönmesi nedeniyle şikâyetler yaşayan anne adayları ikinci trimester dönemde daha rahat bir deneyim yaşar. Mide bulantıları ve gaz şikâyetleri azalır. İştah artar ve enerjik hissedilir. Genişleyen rahim ve fetüs nedeniyle 14 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanabilir. Bacaklara baskı yapan kasık bölgesi sebebiyle zaman zaman bacaklarda ağrı şikâyeti görülebilir. Bedensel değişiklikler anne adaylarının psikolojisi üzerinde bazen olumsuz durumlar yaratabilir. Kilo alınması ve karın çevresinin genişlemesi, anne adaylarının duygu durumunda dalgalanmalara sebep olabilir.

14. haftada aynı zamanda anne adaylarında ciltte lekeler oluşabilir. Koyu tenli kişilerde daha çok görülebilen lekeler, çoğunlukla bir yıl içinde kendiliğinden geçer. Güneş ışınları, lekelerin daha net ortaya çıkmasına yol açabilir. Anne adayları bu dönemde dışarıda bulundukları zamanlarda yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanabilir.

Hamilelik 2. Trimester Döneminde Neler Beklenir?

Hamilelik sürecinde hafif kanama görülmesi normaldir, fakat uzun süren veya yoğun kanama gibi durumlarda olabildiğince hızlı şekilde doktor görüşü alınmalıdır. Gebelik takibinin düzenli yapılması ve endişe verici durumların doktor ile görüşülmesi, olası riskleri engellemek için önem taşır.

Hamilelik döneminde sağlıklı ve yeterli beslenmek önemlidir. Büyüyen fetüsün ve anne adayının ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması için düzenli bir beslenme rutini benimsenmelidir. Gebelik sürecinde anne adaylarının zararlı alışkanlıkları bırakması ve doğal besinlerle beslenmeli kritik öneme sahiptir.

Fetüsün kemik ve beyin gelişiminin hızlandığı ikinci trimester dönemde dengeli beslenmenin önemi daha da büyüktür. Büyüyen fetüs annenin enerjisini ve besin depolarını tüketmektedir. Yeterli besin değerini alan anne adayları sağlıklı bir kilo artışı yaşar.

Hamilelik sürecinde sıvı alımına da özen gösterilmelidir. Özellikle kabızlık şikâyeti olan hamileler bol sıvı alımı ile rahatlayabilir. Hafif tempolu yürüyüşler de hamilelik sürecinde karşılaşılan kabızlık şikâyetine çözüm olabilir.

Her öğünde alınan C vitamini içeren besinler demir emilimini yükselttiği için hamileler için önemlidir. Hamilelik döneminde vitamin ve mineral ihtiyacı değişebilir. Sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamak için düzenli ve sağlıklı beslenmek, bir uzman kontrolünde ilerlemek önemlidir.

Referanslar:

  1. American Pregnancy Association. 14 Weeks Pregnant. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/14-weeks-pregnant/ adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  2. The Bumb. 14 Weeks Pregnant. 2022. https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/14-weeks-pregnant adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  3. Pregnancy Birth Baby. Pregnancy at Week 14. 2020. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-at-week-14 adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  4. American Pregnancy Association. Second Trimester: Fetal Development. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/second-trimester/#:~:text=The%20fetus%E2%80%99s%20skin,4%20ounces. adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  5. ACOG. How Your Fetus Grows During Pregnancy. 2021. https://www.acog.org/womens-health/faqs/how-your-fetus-grows-during-pregnancy#:~:text=Skin%20is%20thin%20and%20see%2Dthrough%20but%20will%20start%20to%20thicken%20soon. adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  6. NHS. Stomach pain in pregnancy. 2021. https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stomach-pain/#:~:text=Stomach%20(abdominal)%20pains%20or%20cramps,a%20poo%20or%20pass%20wind. adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  7. Prof. Dr. Aydan Biri. İkinci ç Aylık Dönem (2. Trimester). https://www.aydanbiri.com/ikinci-uc-aylik-donem-2-trimester adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  8. Pregnancy Birth Baby. Changes to your skin during pregnancy. 2022. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-your-skin-during-pregnancy adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  9. NHS. Bleeding in the 2nd trimester pregnancy (12-19+6 weeks). 2020. https://mft.nhs.uk/app/uploads/sites/4/2018/05/18-67-Bleeding-in-2nd-trimester-pregnancy-June-2018.pdf adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.
  10. Dr. Özge Yılmaz. Gebelikte İkinci Trimesterde Beklenenler - İkinci Üç Aylık Dönemde Neler Oluyor?. https://drozgeyilmaz.com/tr/konu/gebelik/gebelikte-ikinci-trimesterde-beklenenler adresinden Ekim 2023 tarihinde erişilmiştir.
  11. American Pregnancy Association. Prenatal Vitamins. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/prenatal-vitamins/#:~:text=Vitamins%20and%20minerals%20such%20as%20iron%2C%C2%A0calcium%2C%20and%20folic%20acid%20are%20vital%C2%A0for%20proper%20fetal%20growth%2C%20development%2C%20and%20healthy%20adult%20living. adresinden Ağustos 2023 tarihinde erişilmiştir.